Ο Πάπα Φραγκίσκος επισκέφθηκε τον Αμαζόνιο στο νοτιοανατολικό Περού και μίλησε με τους ιθαγενείς. Το βασικό θέμα που έθιξε ήταν η σεξουαλική δουλεία και η βιαιοπραγία σε βάρος των γυναικών και των εφήβων.

Συγκεκριμένα, ο ίδιος δήλωσε: «Δεν επιτρέπεται να κοιτάμε από την άλλη πλευρά και να επιτρέπουμε να πλήττεται η αξιοπρέπεια τόσων πολλών γυναικών, ιδίως εφήβων. Συνηθίζουμε να χρησιμοποιούμε τον όρο «εμπορία ανθρώπων» αλλά στην πραγματικότητα θα έπρεπε να μιλάμε για δουλεία: εργατική δουλεία, σεξουαλική δουλεία, δουλεία του κέρδους».

«Είναι λυπηρό να διαπιστώνουμε μέχρι ποιο σημείο σ’ αυτήν την περιοχή, που είναι υπό την προστασία της Μητέρας του Θεού τόσες πολλές γυναίκες, υποτιμούνται, καταφρονούνται και εκτίθενται σε αμέτρητες βιαιοπραγίες. Δεν γίνεται να θεωρούμε φυσική τη βία σε βάρος των γυναικών. Ο ποντίφικας, που συχνά μιλάει για μια κουλτούρα των «σκουπιδιών» στις σύγχρονες καταναλωτικές κοινωνίες, τα δάση, τα ποτάμια, τα φαράγγια, τα χρησιμοποιούμε μέχρι και τον τελευταίο πόρο τους και μετά τα εγκαταλείπουμε, ως άχρηστα. Οι άνθρωποι αντιμετωπίζονται επίσης με την ίδια λογική: τους εκμεταλλευόμαστε μέχρι εξαντλήσεως και μετά τους εγκαταλείπουμε ως άχρηστους».
Ο Πάπα Φραγκίσκος έχει επισημάνει ότι βασικές του προτεραιότητες είναι η προστασία του περιβάλλοντος και η αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών. Και με αφορμή αυτό, συνέχισε τις δηλώσεις του: «Δεν πρέπει να επιτραπεί στις μεγάλες επιχειρήσεις και την καταναλωτική απληστία να καταστρέψουν ένα φυσικό περιβάλλον που είναι ζωτικής σημασίας για ολόκληρο τον πλανήτη. Οι ιθαγενείς του Αμαζονίου ουδέποτε απειλούνταν τόσο πολύ στα δικά τους εδάφη όσο σήμερα».

Αναφέρθηκε επίσης και στις πιέσεις των μεγάλων επιχειρήσεων και λόγω των συμφερόντων τους που αποσκοπούν στην αναζήτηση πετρελαίου, φυσικού αερίου, ξυλείας και χρυσού. Λόγω αυτού, λεηλατούν τις προμήθειες άλλων χωρών χωρίς να σέβονται τους κατοίκους αυτών.
Και οι ίδιοι οι ιθαγενείς αναφέρθηκαν στην παραβίαση της γης τους και ειδικότερα, ο Έκτορ Σουέγιο δήλωσε: «Μπαίνουν στα εδάφη μας χωρίς να μας ρωτάνε και θα υποφέρουμε πολύ όταν οι ξένοι εξορύξουν τη γη και καταστρέψουν τα ποτάμια μας μετατρέποντάς τα σε μαύρα νερά του θανάτου».

Ο Πάπα Φραγκίσκος έχοντας παρατηρήσει από κοντά την κατάσταση και έχοντας συζητήσει με τους ιθαγενείς, μίλησε για μια επιλογή που θα τους προσφέρει και θα τους εξασφαλίσει προάσπιση της ζωής, της γης και του πολιτισμού τους. Από την πλευρά τους οι ιθαγενείς θεωρούν ότι η επίσκεψη του θα ενθαρρύνει και θα προτρέψει την κυβέρνηση του προέδρου Πέδρο Πάμπλι Κουτσίνσκι να δώσει τους τίτλους στις προγονικές τους γαίες με στόχο να τις διαφυλάξουν και να μην υποστούν άλλη λεηλασία.

Δήμητρα Τάγκα, Δημοσιογράφος