Η οργή της κοινής γνώμης ενάντια στον Μαρκ Ζάκερμπεργκ και την δεξαμενή δεδομένων που αλιεύουν και εταιρίες προπαγάνδας εις βάρος μας, το Facebook, μετά το σκάνδαλο της Cambridge Analytica δεν καταλαγιάζει.

 

Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ είναι Αμερικανός εβραϊκής καταγωγής προγραμματιστής και επιχειρηματίας, γνωστός για τη δημιουργία του Facebook μαζί με τους Ντάστιν Μόσκοβιτς, Εντουάρντο Σέβεριν και Κρις Χιούζ, συμφοιτητές του στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Είναι δισεκατομμυριούχος, καθώς κατέχει το 28% των μετοχών του Facebook, καταλαμβάνοντας την πέμπτη θέση στους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου το 2017, με περιουσία που ανέρχεται στα 56 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τελευταίο πεδίο μάχης αυτό που έχει στηθεί στο δημόσιο γενικό νοσοκομείο του Σαν Φρανσίσκο που ονομάζεται “Ζάκερμπεργκ”, αφότου ο ιδρυτής του Facebook έκανε μια μεγάλη δωρεά το 2015. Η πρωτοβουλία της μετονομασίας προκάλεσε οργή πολλών.
Ομάδα νοσοκόμων διαδήλωσε μπροστά στο κτίριο του νοσοκομείου το Σαββατοκύριακο για να διαμαρτυρηθεί, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Γενικού Νοσοκομείου Ζάκερμπεργκ του Σαν Φρανσίσκο, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες της εφημερίδας New York Times.
Σύμφωνα μάλιστα με μια φωτογραφία που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα, οι διαδηλωτές κάλυψαν με ταινία το όνομα Ζάκερμπεργκ σε μια από τις πινακίδες του νοσοκομείου.

Ο ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης βρίσκεται από τα μέσα Μαρτίου στο επίκεντρο ενός σκανδάλου που αφορά τη διαρροή προσωπικών δεδομένων εκατομμυρίων χρηστών του.

“Εκτιμάμε πάρα πολύ τη γενναιόδωρη δωρεά της Πρισίλα Τσαν και του Μαρκ Ζάκερμπεργκ, την οποία χρησιμοποιήσαμε για να φροντίσουμε τους ασθενείς μας, κυρίως μέσω της δημιουργίας της υπηρεσίας παροχής άμεσης βοήθειας” το 2016, επεσήμανε ο εκπρόσωπος του νοσοκομείου, προσθέτοντας ότι το όνομα “Ζάκερμπεργκ” προστέθηκε προκειμένου να εκφραστεί “η ευγνωμοσύνη και η ιστορική σημασία της δωρεάς”.
Σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, το ποσό της δωρεάς του ιδρυτή του Facebook και της συζύγου του ήταν 75 εκατομμύρια δολάρια.

Το 2015, οπότε και έγινε η δωρεά, ήταν η σημαντικότερη που είχε γίνει ποτέ από ιδιώτη σε δημόσιο αμερικανικό νοσοκομείο.

Ιωάννα Μπάκα, Δημοσιογράφος