Ένα νησί στο αρχιπέλαγος των Φιλιππίνων που αποτελεί έναν επίγειο παράδεισο για κάθε επισκέπτη. Κατά καιρούς, έχουμε απολαύσει πλάνα από τα μέρη και τα τοπία του σε ταινίες του Τζέημς Μποντ, αλλά και σε διάφορες άλλες, όπως το «Τελεσίγραφο» του Μπορν. Αποτελεί την «κορωνίδα του στέμματος» για τις Φιλιππίνες, αφού διαθέτει μια απαράμιλλου κάλλους φυσική ομορφιά, ικανή να ευχαριστήσει και τον πιο απαιτητικό ταξιδιώτη.

Political location map of Palawan.

Το Παλαουάν (Palawan) είναι το τελευταίο «σύνορο» της χώρας καθώς βρίσκεται στο δυτικό άκρο των Φιλιππίνων. Με έκταση 12.189 τετραγωνικά χιλιόμετρα είναι το πέμπτο μεγαλύτερο νησί των Φιλιππίνων και ο μεγαλύτερος οικισμός του είναι το (Puerto Princesa) έχοντας 222.673 κατοίκους (2010).

Το πανέμορφο αυτό νησί έχει ψηφιστεί ως το «πιο εξωτικό νησί στη γη» για το 2014, από τους αναγνώστες του ταξιδιωτικού περιοδικού Conde Nast Traveler, με 76.000 ψήφους, αλλά και το 2016 ως το «ομορφότερο νησί στον κόσμο», από τους αναγνώστες του περιοδικού Travel & Leisure. Επίσης, το National Geographic Traveler το έχει συμπεριλάβει ανάμεσα στους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο και όχι άδικα. Κι αυτό διότι διαθέτει μαγευτικές παραλίες και θάλασσες, κοραλλιογενείς υφάλους με πάνω από 120 είδη κοραλλιών και πάνω από 800 είδη εξωτικών ψαριών.

Μία από τις πιο ιδιαίτερες και φημισμένες ομορφιές του εξωτικού αυτού τόπου αποτελεί το υπόγειο ποτάμι St. Paul, το οποίο ρέει κάτω από το βουνό, μέσα σε ένα μαγευτικό σύμπλεγμα από σπηλιές με σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Αυτό το σπάνιο δημιούργημα της φύσης εκτείνεται σε μήκος οκτώ χιλιομέτρων και αποτελεί το μεγαλύτερο υπόγειο ποτάμι στην Ασία και το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο. Αξίζει να το επισκεφθεί κανείς, αρχικά, για να θαυμάσει τις υπέροχες παραλίες με τα κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά που δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο. Κυρίως, όμως, για τους λάτρεις της περιπέτειας αποτελεί το ιδανικό μέρος, καθώς οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα, όχι μόνο να περιηγηθούν με βάρκες στον υπόγειο ποταμό, αλλά και να κάνουν καταδύσεις στο βυθό του. Επιπλέον, διαθέτει και καταφύγιο άγριας ζωής κι έχει ανακηρυχθεί από την UNESCO ως προστατευόμενο «Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς».

Ένα ακόμη μέρος του Παλαουάν που αξίζει να επισκεφθεί κανείς είναι το Sabang. Το Sabang είναι ένας πολύ μικρός παραδοσιακός οικισμός φτιαγμένος γύρω από μία αμμώδη παραλία με κοκοφοίνικες, γεγονός που το κατατάσσει σε ένα από τα ωραιότερα μέρη που έχει να επιδείξει το εξωτικό αυτό νησί. Δεν πρέπει, όμως, να παραλείψει κανείς να δοκιμάσει τις τοπικές νοστιμιές τους, αλλά και να περιηγηθεί στην Πουέρτα Πρινσέσα, πρωτεύουσα και μεγαλύτερο οικισμό του νησιού.

Η πρόσβαση στις Φιλιππίνες διά του… αέρος, δυστυχώς, δεν είναι απευθείας αλλά με πτήσεις ανταπόκρισης. Για την ακρίβεια, από την Αθήνα η πτήση για Μανίλα, την πρωτεύουσα των Φιλιππίνων, διαρκεί 16 ώρες και 30 λεπτά με ανταπόκριση από το Κατάρ και από Θεσσαλονίκη 35 ώρες και 10 λεπτά, μέσω Άμστερνταμ και Ταϊπέι. Από τη Μανίλα, λοιπόν, για να φτάσει κάποιος, εν συνεχεία, στο νησί χρειάζεται είτε να ταξιδέψει «πετώντας», με την πτήση να διαρκεί 75 λεπτά, είτε «πλεούμενος», με το φέρι μποτ να χρειάζεται περίπου μία ολόκληρη μέρα.

Το νόμισμα των Φιλιππίνων είναι το Πέσο, όπου το 1€ ισοδυναμεί με 59,61 Πέσο Φιλιππίνων.

Έτσι, λοιπόν, αν κάποια στιγμή αναζητήσετε έναν ονειρεμένο εξωτικό προορισμό, το Παλαουάν πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να περάσετε αξέχαστα.

Πηνελόπη Σωτηριάδου, Συντάκτης