Στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα το Πικέρμι είναι πασίγνωστο για τα παλαιοντολογικά του ευρήματα. Πόσοι Έλληνες όμως είναι ενήμεροι για αυτό το γεγονός; Πόσοι γνωρίζουν που και πότε ακριβώς έγιναν και γίνονται οι ανασκαφές;

Ο παλαιότερος πρόγονος του ανθρώπου, έζησε στη γη πριν από περίπου 7,17 εκατομμύρια χρόνια. Το συγκεκριμένο έμβιο ον, εκτιμάται ότι ήταν ο αρχαιότερος προάνθρωπος, ο οποίος έζησε στη Νοτιοανατολική Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα.

Το 1944 ερευνητές εντόπισαν στη χώρα μας το πρώτο εύρημα που πιστοποιούσε την ύπαρξή του. Ήταν η κάτω γνάθος του Γκρεκοπίθηκου, η οποία κατέληξε και παραμένει στη Γερμανία. Το δεύτερο εύρημα που μαρτυρούσε την ύπαρξή του, ήταν ένας άνω προγόμφιος του Ελ Γκρέκο, όπως είναι το υποκοριστικό του και ανακαλύφθηκε το 2009 στη Βουλγαρία.

Πρόσφατα μία ομάδα επιστημόνων από τη Γερμανία, σε συνεργασία με Έλληνες επιστήμονες κατάφεραν να υλοποιήσουν την οπτική απεικόνιση της εσωτερικής δομής των δύο ευρημάτων, με κύριο οδηγό τις ρίζες του δοντιού. Αυτό που ανακάλυψαν είναι ότι τα ανατομικά χαρακτηριστικά παραπέμπουν περισσότερο σε άνθρωπο και προάνθρωπο παρά σε πίθηκο.

Στην ομάδα συμμετείχαν ο ομότιμος καθηγητής Παλαιοντολογίας –Στρωματογραφίας, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γιώργος Θεοδώρου και ο επίκουρος καθηγητής, Σωκράτης Ρουσιάκης, του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οι έρευνες διεξάγονται σε στρώματα του εδάφους, τα οποία χρονολογούνται γύρω στα 7 εκατομμύρια χρόνια και συγκεκριμένα στην περίοδο που ονομάζεται Μειόκαινο. Την εποχή που το Πικέρμι προσομοίαζε στο αφρικανικό περιβάλλον της σαβάνας. Με ανοιχτές εκτάσεις, δεντροκάλυψη και θερμό κλίμα. Τα ζώα που διαβιούσαν στην περιοχή ήταν προβοσκιδωτά, ιππάρια – πρόγονοι του σημερινού αλόγου, ύαινες και μεγάλα αιλουροειδή, είδη ρινόκερων, αλλά και συγγενείς του αγριογούρουνου. «Δεν υπάρχει περίπτωση να πάτε σε μουσείο του εξωτερικού και να μη βρείτε ευρήματα από το Πικέρμι. Πολλά από αυτά τα δείγματα έφευγαν ανεξέλεγκτα στο εξωτερικό μετά τις ανασκαφές», αναφέρει σε συνέντευξή του ο κύριος Θεοδώρου.

«Με στενοχωρεί το γεγονός ότι η κάτω γνάθος που εντοπίστηκε στην Ελλάδα, δεν βρίσκεται εδώ. Περισσότερο όμως με στενοχωρεί ότι δεν διαθέτουμε τα χρήματα που απαιτούνται για να εντοπίσουμε ακόμα δέκα τέτοια ευρήματα σε καλή κατάσταση. Δεν έχω αμφιβολία ότι κάτι υπάρχει στο υπέδαφος».

Τα πρώτα ευρήματα του Γιώργου Θεοδώρου και της ομάδας του στο Πικέρμι, ήταν οστά από ιππάρια και καμηλοπαρδάλεις, ηλικίας 7,2 εκατομμυρίων ετών.

Με τη στήριξη -τότε- του πρώην κοινοτάρχη Πικερμίου, Θανάση Αδαμόπουλου, η ομάδα Θεοδώρου ξεκίνησε ανασκαφές στην περιοχή. Ο Αδαμόπουλος ήταν ο πρώτος που πίστεψε και χρηματοδότησε τις έρευνες.

Ο κύριος Θεοδώρου επικαλείται βάσιμες ενδείξεις και εκτιμά ότι ο αρχαιότερος – μέχρι στιγμής – προάνθρωπος, πρόγονος του ανθρώπινου είδους, ο Γκρεκοπίθηκος, βρίσκεται στο ελληνικό υπέδαφος και κάποια στιγμή θα εντοπίσει και άλλα στοιχεία που τον αφορούν στις ανασκαφές του.

«Η επιστημονική μελέτη υποδεικνύει ότι είναι ο αρχαιότερος πρόγονος του ανθρώπου. Οι επιστήμονες – στην πλειονότητά τους – παραδέχονται ότι τα ευρήματα οδηγούν στον αρχαιότερο πρόγονο, ωστόσο πρέπει να υπάρξουν και νεότερα ευρήματα», σημειώνει.

Το πρώτο σημάδι ύπαρξης του Γκρεκοπίθηκου εντοπίστηκε στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Η κάτω γνάθος του ζώου, όπως επισημαίνει ο κύριος Θεοδώρου, δεν βρέθηκε σε καλή κατάσταση. 

Το όνομα και η προέλευσή του Γκρεκοπιθήκου

Το όνομα Γκρεκοπίθηκος αποτελεί γεωγραφικό προσδιορισμό λόγω της εύρεσης του πρώτου στοιχείου επί ελληνικού εδάφους. Φέρει επίσης το όνομα του ανθρώπου που το ανακάλυψε, του Freiberger, εξ’ ου και η πλήρης ονομασία, Graecopithikus Freiberg. Στόχος των παλαιοντολογικών ερευνών είναι να καταλήξουν σε συμπεράσματα για την εξελικτική πορεία όλων των έμβιων όντων και του ανθρώπου.