Όπως είναι γνωστό, οι εκδοχές για την ύπαρξη ζωής στο παρελθόν στον πλανήτη Άρη είναι πολλές καθώς έχει ανακαλυφθεί πως στο αρχικό στάδιο της δημιουργίας του καλυπτόταν σε ορισμένα σημεία από νερό βάθους τουλάχιστον μερικών μέτρων. Κατά συνέπεια είναι πιθανό να φιλοξενούσε ζωή σε μορφή μικροβίων. Τίποτα όμως δεν είναι απολύτως σίγουρο και γι’αυτό η NASA συνεχίζει και κάνει προσπάθειες εδώ και χρόνια να εξερευνήσει λεπτομερώς τον ερυθρό πλανήτη καθώς και το εάν υπήρχε ή μπορεί να υπάρξει πιθανότητα ζωής εκεί.

Ωστόσο, σήμερα ο κόκκινος πλανήτης χαρακτηρίζεται ως ερημικός και άνυδρος με μια αραιή ατμόσφαιρα που αποτελείται από 95,32% διοξείδιο του άνθρακα, 2,7% άζωτο και 1,6% αργό. Το οξυγόνο αγγίζει μόλις το 0,13% γεγονός που εξαλείφει τις πιθανότητες ζωής στον πλανήτη. Για να γίνει κατανοητό, αξίζει να σκεφτεί κανείς πως το ποσοστό οξυγόνου στην ατμόσφαιρα της Γης είναι 21%. Αυτό το θέμα δεν είναι δυνατό να αλλάξει με φυσικό τρόπο κι έτσι η NASA αποφάσισε να επέμβει σε αυτό το θέμα με τεχνικά μέσα και να αξιοποιήσει όλες τις υπάρχουσες δυνατότητες. Πιo συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Robert Lightfoot, το διευθυντικό στέλεχος της NASA, στο Mars 2020 θα προσπαθήσουν για πρώτη φορά να παράγουν οξυγόνο από την ατμόσφαιρα του Άρη. Όταν, λοιπόν, το επόμενο ρομπότ φτάσει στον Άρη με την αποστολή του Rover 2020 της NASA, θα φέρει μαζί του μικροβιακή ζωή, όπως φύκια και βακτήρια. Εάν μπουν οι μικροοργανισμοί στο έδαφος του Άρη, πιστεύεται ότι θα αρχίσουν να δημιουργούν οξυγόνο. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα μπορούσε με αυτόν τον τρόπο να δημιουργηθεί οξυγόνο για μια αποικία καθώς και να χρησιμοποιηθεί μέχρι και ως καύσιμο πυραύλων.

Πρόκειται για ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο αλλά αρκετά πιθανό όντας πλάνο από τους επιστήμονες της NASA. Μένει, λοιπόν, να δούμε σε λίγα χρόνια εάν θα πραγματοποιηθεί αυτό το τεράστιο βήμα.

Σοφία Στεφανίδου, Δημοσιογράφος