Ο αριθμός των Ελλήνων επισκεπτών κάθε Πέμπτη στο Αϊβαλί και συγκεκριμένα αυτός των κατοίκων της Λέσβου, έχει αυξηθεί τον τελευταίο καιρό. Το θέμα έθιξε πρώτη η γερμανική εφημερίδα «Tageszeitung» μ’ένα εκτενές ρεπορτάζ για τις αγοραστικές συνήθειες των κατοίκων του κοντινού ελληνικού νησιού στην Τουρκία.

Έπειτα από έρευνα, ανακαλύφθηκε ότι οι επισκέψεις των Ελλήνων στα τουρκικά παράλια αυξήθηκαν με την οικονομική κρίση κι ιδιαίτερα μετά την πτώση της Τουρκικής Λίρας. Βέβαια αυτό δεν είναι τόσο τραγικό όσο φαίνεται καθώς η Τουρκία δεν παύει να είναι μια χώρα ανεξάρτητη εφόσον ακόμα μπορεί και διατηρεί το δικό της νόμισμα έστω και με αυτές τις διακυμάνσεις των τιμών.

Τα χαμόγελα των ντόπιων στην αγορά της Πέμπτης φαίνονται αληθινά στους Έλληνες επισκέπτες μα δεν είναι. Πίσω από τη χαρά αυτή δεν μπορεί να κρυφτεί η στεναχώρια και η μονοτονία της οικονομικής κρίσης. Η λαϊκή αγορά γίνεται κάθε Πέμπτη εδώ και χρόνια μα από το 2010 και μετά αυξήθηκαν ραγδαία οι επισκέπτες της Μυτιλήνης γεγονός που θεωρείτο παράξενο στα ελληνικά δρώμενα καθώς το 2010 ήταν το ξέσπασμα της Ελληνικής οικονομικής κρίσης. Το 25% των Ελλήνων είναι άνεργοι, η νεανική ανεργία ανέρχεται στο 50%.

Το νησί έχει πραγματικά επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από την οικονομική κρίση και δεν παράγει πλέον τίποτα. Ζει παρά μόνο από την παροχή υπηρεσιών , που έχει στηριχθεί στον τουρισμό. Σύμφωνα με την εφημερίδα “Εμπρός” της Μυτιλήνης που δημοσιοποίησε και τη σχετική μελέτη, η Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου υποστηρίζει πως κάθε χαμένη διανυκτέρευση, αντιστοιχεί σε απώλειες από ενάμισι έως δύο ημερομισθίων και πέντε έως έξι κιλών, από ιχθυοαλιευτικά και γεωργοκτηνοτροφικά προϊόντα.

Στη λαική αγορά στο Αϊβαλί τα τρόφιμα είναι πιο φθηνά όπως και τα ρούχα. Η πτώση της λίρας για τους Έλληνες είναι μια ευκαιρία να ψωνίσουν σε μεγαλύτερη ποσότητα. Επιπλέον το άρθρο του Γερμανικού Τύπου αναφέρει πως «υπάρχει μια συγκεκριμένη εβδομάδα στην οποία έρχονται περισσότεροι άνθρωποι απ’ ό,τι συνήθως κι αυτό λέει πολλά για την κοινωνικοοικονομική κατάσταση: στην Ελλάδα το επίδομα ανεργίας καταβάλλεται κάθε 15 του μήνα. Η Πέμπτη που ακολουθεί είναι πάντα η ημέρα με την περισσότερη δουλειά στο Αϊβαλί».

Η Ελλάδα είναι γνωστόν πως εδώ και χρόνια κάνει μεταβάσεις ανεξέλεγκτα και απρόσμενα. Για τον Ελληνικό Τύπο το γεγονός πως οι κάτοικοι της Λέσβου κάθε Πέμπτη πηγαίνουν στο παζάρι στο Αϊβαλί χωρίς να υπολογίζουν ιδιαίτερα τα χρήματα που θα διαθέτουν , δεν κάνει καμία εντύπωση. Σαν λαός η Ελλάδα είναι έτσι ήδη από τα προπολεμικά χρόνια. Ήταν μαθημένη σαν χώρα να προσπαθεί και να επιβιώνει με οποιονδήποτε τρόπο.

Γι’αυτό και τώρα οι Έλληνες αυτοί, αν και λαμβάνοντας κάποιοι μόνο ένα επίδομα ανεργίας, εκμεταλλεύονται τις ευκαιρίες στην Τουρκική Αγορά ώστε να χαραχτεί στο πρόσωπο τους έστω και ένα χαμόγελο μιας στιγμής.

Βάγια Χρυσού Ζέρβα, Δημοσιογράφος