Αυτό το ιδιαίτερο και παράξενο φαινόμενο παρατηρείται από τους ανθρώπους εδώ και εκατοντάδες χιλιετίες, ίσως και περισσότερο. Ουράνια τόξα πάντα υπήρχαν, από τότε που το νερό σχηματίστηκε στη γη. Αυτό είναι επειδή το νερό παίζει το σημαντικότερο  ρόλο στο σχηματισμό των ουράνιων τόξων, όπως θα δούμε.

ΠΩΣ; 

Όταν το φως χτυπά μία σταγόνα νερού στον αέρα, περνάει μέσα από αυτό, και ένα μικρό μέρος ανακλάται. Το σταγονίδιο ενεργεί επίσης ως πρίσμα, διαχωρίζοντας το φως στα βασικά του χρώματα: κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, πράσινο, γαλάζιο, μπλε, μωβ και ροζ.

1 παραγραφο

Αυτό συμβαίνει γιατί μέσα στο νερό, διαφορετικά μήκη κύματος φωτός ταξιδεύουν σε ελαφρώς διαφορετικές ταχύτητες. Πράγμα που σημαίνει ότι εισέρχονται και εξέρχονται από το σταγονίδιο σε διαφορετικές γωνίες. Αυτό δημιουργεί την εικόνα των διαφορετικών χρωμάτων να έρχονται από διαφορετικά σημεία του ουρανού.

3ο παραγραφο

Που;

Ένα ουράνιο τόξο εμφανίζεται, συχνά, αμέσως μετά τη βροχή, όταν η υγρασία είναι υψηλή και τα σταγονίδια νερού είναι άφθονα στον αέρα. Το φως έχει περισσότερες πιθανότητες να έρθει σε επαφή με αυτά. Αλλά ένα ουράνιο τόξο μπορεί να εμφανίζεται κοντά σε καταρράκτες και ρέματα, ή σε περιοχές με ομίχλη.  Όταν παρατηρείται ψηλά στον ουρανό, κάτι εκπληκτικό συμβαίνει. Σε ένα βίντεο που καταγράφηκε από αεροπλάνο, ένα ουράνιο τόξο φαίνεται να σχηματίζει κύκλο, αντί για το τόξο που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε. Είναι όμως τα κυκλικά ουράνια τόξα διαφορετικά από τα συνηθισμένα;

2ο παραγραφο

Όχι, είναι ακριβώς τα ίδια. Στο έδαφος ο ορίζοντας αποκρύπτει το άλλο μισό από τα μάτια μας, στον αέρα όμως ο ορίζοντας είναι πολύ χαμηλότερα, δίνοντας τη δυνατότητα να το δούμε συνολικά. Ουράνια τόξα μπορούν να εμφανιστούν και κατά την διάρκεια της νύχτας, και αποκαλούνται «σεληνιακά ουράνια τόξα». Ονομάζονται έτσι, επειδή το φως αντανακλάται πρώτα από το φεγγάρι και έπειτα από τα σταγονίδια. Tα σεληνιακά ουράνια τόξα είναι σπάνια, καθώς οι συνθήκες πρέπει να είναι ιδανικές για να συμβούν, και συνήθως είναι πολύ αχνά για να παρατηρηθούν με γυμνό μάτι.

2ο παραγραφο (2)

Πότε;

Το ουράνιο τόξο εμφανίζεται σε σταθερή θέση, όταν το σημείο που το φως εισέρχεται στο σταγονίδιο και το σημείο που εξέρχεται κάνει γωνία 40 έως 42 μοιρών. Το μπλε φως εμφανίζεται κάτω σε γωνία 40 μοιρών, ενώ το κόκκινο φως στην υψηλότερη θέση των 42 μοιρών.

1 παραγραφο

Αυτό δεν είναι, όμως,  το πώς εξέρχεται από το σταγονίδιο. Αφού κατά την έξοδο από το νερό  το κόκκινο χρώμα είναι στο κάτω μέρος και το μπλε είναι στην κορυφή, γιατί εμείς το βλέπουμε ανάποδα; Λοιπόν η απάντηση είναι απλή, επειδή το κόκκινο χρώμα είναι χαμηλότερα η σταγόνα πρέπει να είναι σε υψηλότερη θέση για να το δούμε, άρα υψηλότερα τα σταγονίδια μας δείχνουν το κόκκινο, ενώ χαμηλότερα το μπλε. Έτσι βλέπουμε λοιπόν το κόκκινο και το μπλε, ανάμεσα σε όλα τα υπόλοιπα χρώματα, πάντα με την αντίστροφη σειρά.

3ο παραγραφο

Εκτός από το πράσινο επειδή βρίσκεται στη μέση.

Αρχαίοι Μύθοι.

  • Στην Σκανδιναβική θρησκεία, το ουράνιο τόξο θεωρούνταν η γέφυρα (Bifrost) από τη Γη στο σπίτι των θεών (Asgard). Χρησιμοποιούνται μόνο από τους θεούς και όσους σκοτώθηκαν κατά την μάχη.
  • Στην αρχαία Ελλάδα, ήταν ο Θεός-αγγελιοφόρος Ερμή, αλλά το ουράνιο τόξο τελικά έγινε  ένας τρόπος μεταφοράς για τον Ερμή.
  • Για τους βουδιστές, το ουράνιο τόξο είναι το υψηλότερο επίπεδο που μπορεί να αποκτήσει κανείς πριν από την Nirvana, όπου η ατομική βούληση και συνείδηση έχουν σβήσει.

Πολλοί περισσότεροι μύθοι υπάρχουν από πολλές θρησκείες, που αναδεικνύουν το εκπληκτικό αυτό φαινόμενο, που έχει κατακτήσει το μυαλό μας και τη φαντασία μας από την αυγή της ανθρωπότητας.

Για τον Τομέα Διαστήματος και Τεχνολογίας

Αλέξανδρος Φλορέσκου, Δημοσιογράφος