Σε μια δύσκολη για την Αμερική εποχή η κίνηση δύο αθλητών στους Ολυμπιακούς αγώνες του Μεξικού στις 16 Οκτωβρίου του 1968 έμεινε στην ιστορία.

Την ίδια περίοδο περίπου είχε προηγηθεί η δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ο πόλεμος του Βιετνάμ και ο γαλλικός Μάης, μία από τις σημαντικότερες επαναστατικές εξεγέρσεις που έγινε ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, κοινωνικής διάκρισης κτλ. Επίσης στην Αμερική το προηγούμενο καλοκαίρι σε πάνω από 150 κοινότητες μαύρων έγιναν συγκρούσεις με πολλά θύματα και ειδικά αφροαμερικάνους.

Οι δύο αθλητές Τόμι Σμιθ και Τζον Κάρλος, με την πρώτη και την τρίτη θέση αντίστοιχα στα διακόσια μέτρα στους Ολυμπιακούς του 68’, εκμεταλλεύτηκαν την νίκη αυτή και την στιγμή που ακουγόταν ο ύμνος της Αμερικής, ύψωσαν τα χέρια τους φορώντας από ένα μαύρο γάντι ο καθένας και μαύρες κάλτσες, με σκυφτό κεφάλι ως ένδειξη διαμαρτυρίας κατά τον ρατσισμό. Όπως εξήγησαν αργότερα, τα γάντια συμβόλιζαν την δύναμη, οι κάλτσες την φτώχεια.

Παρόλα αυτά, πέρασαν δύσκολα μετά από αυτήν την πράξη τους. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή τους απέβαλλε από τους αγώνες και είχαν να αντιμετωπίσουν και αρκετά προσωπικά προβλήματα.
Και ο Αυστραλός Πίτερ Νόρμαν, όμως, που κέρδισε την δεύτερη θέση στον αγώνα τους υποστήριξε. Φόρεσε κονκάρδα αντιρατσιστικής οργάνωσης. Όμως και ο ίδιος είχε την ίδια κατάληξη με τους άλλους δύο, καθώς δεν του επιτράπηκε να συμμετέχει στους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες παρά την ήδη πρόκρισή του. Το μετάλλιό του αναγνωρίστηκε μετά το θάνατό του. Παρόμοιο περιστατικό συνέβη και το 2016 στον χώρο του αθλητισμού. Ο Κόλιν Κάπερνικ, που αγωνιζόταν για το αμερικάνικο ποδόσφαιρο με την ομάδα του San Francisco 49ers για ένα φιλικό της ομάδας, γονάτισε κατά την διάρκεια του εθνικού ύμνου για να διαμαρτυρηθεί για την αστυνομική αυθαιρεσία που είχε αποτέλεσμα τον θάνατο πολλών ανθρώπων και κυρίως αφροαμερικάνων. Και αυτός όμως πλήρωσε τις συνέπειες της πράξης του μένοντας άνεργος.

Αυτές οι ολιγόλεπτες κινήσεις όμως, έκαναν σημαντική αίσθηση σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μαρία Γκατενασβίλι, Δημοσιογράφος