Σύμφωνα με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά πρόσφατης δημοσκόπησης, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται αποξενωμένος από τους ψηφοφόρους του, με μόλις το 40% εκείνων που επέλεξαν να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο του 2015 να συνεχίζει να τον «στηρίζει», έστω και προσωρινά.

Πιο συγκεκριμένα, στην τελευταία έρευνα της Μονάδας Ερευνών Κοινής Γνώμης και Αγοράς του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, η οποία διενεργήθηκε στις 8-10 Μαρτίου 2017, αποτυπώθηκε μια παρόμοια εικόνα με αυτήν που δείχνουν οι έρευνες κοινής γνώμης τους τελευταίους μήνες. Η Ν.Δ. διατηρείται σταθερά στην πρώτη θέση με σημαντική απόσταση από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που σχετίζεται σε σημαντικό βαθμό με την υψηλή συσπείρωση της Ν.Δ. και παράλληλα την ιδιαίτερα χαμηλή του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικότερα, μόνο οι 4 στους 10 ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ του Σεπτεμβρίου του 2015 δηλώνουν πως θα τον επιλέξουν ξανά, όταν το αντίστοιχο ποσοστό της Ν.Δ. βρίσκεται σε διπλάσια επίπεδα.

Στο ερώτημα «Ποιο από τα δύο κόμματα δεν θα θέλατε σε καμία περίπτωση να συμμετέχει σε επόμενη κυβέρνηση», σχεδόν ένας στους τρεις ψηφοφόρους δηλώνει πως δεν εμπιστεύεται τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 16% δηλώνει το ίδιο για τη Ν.Δ.

Αξιοσημείωτο είναι πως το 39% των αποκρινόμενων αποστασιοποιείται και από τα δύο κόμματα.

Τα ίδια, και χειρότερα σε επίπεδο κομματικής προέλευσης για τον ΣΥΡΙΖΑ

Σε επίπεδο κομματικής προέλευσης από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ του Σεπτεμβρίου του 2015, το 12% δηλώνει πως δεν θέλει σε καμία περίπτωση να συμμετέχει σε επόμενη κυβέρνηση το κόμμα που στήριξε στις προηγούμενες εκλογές, ενώ το 40% δηλώνει πως δεν επιθυμεί κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα.

Το εντυπωσιακό συμπέρασμα που προκύπτει, και συγχρόνως δηλωτικό του βαθμού της απογοήτευσής τους, είναι ότι σε αυτή την περίοδο το 63% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει πως αδυνατεί να εκφραστεί από την προηγούμενη επιλογή του, καθώς είτε μεμονωμένα είτε συνδυαστικά με τη Ν.Δ. δεν επιθυμεί να τον δει σε επόμενη κυβέρνηση.