Μια οικογένεια Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας παραδέχτηκε σήμερα ότι σκότωσε ένα μέλος της επειδή είχε βοηθήσει τους Ισραηλινούς να εντοπίσουν και να σκοτώσουν τρία υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς, μεταξύ των οποίων και έναν συγγενή τους.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι συγγενείς του Άχμεντ Μπαρχούμ αποκάλυψαν ότι τον πυροβόλησαν και τον σκότωσαν στην πόλη Ράφα αφού πληροφορήθηκαν από μια οργάνωση ότι εκείνος παρείχε πληροφορίες στο Ισραήλ. Με βάση τις πληροφορίες αυτές, οι Ισραηλινοί εξαπέλυσαν μια αεροπορική επιδρομή εναντίον μελών της Χαμάς κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα, το 2014.

Οι συγκρούσεις μεταξύ της παλαιστινιακής παραστρατιωτικής οργάνωσης Χαμάς και της πολιτικο-στρατιωτικής οργάνωσης του Γιασέρ Αραφάτ Φατάχ είχαν αποτέλεσμα οι Παλαιστίνιοι να χωριστούν. Η Φατάχ ελέγχει την δυτική όχθη του Ιορδάνη και η Χαμάς την Γάζα.

«Δεδομένων των θρησκευτικών και ηθικών πεποιθήσεών μας εκτελέσαμε τον συνεργάτη (του εχθρού) Άχμεντ Μπαρχούμ αφού μας τον παρέδωσαν ομάδες της αντίστασης»

ανέφερε η οικογένεια, χωρίς να διευκρινίσει ποια οργάνωση τον είχε αιχμαλωτίσει.
Το κράτος του Ισραήλ επιτρέπει την ελευθερία της θρησκείας για όλες τις θρησκευτικές κοινότητες, και στο νόμο και στην πράξη.Η ελευθερία της θρησκείας γίνεται σεβόμενη. Κάθε κοινότητα έχει την αρμοδιότητα πέρα από τα μέλη της σε θέματα γάμου, ενταφιασμός, και διαζύγιο. Μερικές θρησκευτικές κοινότητες μειονότητας αντιμετωπίζουν την κοινωνική πίεση.

Η οικογένεια υποστηρίζει ότι άκουσε την ομολογία του και είδε τα στοιχεία εναντίον του. Οι Μπαρχούμ είναι μια από τις μεγαλύτερες οικογένειες στη Ράφα και είναι γνωστοί για τους στενούς δεσμούς τους με παλαιστινιακές οργανώσεις που μάχονται το Ισραήλ. Η Χαμάς, η ισλαμιστική οργάνωση που κυριαρχεί στον θύλακα, εξέδωσε ανακοίνωση επαινώντας την ενέργεια της οικογένειας και υπογραμμίζοντας «τους βαθιούς δεσμούς με την αντίσταση» κατά του Ισραήλ. Ο στρατός του Ισραήλ δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο για την υπόθεση.

Η έλλειψη ενωμένης εκπροσωπευτικής και υπεύθυνης πολιτικής ηγεσίας από τη μεριά των Παλαιστινίων όσο και η αδιαφορία ή έστω η ενασχόληση της διεθνούς κοινότητας με άλλα πιο άμεσα προβλήματα στην Μέση Ανατολή, το κυρίως πρόβλημα παραμένει, η άρνηση αναγνώρισης της κατοχής από την πλευρά του κράτους του Ισραήλ.

Ιωάννα Μπάκα, Δημοσιογράφος