Κατάθεση ψυχής, όλος ο κόσμος τους σε μια κόλλα λευκο χαρτί.. ποτισμένη με σκέψεις, αναστεναγμούς, όνειρα, δάκρυα, νοσταλγία,καημό.. Σπάνια χειρόγραφα που έγραψαν άνθρωποι που έμειναν αναλλοίωτοι στην ιστορία ο καθενας για τη δική του μικρή πορεία στον μικρόκοσμο που αποκαλούμε ζωή.. ..

Ας κάνουμε μια αναδρομή στον χρόνο λοιπόν..

1942 Άννα Φρανκ, η μικρή Εβραιοπούλα: Σπάνιο χειρόγραφο της πωλήθηκε σε δημοπρασία έναντι 140.000 ευρώ

Ένα ποίημα το οποίο η έφηβη τότε Άννα, είχε γράψει στο λέυκωμα μια φίλης της, το οποίο πωλήθηκε στην Ολλανδία έναντι 140.000 ευρώ, τιμή πενταπλάσια από την εκτιμώμενη που ήταν 30.000. Το ποίημα έχει δώδεκα στίχους και γράφτηκε στα ολλανδικά με μαύρο μελάνι. Το ποίημα απευθύνεται στην «Αγαπημένη Κρι-Κρι», στην Κριστιάν βαν Μάαρσεν, τη μεγαλύτερη αδελφή μιας από τις καλύτερες φίλες της Φρανκ, κι έχει ημερομηνία 28 Μαρτίου 1942, λίγο πριν η Άννα και η οικογένεια της καταφύγουν σε ένα κρυφό διαμέρισμα στο Αμστερνταμ.

Το «αντικείμενο 2390» με το όνομα «Στη μνήμη της Αννας Φρανκ» κατακυρώθηκε στον αγοραστή του από τον οίκο Bubb Kuyper μόλις δύο λεπτά μετά την έναρξη της δημοπρασίας. Όπως δήλωσε ο Τάις Μπλάκεβορτ, ο συνδιευθυντής του Bubb Kuyper , του οίκου που ειδικεύεται στα βιβλία και στα γραπτά ντοκουμέντα ” Μόλις τέσσερα ή πέντε χειρόγραφα που υπογράφει η Άννα έχουν πωληθεί σε δημοπρασίες τα τελευταία 40 χρόνια.

Πριγκίπισσα Diana : 1500 λίρες δημοπρατήθηκε το ιδιοχειρο γράμμα της Diana από τον οίκο RR Auction

H Diana το έγραψε λίγο πριν πεθάνει, ένα χαρτί εξομολόγησης, αποκάλυπτει το πόσο ανυπόμονη ήταν να ξεκινήσει μια νέα ζωή μετά το διαζύγιο της από τον Πρίγκιπα Κάρολο.Το χειρόγραφο είχε σταλεί στον φιλανθρωπικό υπάλληλο, Simon Barnes στις 31 Δεκεμβρίου του 1996.

Λίγα λόγια της Diana όπως ακριβώς αναφέρονταν στο χειρόγραφο:

Συγκινήθηκα με το δώρο σου. Δεν είχα διαβάσει το «The Celestial Prophecy» και βασίζομαι πάνω σου για να μου προτείνεις και άλλα τέτοια υπέροχα βιβλία. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ που με σκέφτηκες τα Χριστούγεννα. Μετά από όλες τις αλλαγές που έχουν γίνει αυτό τον χρόνο, είναι υπέροχο εκ μέρους σου μας σκέφτεσαι. Ελπίζω το 1997 να είναι μια ευτυχισμένη χρονιά για σένα. Προσωπικά ανυπομονώ να φύγει αυτός ο χρόνος.

Diana X»

Πρωτότυπα χειρόγραφα των Μπομπ Ντίλαν και Έρικ Κλάπτον στο “σφυρί”

Τα χειρόγραφα διατέθηκαν σε δημοπρασία στις 10 Δεκεμβρίου 2016 από τον οίκο Sotheby’s στη Νέα Υόρκη, η οποία επίσης περιλάμβανε αντικείμενα των Beatles και του ‘Ελβις Πρίσλεϊ. Το πρώτο χειρόγραφο του τραγουδιού «Layla» που έγραψε ο ‘Ερικ Κλάπτον το 1970,σε ένα χαρτί ξενοδοχείο. Αναφέρεται στην Πάτι Μπόιντ-Χάρισον, την εποχή που ήταν παντρεμένη με τον φίλο του και μέλος των Σκαθαριών, Τζορτζ Χάρισον. Εκτιμήθηκε μεταξύ 50.000 και 70.000 δολάρια.

Στο “σφυρί” βγαίνει και το χειρόγραφο του τραγουδιού «Blowin’ in the Wind» (1962) του Μπομπ Ντίλαν, αξίας μεταξύ 300.000 και 500.000 δολαρίων. Πωλείται επίσης το πρώτο δακτυλογραφημένο αντίτυπο του «This Wheel’s on Fire» (1967), η αξία του οποίου εκτιμάται από τον Sotheby’s μεταξύ 40.000 και 60.000 δολαρίων.

Σπάνια άπαντα του Πλάτωνα, 30.000 ευρώ

Ενα εξαιρετικά σπάνιο αντίτυπο της πρώτης έκδοσης των έργων του μεγάλου φιλοσόφου της αρχαίας Ελλάδας Πλάτωνα δημοπρατήθηκε το 2010 από τον οίκο δημοπρασιών «Π. Βέργος». Το αντίτυπο της δημοπρασίας έχει δεθεί στην Αγγλία, γύρω στα 1800, και διατηρείται σε εξαιρετικά καλή κατάσταση. Οπως μάλιστα είχε αναφέρει ο κ. Πέτρος Βέργος, το αντίτυπο βρισκόταν σε μια πολύ σημαντική συλλογή Ελληνα συλλέκτη που είχε κάνει τα πάντα για να το αποκτήσει: «Την πρώτη φορά που είδα το συγκεκριμένο έργο εντυπωσιάστηκα. Θεωρείται μια κορυφαία έκδοση για την εποχή της, ενώ το σημαντικό είναι ότι σώζεται και σε πολύ καλή κατάσταση. Ο Ελληνας ιδιοκτήτης είχε αποκτήσει το έργο σε δημοπρασία που είχε πραγματοποιηθεί πριν από τριάντα χρόνια στο Λονδίνο».