Σχεδόν 400 εκκατομύρια χρόνια εξέλιξης χρειάστηκαν για να τελειοποιήσουν την τέχνη του κυνηγιού τους. Οι αράχνες ανήκουν σε μια τάξη αρθρόποδων που περιλαμβάνει κοντά στα εκατό χιλιάδες είδη. Είναι γεννημένες θηρευτές , συνήθως εντόμων, και δρουν σχεδόν πάντα μοναχικά. Για να παγιδεύσουν τα θύματα τους, έχουν εξελίξει μια πανοπλία δηλητηρίων και έχουν μάθει να υφαίνουν ιστούς με πολύ ευέλικτο και ανθεκτικό μετάξι, το οποίο παρασκευάζουν από μια πολύπλοκη συνταγή πρωτεϊνών. Η ικανότητα τους να χτίζουν εναέριες γέφυρες και να δημιουργούν πολύπλοκα γεωμετρικά πλέγματα που αψηφούν τη βαρύτητα αποτέλεσε την έμπνευση για τη δημιουργία υπερηρώων, όπως είναι ο δημοφιλής Spiderman. Όμως πέρα από τη μυθοπλασία και τη βιομηχανία διασκέδασης, η μελέτη της βιολογίας των αραχνών επέτρεψε στους ερευνητές να πετύχουν σημαντική πρόοδο στην ιατρική, την αεροδιαστημική μηχανική και την επιστήμη των υλικών.

spider-3

Η Αυστραλιανή αράχνη-ιστός “atrax robustus

 

Οι αράχνες-ιστός (atrax robustus) της Αυστραλίας και της Βόρειας Αμερικής περιλαμβάνονται στα πιο δηλητιριώδη ζώα του πλανήτη, όμως η τοξίνη τους έχει και μία θετική πλευρά. Ο Ξιάο Τσάνγκ, του Κέντρου Νευροεπιστήμης Ντελ Γουέμπ στη Λα Τζόλα της Καλιφόρνιας, βρήκε στο δηλητήριο μια τοξίνη που μπλοκάρει τους υποδοχείς ασβεστίου στα κύτταρα που σχετίζονται με την αντίληψη του πόνου, την υπέρταση και την επιληψία. Ο εν λόγω ερευνητής ισχυρίζεται ότι, προσομοιώνοντας τη λειτουργία της, θα μπορούσε να εξελίξει νέα πιο αποτελεσματικά αναλγητικά και ηρεμιστικά.

spider-4

Η αράχνη φόνισσα της Βραζιλίας “ phoneutria nigriventer

Όταν η αράχνη φονεύτρα (phoneutria nigriventer) της Βραζιλίας δαγκώνει έναν άντρα, εκτός από τον έντονο πόνο που προκαλεί το τοξικό της δηλητήριο, δημιουργεί επίσης πριαπισμό, με στύση που διαρκεί για πολλές ώρες. Σύμφωνα με ερευνητές του Ιατρικού Κολλεγίου της Τζόρτζια στις ΗΠΑ, η τοξίνη που είναι υπεύθυνη για τις παρενέργειες αυτές θα μπορούσε να αντικαταστήσει στο μέλλον δημοφιλή σκευάσματα για τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας όπως το Viagra.

spider-5

Η μυγαλόμορφη “Hadronyche versuta” που ζει στη Νέα Νότια Ουαλία της Αυστραλίας

Στα μαθήματα για την εξολόθρευση κουνουπιών οι αράχνες είναι καθηγήτριες. Ο βιοχημικός Γκλεν Κινγκ, του πανεπιστημίου του Κονέκτικατ στις ΗΠΑ, βρήκε στο δηλητήριο της αυστραλιανής αράχνης Hadronyche versuta μια θανατηφόρο νευροτοξίνη για τα θηράματα που φράζει τα κανάλια ασβεστίου των νευρώνων τους. Το μόριο αυτό που είναι ακίνδυνο για τους ανθρώπους, μπορει να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή εντομοκτόνων που σέβονται το περιβάλλον, καθώς και για τη στοχευμένη επίθεση στα κουνούπια που μεταδίδουν την ελονοσία ή τον κίτρινο πυρετό. Τα τελευταία χρόνια, αυτά τα κουνούπια έχουν αναπτύξει αντοχή στα εντομοκτόνα του εμπορίου.

spider-1

Η Nephila clavipes γνωστή και ως αράχνη-μπανάνα

Μελετητές της αράχνης Nephila clavipes, ανακάλυψαν κάποιες γλυκοπρωτεϊνες που μετατρέπουν τους ιστούς που υφαίνει σε θανάσιμες κολλώδεις παγίδες. Στόχος τους πλέον είναι η επιλογή των γονιδίων που ελέγχουν την σύνθεση του μεταξιού της Nephila και η εισαγωγή τους σε καλλιεργημένα βακτήρια για την ανάπτυξη μιας νέας γενιάς βιοκολλητικών ουσιών εμπνευσμένων από τη βιοχημεία του ιστού αυτού.

spider-2

Η μαύρη χήρα Latrodectus hesperus

Βιολόγοι του Πανεπιστημίου του Ειρηνικού στην Καλιφόρνια, έχουν μελετήσει πάνω από δέκα χρόνια τις μοριακές ιδιότητες του μεταξιού που υφαίνει η μαύρη χήρα της Δύσης Latrodectus hesperus, ένα νήμα που χαρακτηρίζεται από το συνδυασμό αντοχής και ελαστικότητας. Κάποιες πρωτεΐνες στους αδένες του μεταξιού αυτού, αν συνδυαστούν, σχηματίζουν έναν ιστό με επτά διαφορετικές ίνες, γεγονός που το κάνει πέντε φορές πιο ανθεκτικό από το ατσάλι.

Πηγές άρθρου: περιοδικό focus

Για τον Τομέα Βιοτόπων:

Γιώργος Ταχμαζίδης, Δημοσιογράφος