Πρόκειται για κάποιες από τις πιο ανατριχιαστικές ιστορίες της Βίβλου. Ιστορίες για θρυλικές πόλεις, που καταστράφηκαν από το χέρι του Θεού. Τα Σόδομα και τα Γόμορρα κατακάηκαν από βροχή φωτιάς και θειαφιού, ενώ τα τείχη της πόλης της Ιεριχούς κατέρρευσαν υπό τους ήχους των σαλπίγγων.

Ωστόσο, οι ιστορίες αυτές είναι αληθινές ή φανταστικές; Με το πέρασμα των χρόνων, οι αρχαιολόγοι άρχισαν να δίνουν κάποιες απαντήσεις και αποδεικτικά στοιχεία των βιβλικών αυτών καταστροφών υπάρχουν παντού. Τεκμηριώνουν, όμως, την περιγραφή της Βίβλου ή μήπως υποδηλώνουν κάτι άλλο;

Η καταστροφή των Σοδόμων και των Γομόρρων

Είναι η πόλη της αμαρτίας, εκείνη που σύμφωνα πάντα με την Παλαιά Διαθήκη, καταστράφηκε από τον Θεό με φωτιά και θειάφι. Τα Σόδομα, αλλά και τα γειτονικά Γόμορρα, ισοπεδώθηκαν, σύμφωνα με την Αγία Γραφή, γιατί οι κάτοικοί τους ήταν γεμάτοι από αμαρτία και διαφθορά. Οι αρχαιολόγοι που ανέσκαψαν στην περιοχή Tall el Hammam, τονίζουν ότι πρόκειται για μια μεγάλη πόλη της Εποχής του Χαλκού και πως πληρεί όλα τα κριτήρια για να είναι τα Σόδομα. Η ομάδα των αρχαιολόγων πραγματοποιεί ανασκαφές στην περιοχή από το 2005, και έχει ανακαλύψει ίχνη παλατιού, πύργους, καθώς και αμυντικές ζώνες. Εντοπίστηκαν προμαχώνες και χοντρά πλίνθινα τείχη πάχους 5,2 μέτρων και ύψους 10 μέτρων, με πύλες, παρατηρητήρια και τουλάχιστον ένα οδόστρωμα.

Κατά τη διάρκεια της Μέσης Εποχής του Χαλκού, ο τοίχος αυτός αντικαταστάθηκε από ένα τεράστιο προμαχώνα 7 μέτρων με μια επίπεδη κορυφή, που απλωνόταν γύρω από την πόλη. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η πόλη που ανακάλυψαν είναι τα Σόδομα, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι ευδοκίμησε στις όχθες του ποταμού Ιορδάνη και ήταν ένας σημαντικός εμπορικός δρόμος, όπως περιγράφεται στη Βίβλο. Τα Σόδομα είχαν χαρακτηριστεί ως εμπορικό πέρασμα και, λόγω του μεγέθους της, η πόλη αναφερόταν ως βαριά οχυρωμένη με πύργους και ψηλά χοντρά τείχη. Περαιτέρω στοιχεία που να στηρίζουν τους ισχυρισμούς είναι ότι το Tall el-Hamaam εγκαταλείφθηκε ξαφνικά σε κάποιο χρονικό σημείο, πριν το τέλος της Μέσης Εποχής του Χαλκού. Για την ακρίβεια, η πόλη χρονολογείται μεταξύ του 3500 – 1540 π.Χ.

«Το Tall el-Hamaam ταιριάζει με την περιγραφή του χώρου, όπου βρισκόταν τα Σόδομα, σύμφωνα με τη Βίβλο, ως η μεγαλύτερη πόλη της εύφορης ανατολικής περιοχής Kikkar. Έτσι, αν ήθελε κάποιος να βρει τα Σόδομα, θα έπρεπε να αναζητήσει τη μεγαλύτερη πόλη που υπήρχε στην περιοχή αυτή, κατά τη διάρκεια της Εποχής του Χαλκού, την εποχή του Αβραάμ. Μετά την έρευνα της περιοχής, το Tall el-Hamaam ήταν μια προφανής επιλογή, δεδομένου ότι ήταν πέντε έως δέκα φορές μεγαλύτερο από τις άλλες πόλεις της Εποχής του Χαλκού, σε όλη την περιοχή, ακόμη και από εκείνες που βρισκόταν πέρα από τον Ιορδάνη ποταμό», ανέφερε ο Steven Collins, επικεφαλής της ανασκαφής, στο «Popular Archaeology». Ωστόσο, σύμφωνα με τον Collins, οι πληροφορίες είναι πολύ λίγες για την εποχή του Χαλκού στα νότια της κοιλάδας του Ιορδάνη. Οι περισσότεροι αρχαιολογικοί χάρτες της περιοχής ήταν κενοί.

«Ήταν μια ακατοίκητη έρημος για πάνω από 700 χρόνια, αλλά στη συνέχεια, μετά από αυτούς τους επτά αιώνες, άρχισε να ακμάζει και πάλι, όπως αποδεικνύεται από την τεράστια σιδερένια πύλη, που οδηγεί στην πόλη», σημειώνει. O Dr. Collins επισημαίνει ότι η πόλη εγκαταλείφθηκε στο τέλος της Εποχής του Χαλκού, ίσως έπειτα από έναν σεισμό, αλλά άλλοι επιστήμονες θεωρούν ότι η ερήμωση προήλθε από πτώση αστεροειδούς, που ερμηνεύθηκε ως θεϊκή οργή. Η περιοχή παρέμεινε έρημη για περίπου 700 χρόνια και μετά ξανά κατοικήθηκε, όπως αποδεικνύεται από τα ευρήματα και τα λείψανα ενός οικισμού της Εποχής του Σιδήρου. Η πλειονότητα των αναφορών σχετικά με τα Σόδομα και τα Γόμορρα περιέχονται στο βιβλίο της «Γενέσεως» και εκεί οι δύο πόλεις θεωρούνται βασίλεια, που ήταν εγκατεστημένα στις όχθες του Ιορδάνη ποταμού, βόρεια της Νεκρά Θάλασσας. Περιγράφονται επίσης ως πλούσιες και καταπράσινες πόλεις, με καλή άρδευση. Οι αναφορές υπάρχουν και στην Καινή και στην Παλαιά Διαθήκη.

Διαβάστε την συνέχεια εδώ