Σε ολόκληρο τον κόσμο υπάρχουν αναρίθμητες θρησκείες, με τις περισσότερες εξ αυτών να περιλαμβάνουν πλήθος υπό-αιρέσεων. Όλες οι θρησκείες επιχειρούν να νοηματοδοτήσουν το σκοπό της ύπαρξης των ανθρώπων στον κόσμο, να εξηγήσουν τι συμβαίνει στη μεταθάνατο ζωή, καθώς και να δηλώσουν εάν υπάρχει θεός, και αν ναι πως συνδεόμαστε με Αυτόν.

Παρακάτω θα δούμε ποιες είναι οι πολυπληθέστερες θρησκείες στον κόσμο, δηλαδή αυτές που συγκεντρώνουν τους περισσότερους πιστούς. Αν και τα πράγματα, όσον αφορά τις επικρατέστερες θρησκείες στο δυτικό κόσμο είναι πιο απλά καθότι οι διάφορες Εκκλησίες και αιρέσεις έχουν περιγραφεί λεπτομερέστερα από τους δυτικούς Θεολόγους, δεν ισχύει το ίδιο όμως όσο προχωράμε προς την Ανατολή. Σε αρκετές χώρες της Ασίας, δεν υπάρχει μια ενοποιημένη θρησκεία ή έστω ορισμένες ξεκάθαρα διαχωρισμένες μεταξύ τους πεποιθήσεις. Για παράδειγμα, την κυρίαρχη θρησκεία στην Ινδία, την ονομάζουμε Ινδουισμό, αν και στην πραγματικότητα πρόκειται για πλήθος διαφορετικών δοξασιών ανά περιοχή.

Παρόλα αυτά, μπορούμε να δούμε κατά προσέγγιση τις «δημοφιλέστερες» θρησκείες στον κόσμο, χωρίς να περιλαμβάνουμε και τους αγνωστικιστές, τους άθεους και τους μη θρησκευόμενους, που συνολικά αποτελούν κάτι λιγότερο από 1,1 δισ. ανθρώπων.

 

Χριστιανισμός (2,2 δις. πιστοί)

 

christianism   

Οι περισσότεροι δυτικοί θρησκευόμενοι ακολουθούν τη μονοθεϊστική χριστιανική θρησκεία που βασίζεται στη Βίβλο. Κεντρικό πρόσωπο του συνόλου της διδασκαλίας είναι ο Ιησούς Χριστός, όπως παρουσιάζεται στα βιβλία της Καινής Διαθήκης.Η μεγαλύτερη γιορτή του χριστιανισμού είναι η Μεγάλη Παρασκευή, όπου οι πιστοί τιμούν τη σταύρωση του Ιησού Χριστού. Στην Ιερουσαλήμ, μάλιστα, οι Χριστιανοί συμμετέχουν στην τελετή κατά μήκος του δρόμου που ο Χριστός πιστεύεται ότι περπάτησε μέχρι το σταυρό.

Καθολικισμός (1,2 δισ. πιστοί)

 

katholikism

Πρόκειται για την πολυπληθέστερη Χριστιανική Εκκλησία στον κόσμο με θρησκευτικό ηγέτη τον Επίσκοπο της Ρώμης, γνωστό και σαν Πάπα που εδρεύει στο Βατικανό και θεωρείται διάδοχος του Αποστόλου Πέτρου. Η Καθολική Εκκλησία διδάσκει ότι είναι η Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία που ιδρύθηκε από τον Ιησού Χριστό για την σωτηρία όλων των ανθρώπων.

Προτεσταντισμός (800 εκατ. πιστοί)

 

protestantism

Ο Προτεσταντισμός αποτελεί ένα μεγάλο κλάδο του Χριστιανισμού και εμφανίστηκε τον 16ο αιώνα, με πρωτεργάτη το Μαρτίνο Λούθηρο, ο οποίος εναντιώθηκε στον τρόπο εφαρμογής της χριστιανικής διδασκαλίας, με τη δημοσίευση των «Ενενήντα Πέντε Θέσεων για την Αποτελεσματικότητα των Εντρυφήσεων». Γενικά, οι Προτεστάντες δίνουν έμφαση στην ιεροσύνη των πιστών, στο δόγμα της δικαίωσης μόνο μέσω της πίστης και στην πίστη στη Βίβλο σαν μόνη πηγή ηθικής.

Ισλάμ (1,6 δισ. πιστοί)

 

islamism

Η λέξη «Ισλάμ» μπορεί ελεύθερα να αποδοθεί ως «υποταγή στο Θεό» και το Κοράνι είναι το άγιο βιβλίο των πιστών Μουσουλμάνων.Τη θρησκεία του Ισλάμ εξασκούν κυρίως κάτοικοι σε Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική, Δυτική Αφρική, Κεντρική Ασία, Νότια Ασία, στην ινδική υποήπειρο, στο σύμπλεγμα νησιών Μαλάι καθώς και με συγκεντρώσεις πιστών στην Ανατολική Αφρική, τη Βαλκανική Χερσόνησο, τη Ρωσία και την Κίνα.Ιερότερος τόπος του Ισλάμ, είναι η Κάαμπα στη Μέκκα και προς τα εκεί στρέφονται οι Μουσουλμάνοι όταν προσεύχονται.

Ινδουισμός (1 δισ. πιστοί)

 

indouism

Ο Ινδουισμός αποτελεί την επικρατέστερη θρησκεία ή και τρόπο ζωής στη Νότια Ασία. Δεν αποτελεί ενιαία θρησκεία, αλλά έτσι ονομάζεται το σύνολο του πλήθους τοπικών δοξασιών, θρησκευτικών πρακτικών και επιμέρους σχολών της Ινδίας. Περιγράφεται συχνά ως η αρχαιότερη θρησκεία του κόσμου. Ο Ινδουισμός βασίζεται στα ιερά κείμενα Βέντα (Βέδες) καθώς και στη διδασκαλία των Γκουρού. Επιλεγμένες ομάδες ασκητών μπορεί να εγκαταλείψουν τα εγκόσμια προκειμένου να αφοσιωθούν στις δια βίου πρακτικές που θα τους οδηγήσουν στη λύτρωση (μόκσα).

Παραδοσιακή κινέζικη θρησκεία (394 εκατ. πιστοί)

 

chinese-traditional-relegion

Αν και ορισμένοι εντάσσουν τους κινέζους πιστούς σε διάφορες θρησκείες, υπάρχει η άποψη ότι η θρησκεία στην Κίνα αποτελεί μια κατηγορία μόνη της και ονομάζεται Shenism. Η θρησκεία αυτή βασίζεται στη λατρεία του «Σεν» (shen) που μπορείτε να είναι είτε φυσικές θεότητες της πόλης ή άλλες θεότητες των ανθρώπινων οικισμών, πρόγονοι και θεότητες συγγενών.

 

Βουδισμός (300 εκατ. πιστοί)

 

boudhism

Ο Βουδισμός προέρχεται από τη διδασκαλία του Σιντάρτα Γκαουτάμα, γνωστού και σαν Βούδα, ο οποίος έζησε στη νοτιοανατολική Ινδία, μεταξύ του 6ου και του 4ου π.Χ αιώνα.Περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα θρησκευτικών δοξασιών, φιλοσοφικών αρχών, εθίμων, θεσμών και ηθικών κανόνων που αποδίδονται στο Βούδα. Στόχος του Βουδισμού είναι το τέλος των βασάνων, η επίτευξη της Νιρβάνα και η απόδραση από έναν κύκλο βασανισμού με την αναγέννηση. Οι περισσότεροι πιστοί του Βουδισμού συγκεντρώνεται στη Σρι Λάνκα και την Νοτιοανατολική Ασία (Ταϊλάνδη, Μιανμάρ, Λάος και Καμπότζη)

Παραδοσιακές αφρικανικές θρησκείες (100 εκατ. πιστοί)

 

traditinal-african-religions

Οι παραδοσιακές πεποιθήσεις και πρακτικές των Αφρικανών είναι κυρίως προφορικές και περιλαμβάνουν την πίστη σε έναν ανώτερο δημιουργό, σε πνεύματα, σε προγόνους καθώς και τη χρήση μαγείας και παραδοσιακής ιατρικής. Σύμφωνα με τις αφρικανικές πεποιθήσεις, ο ρόλος της ανθρωπότητας γίνεται αντιληπτός σαν μια προσπάθεια εναρμόνισης του φυσικού με το υπερφυσικό.

Ιουδαϊσμός (14 εκατ. πιστοί)

 

jewism

Ο Ιουδαϊσμός προέρχεται από την εβραϊκή Βίβλο, το Τανάκ, η οποία συμπληρώνεται και εξηγείται στα επόμενα ιερά κείμενα, όπως είναι το Ταλμούδ.Σύμφωνα με την παραδοσιακή εβραϊκή πίστη, ο Θεός που δημιούργησε τον κόσμο, εγκαθίδρυσε μια διαθήκη με τον εβραϊκό λαό και οι νόμοι και οι εντολές Του αποκαλύφθηκαν στο Μωυσή στο όρος Σινά, τόσο σε γραπτή όσο και σε προφορική Τορά. Η άσκηση του Ιουδαϊσμού είναι αφιερωμένη στη μελέτη της Τορά και την τήρηση των νόμων και των εντολών, έτσι όπως είναι καταχωρημένοι εκεί.

 

Για τον Τομέα Βιογραφιών & Κουλτούρας Πολιτισμών:

Μαίρη Αυδίκου, Δημοσιογράφος