Η σκέψη να χαθείς μέσα σε ένα οικοδόμημα, να αντιμετωπίσεις αδιέξοδα ή να περάσεις δέκα φορές από ένα σημείο που νομίζεις το ίδιο, ασκεί έντονη έλξη στο ανθρώπινο μυαλό εδώ και πολλούς αιώνες. Είναι η υπόσχεση της λύσης, η λύτρωση και το φως στο τέλος του τούνελ. Μαζέψαμε τους ομορφότερους λαβύρινθους για να χαθείτε με την ησυχία σας…

Η αρχαιότερη γνωστή μορφή λαβυρίνθου είναι το σχέδιο του «Κρητικού» λαβύρινθου. Ο λαβύρινθος ήταν μια σύνθετη οικοδομική κατασκευή, στην Κνωσό. Φτιάχτηκε από τον μηχανικό Δαίδαλο για λογαριασμό του μυθικού βασιλιά της Κρήτης, Μίνωα. Ο λόγος που κατασκευάστηκε ήταν για να απομονώσει τον Μινώταυρο, ένα πλάσμα μισό άνθρωπο και μισό ταύρο. Υπάρχουν δύο μορφές λαβυρίνθου: Μια πολύπλοκη μορφή με δαιδαλώδη μονοπάτια, η οποία αναφέρεται σε σύνθετο παζλ διακλαδώσεων με επιλογές της διαδρομής και κατεύθυνσης, και ο Κρητικός λαβύρινθος όπου υπάρχει μονό ένας δρόμος, χωρίς διασταυρώσεις, και αλλάζει διαρκώς κατεύθυνση. Αυτοί οι πολύπλοκοι κύκλοι ήταν σε χρήση πολύ πριν από την καταγραμμένη ιστορία. Οι ιστορικοί διαχωρίζουν τους λαβύρινθους σε τύπους, με βάση το σχήμα και το χρόνο τους. Όλοι είναι με καμπύλες και διαθέτουν ένα ενιαίο μονοπάτι που οδηγεί στο κέντρο ενός περίπλοκου χώρου. Φωτογραφίες από αρχαίους λαβύρινθους έχουν βρεθεί σε γλυπτικές βράχων, σε αιγυπτιακές πυραμίδες, και βέβαια στο παλάτι του Μίνωα. Ιστορικά, το περπάτημα σε ένα λαβύρινθο συνδέεται με θρησκευτικές και παγανιστικές εμπειρίες. Τα πολλά μέσα και έξω από αυτόν, συχνά συνδέονται με μυθικές εικόνες εκείνων που κατά το παρελθόν είχαν περπατήσει σε λατρευτικές δραστηριότητες, προσκυνήματα ή ζήτησαν συγχώρεση για κάποια αμαρτία. Οι Σκανδιναβοί χρησιμοποιούσαν τα μονοπάτια των λαβυρίνθων ως έναν τρόπο για να ξεπεραστούν δυσκολίες ή για ενίσχυση της προστασίας από τους θεούς ή απλά να τους φέρει καλή τύχη. Αλλά και οι βίκινγκς ναυτικοί, πριν ανοίξουν τα πανιά τους, έφτιαχναν πέτρινους λαβυρίνθους για να φυλακίσουν στις δομές τους τους μοχθηρούς ανέμους. Κατά την εξάπλωση του Χριστιανισμού, η εκκλησία υιοθέτησε το σχέδιο του λαβύρινθου σαν μια μορφή συμβολισμού, τελετουργίας και μετάνοιας. Μαρτυρίες μιλούν για χιλιάδες πέτρινους λαβύρινθους, από την μεσαιωνική εποχή, σκορπισμένοι στις Βαλτικές ακτές και σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης. Μάλιστα στη διάρκεια της Αναγέννησης και της Βικτοριανής εποχής εξελίχθησαν στους θαμνώδεις λαβύρινθους, με περίτεχνα γλυπτά να κοσμούν το εσωτερικό τους.

Η λογοτεχνία αγάπησε εξίσου τις πολύπλοκες αυτές κατασκευές και ορόσημο είναι εδώ ο αργεντινός συγγραφέας Χόρχε Λούις Μπόρχες. Σήμερα, αρκετοί περιπατητές επιλέγουν τους λαβύρινθους για μια στοχαστική εμπειρία. Ακολουθούν μερικοί λαβύρινθοι που αξίζει να επισκεφτείτε και να προσπαθήσετε να ξεμπλέξετε ανάμεσα στις δαιδαλώδεις απολήξεις τους.

Old Summer Palace (Πεκίνο, Κίνα)

Ο λαβύρινθος περιβάλλεται από τα ερείπια του θερινού ανακτόρου της δυναστείας Τσινγκ, και χτίστηκε το 1709. Η διαδρομή βρίσκεται σε έναν κήπο που ονομάζεται Yuanmingyuan, ή ο κήπος της Τελειότητας και του Φωτός. Η περιοχή που καταλάμβανε ήταν μεγαλύτερη από 864 στρέμματα και εξυπηρετούσε τη διασκέδαση των Κινέζων αυτοκρατόρων. Ο λαβύρινθος καταστράφηκε το 1860 από τις βρετανικές και γαλλικές δυνάμεις που λεηλάτησαν το παλάτι και στη συνέχεια έκαψαν τον κήπο, σαν τιμωρία για τους θανάτους κρατουμένων.

Edge (Χόγκσμπαγκ, Νότια Αφρική)

Στο Χόγκσμπαγκ βρίσκεται ένας από τους μεγαλύτερους λαβύρινθους στη Νότια Αφρική. Η μικρή πόλη είναι διάσημη για πνευματιστικές δραστηριότητες, μέντιουμ, γιόγκι, χίπις και άλλους ανθρώπους αναλόγων δραστηριοτήτων, οι οποίοι ζουν στην κορυφή του βουνού Αμαθόλ.

Πάρκο Λαβυρίνθου της Όρτα (Βαρκελώνη, Ισπανία)

Οι εργασίες για την κατασκευή του κρυμμένου αυτού διαμαντιού της Βαρκελώνης ξεκίνησαν το 1791, γεγονός που μετατρέπει τον λαβύρινθο στον παλιότερο κήπο της πόλης. Οι κυπαρισσένιοι τοίχοι του δημιουργούν περισσότερα από 600 μέτρα στροφών και αδιεξόδων για να χαθείς.

Υπόγεια Πόλη (Καππαδοκία, Τουρκία)

Πρόκειται για έναν τεράστιο οκταώροφο κυκεώνα από αδιέξοδα και παγίδες που φτάνει ως τα σπλάχνα της Γης. Χτισμένη κάπου μεταξύ 8ου-7ου αιώνα π.Χ. από τους αρχαίους Φρύγες, η αινιγματική πόλη στα έγκατα του πλανήτη μπορούσε να στεγάσει περισσότερους από 20.000 ανθρώπους, οι οποίοι ζούσαν άνετα εντός της για μερικούς μήνες.

Μπάρα Ιμαμπάρα (Ουτάρ Πραντές, Ινδία)

Το φρούριο της ινδικής κομητείας χτίστηκε επίτηδες ως ένας τεράστιος λαβύρινθος για να προκαλεί σύγχυση και μεγάλη καθυστέρηση σε κάθε επίδοξο πορθητή που κατάφερε να λύσει τον γρίφο. Με αρχιτεκτονική που έμοιαζε στη μογγολική τεχνοτροπία, παρέμενε το μόνο κτίριο χωρίς καμία δυτική επιρροή από το 1784, όταν και άρχισε να χτίζεται.

Οι Θαυμαστοί Κήποι του Κάστρου (Περιγκόρ, Γαλλία)

Στη νοτιοδυτική Γαλλία, οι υπεραιωνόβιοι πύξοι των κήπων του Κάστρου του Marqueyssac φροντίζονται ακόμα με τον ίδιο ζήλο, διατηρώντας στην εντέλεια τον μοναδικό λαβύρινθο που είχε χτίσει ο τοπικός κόμης και σύμβουλος του Λουδοβίκου ΙΔ’. Το σχετικά απλό κάστρο αποπερατώθηκε μάλιστα αμέσως πριν από τη Γαλλική Επανάσταση ως θερινή οικία του αριστοκράτη, αν και θα έπρεπε να περιμένουμε ως το 1860 για να πάρει ο πράσινος λαβύρινθος των 54 στρεμμάτων το τελικό του σχήμα.

Οι Κήποι της Βίλας Πισάνι (Βενετία, Ιταλία)

Ακόμα και ο ίδιος ο Ναπολέων Βοναπάρτης χάθηκε στον περιβόητο λαβύρινθο του βενετσιάνικου παλάτσο όταν το έκανε εξοχική του κατοικία! Παραμένει ο δυσκολότερος λαβύρινθος του κόσμου και υπάρχει στη ζωή ήδη από τον 18ο αιώνα, αν και πλέον είναι ένας από τους τελευταίους της Ιταλίας. Ο Μπενίτο Μουσολίνι και ο Αδόλφος Χίτλερ φοβήθηκαν να μπουν στον λαβύρινθο με τους ξακουστούς ψηλούς φράχτες, όταν βρέθηκαν στη βίλα για συνομιλίες το 1934. Η Μινέρβα, η θεά της Σοφίας και των Τεχνών, περιμένει στην καρδιά του λαβύρινθου τον ατρόμητο που θα καταφέρει να φτάσει κοντά της.

Ο Λαβύρινθος του Φοντανελάτο (Πάρμα, Ιταλία)

Δεσπόζοντας σε μια έκταση μεγαλύτερη από 80.000 τετραγωνικά μέτρα κοντά στην Πάρμα, ο συγκεκριμένος λαβύρινθος έχει πάρει τον τίτλο του μεγαλύτερου του κόσμου όταν άνοιξε τις πύλες του το 2015. Ιδιοκτησίας ενός Ιταλού εκδότη και συλλέκτη τέχνης, η κατασκευή του χρειάστηκε περισσότερο από 10 χρόνια για να ολοκληρωθεί.

Ο συνεχώς μεταβαλλόμενος Λαβύρινθος της Τουραίνης (Γαλλία)

Ένας από τους μεγαλύτερους πράσινους λαβυρίνθους του κόσμου βρίσκεται στο Reignac-sur-Indre της Τουραίνης και αλλάζει χρώματα κατά τη διάρκεια του έτους. Ποτέ δεν είναι ίδιος, όσες φορές κι αν χαθείς στα σοκάκια του. Τα ηλιοτρόπια και τα καλαμπόκια του καλοκαιριού κόβονται τον χειμώνα και ο κήπος ξανασμιλεύεται ώστε να αλλάζει συνεχώς διάταξη ο λαβύρινθος των 10 στρεμμάτων, που πρωτοάνοιξε τις πύλες του το 1996. Περισσότεροι από 85.000 άνθρωποι προσπάθησαν να βρουν τη λύση την παρθενική του χρονιά…

The Tangled (Βικτώρια, Αυστραλία)

Αυτός ο λαβύρινθος αποτελείται από χιλιάδες ανθοφόρα και αναρριχώμενα φυτά, τριαντάφυλλα αλλά και αρχαία είδη λουλουδιών. Για να τον ολοκληρώσει κάποιος θα του πάρει περίπου 45 λεπτά. Διαθέτει επίσης μίνι γκολφ, ένα γιγαντιαίο σκάκι, λαβύρινθο για παιδιά, κ.α.

Penpont (Ουαλία, Ηνωμένο Βασίλειο)

Ο λαβύρινθος Penpont Green Man Millennium που δημιουργήθηκε το 2000 για να εγκαινιάσει τη νέα χιλιετία, φιλοξενεί αγροτεμάχια με λεβάντα, μυστικούς κήπους και πισίνες. Λέγεται ότι είναι η μεγαλύτερη αναπαράσταση του διάσημου ειδωλολατρικού συμβόλου της ανάπτυξης και της αναγέννησης.

Peace Maze (Βόρεια Ιρλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο)

Ο απέραντος Peace Maze (Λαβύρινθος της Ειρήνης) εγκαινιάστηκε το 2001 και δημιουργήθηκε για να τιμήσει τις προσπάθειες συμφιλίωσης στη Βόρεια Ιρλανδία. Άνθρωποι από όλη τη Β. Ιρλανδία κλήθηκαν για να φυτέψουν έλατα ώστε να ολοκληρωθεί αυτό το μεγαλεπήβολο έργο. Στην καρδιά του λαβύρινθου υπάρχει μια Καμπάνα της Ειρήνης.

Richardson Adventure Farm (Ιλινόις, ΗΠΑ)

Ο λαβύρινθος του Richardson Adventure Farm εκτείνεται σε 33 στρέμματα χωράφι και είναι ο μεγαλύτερος και πιο περίπλοκος λαβύρινθος σε χωράφι καλαμποκιού στον πλανήτη. Τις νύχτες που έχει πανσέληνο μένει ανοιχτό για τους επισκέπτες μέχρι τα μεσάνυχτα και ο σχεδιασμός του λαβυρίνθου αλλάζει κάθε χρόνο.

Για το τέλος να αναφέρουμε ότι ο λαβύρινθος δεν ήταν ποτέ μόνο μονοπάτια και διακλαδώσεις. Ειδικότερα, ο Κρητικός λαβύρινθος συνδέεται με ένα σύμπλεγμα του μύθου και της αλληγορίας. Είναι ένα σύμβολο για τον δρόμο της ζωής του ανθρώπου. Τα επτά κυκλώματα αντιστοιχούν στις επτά σφαίρες των ιερών πλανητών, τις επτά αρχές του ανθρώπου και του σύμπαντος και τις επτά ημέρες της εβδομάδας. Το σχήμα αντιπροσωπεύει επίσης την κυκλοφορία της ζωτικής ενέργειας μέσα στα σώματά μας, και το μοντέλο υποδεικνύει τις ελικώσεις του εγκεφάλου και των εντέρων-δύο πόλους του σώματός μας που αντιστοιχούν στη συνείδησή μας και τη φυσική μας κατάσταση. To πέρασμα στο κέντρο του λαβυρίνθου και η επιστροφή στην περιφέρειά του αποτελεί ένα ταξίδι στο κέντρο της ύπαρξής μας, μια μεταφορά για το ταξίδι της ζωής και σε τελική ανάλυση στην κατανόηση του ποιοι είμαστε.

Για τον ΕΟΕ,

Λευτέρης Γκιουλέκας, Συντάκτης.