Οι δημιουργία μινιατούρας θεωρείται πολύ εξειδικευμένη τέχνη και παρουσιάστηκε ως ξεχωριστό είδος τέχνης στις αρχές του 16ου αιώνα. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν πολλά διαφορετικά υλικά αλλά ο στόχος είναι πάντα ο ίδιος: να παρουσιαστεί κάποιο αντικείμενο σε πολύ μικρότερη κλίμακα από την πραγματική. Οι λόγοι για τους οποίους μπορεί κάποιος να προχωρήσει στη δημιουργία μινιατούρας μπορεί να είναι εκπαιδευτικοί, επιμορφωτικοί ή ψυχαγωγικοί.

Οι Σουηδοί καλλιτέχνες Jojakim Cortis και Adrian Sonderegger έχουν οδηγήσει τη δημιουργία της μινιατούρας σε ανώτερο επίπεδο. Έχουν αποκτήσει μεγάλη δημοσιότητα για τις αναπαραστάσεις τους που έχουν ως κύριο θέμα σημαντικά γεγονότα και ειδικότερα ιστορικές καταστροφές. Αποτυπώνουν ορόσημα της ανθρώπινης ιστορίας με το δικό τους πρωτότυπο τρόπο. Οι πηγές των θεμάτων τους είναι φωτογραφίες και βίντεο σημαντικών γεγονότων. Οι δύο καλλιτέχνες αφιερώνουν αρκετό χρόνο σε κάθε τους δημιούργημα, από μερικές ημέρες έως μερικές εβδομάδες, ανάλογα με τη δυσκολία του εγχειρήματος. Κάθε έργο τους φωτογραφίζεται δίπλα από απλά καθημερινά αντικείμενα για να δοθεί καλύτερα η αντίληψη των διαστάσεων.

Ένα από τα πιο γνωστά και πιο απαιτητικά, από άποψη υλοποίησης, έργα τους είναι η αναπαράσταση διαδηλώσεων στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνο. Εξίσου εντυπωσιακή είναι η στιγμή της έκρηξης των Δίδυμων Πύργων την 11η Σεπτεμβρίου και η ρίψη της ατομικής βόμβας στο Ναγκασάκι. Τα υλικά που προτιμούν οι δύο καλλιτέχνες είναι απλά καθημερινά αντικείμενα που έχουμε όλοι στο σπίτι μας, όπως βαμβάκι, αλουμινόχαρτο, αλάτι και πολλά άλλα, ανάλογα την περίπτωση. Η επιτυχία τους έγκειται στην προσοχή της λεπτομέρειας και στη μεγάλη τους αγάπη για την τέχνη της μινιατούρας.

Ιωάννα Παπαμιχαήλ, Δημοσιογράφος