Το χωριό Μαργαρίτες βρίσκεται στους βόρειους πρόποδες του Ψηλορείτη, σε υψόμετρο 300 μέτρων, λιγότερο από 30 χιλιόμετρα μακριά από το Ρέθυμνο. Ο οικισμός παραμένει ακμαίος από την Βυζαντινή περίοδο, με την μακραίωνη ιστορία του να συμπληρώνουν η πλούσια γη και ο πολιτιστικός πλούτος. Οι Μαργαρίτες αποτελούν την γενέτειρα του Γαβριήλ Μαρινάκη, ηγουμένου της Μονής Αρκαδίου και πρωταγωνιστή της ανατίναξης του μοναστηριού που έγινε το 1866 στο όνομα της ελευθερίας.

Αρχικά το χωριό ονομαζόταν Μαγαρίτες, ενώ πλέον είναι πολύ γνωστό ως το χωριό των πιθαράδων, καθώς η παράδοση αγγειοπλαστικής δημιουργίας των κατοίκων ξεκινά πολύ παλαιότερα. Έτσι, η περιοχή αυτή της Κρήτης, αποτελεί θέλγητρο όχι μόνο για το μαγευτικό σκηνικό που στήνεται γύρω της, αλλά και για τις υπέροχες δημιουργίες των κατοίκων της. Όπου κι αν περπατήσει κανείς μέσα στο χωριό θα συναντήσει τις περίφημες μαργαριτσανές στάμνες, δηλαδή μεγάλες πήλινες γλάστρες, ενώ κεραμικά σκευάσματα κοσμούν κάθε τοίχο και ανθοστολισμένο κήπο.

Όπως εξηγεί η κ. Στέλλα Πιθαρούλιου, πρόεδρος της Πολιτιστικής Κίνησης Μαργαριτών: «Στις Μαργαρίτες υπάρχουν άνθρωποι από 15 έως 80 ετών που ασχολούνται με την κεραμική, η οποία έχει ξεκινήσει εδώ στο χωριό μας από τα μινωικά χρονιά και συνεχώς εξελίσσεται. Μάλιστα, εκτός από τους ντόπιους κεραμοποιούς, υπάρχουν και τρεις αλλοδαποί, ο Ντανιέλ από τη Γαλλία, ο Κάρολος από τη Γερμανία και μία κοπέλα από τη Λιθουανία. Είναι ένα χωριό που φιλοδοξεί να έχει κόσμο που θα δουλέψει στην κεραμική και θα προσπαθήσει να ανταλλάξει τεχνικές ανάμεσα σε αυτούς που δουλεύουν».

Σήμα κατατεθέν του χωριού φυσικά, είναι η τέχνη του πυλού που συνδέεται με τον πλούτο της περιοχής σε κοιτάσματα αργιλοχώματος, αναδεικνύοντας τις Μαργαρίτες σε ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα κεραμικής στην Ελλάδα. Υπάρχουν τουλάχιστον δεκαέξι εργαστήρια που ασχολούνται με μοντέρνες αλλά και παραδοσιακές κατασκευές.

Οι παραδοσιακοί τεχνήτες συνεχίζουν να δουλεύουν με τον τρόπο των προγόνων τους, διατηρώντας ζωντανή την παράδοση του χωριού, δουλεύοντας τα έργα τους είτε στον παραδοσιακό είτε στον ηλεκτρικό τροχό και τα ψήνουν σε ξύλα ή σε καμίνι. Στην πλατεία του χωριού, στο Μουσείο Κεραμικής, θα θαυμάσετε τη μεγάλη συλλογή κεραμικών δημιουργιών που αναδεικνύει την τέχνη των ντόπιων.

Η αρχιτεκτονική του χωριού παραπέμπει απόλυτα στην Ενετοκρατία, επομένως αφθονούν τα ενετικά και βυζαντινά κτίσματα και τα σπίτια με τις σκαλιστές πόρτες.  Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν και πολλές εκκλησίες στις Μαργαρίτες. Έξω από τις Μαργαρίτες συναντά κανείς τον υστερομινωικό θολωτό τάφο, ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία ολόκληρου του νομού Ρεθύμνου, ο οποίος χρονολογείται από το 1350 π.Χ., στον οποίο ανακαλύφθηκαν οστά  τεσσάρων ενηλίκων και δύο παιδιών.