Εδώ και χρόνια, έχει μελετηθεί αλλά και τεκμηριωθεί επιστημονικά το κατά πόσο η χρήση της γλώσσας και των λέξεων μπορεί να επηρεάσει την αυτοπεποίθηση, τη διάθεση, αλλά και την ψυχολογία μας γενικότερα. Τώρα τελευταία, αυτό παίρνει μία νέα διάσταση, καθώς η γλώσσα αποδεικνύεται πως μπορεί να επηρεάσει και το κατά πόσο μπορούμε να επιτύχουμε τους στόχους μας ή όχι.

Ένας ακόμη επιστήμονας, ανάμεσα σε όσους υποστηρίζουν αυτή τη θέση, είναι ο Μπέρναρντ Ροθ, καθηγητής Μηχανικής και ακαδημαϊκός διευθυντής του Ινστιτούτου Σχεδίου Hasso Plattner του Στάνφορντ, καθώς επίσης και συγγραφέας του βιβλίου με τίτλο «The Achievement Habit». Στο συγκεκριμένο βιβλίο, τεκμηριώνει την άποψή του εκθέτοντας διάφορες γλωσσικές «διορθώσεις» που μπορούμε να κάνουμε στον τρόπο που εκφραζόμαστε, ούτως ώστε να καταφέρουμε να επιτύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει.

Οι δύο βασικότερες από αυτές, οι οποίες αναλύονται και στη βρετανική «Τhe Independent» είναι, πρώτον, η αντικατάσταση του συνδέσμου “αλλά” από τον σύνδεσμο “και” και δεύτερον του ρήματος “πρέπει” από το “θέλω”. Ο καθηγητής Ροθ εξηγεί και εκτενέστερα το σκεπτικό του δίνοντας και παραδείγματα για το καθένα. Για παράδειγμα, σε σχέση με την αντικατάσταση του “αλλά” από το “και” αναφέρει την εξής πρόταση: «Θέλω να πάω στον κινηματογράφο, αλλά πρέπει να κάνω δουλειά», όπου προτείνει την αντικατάστασή της με την εξής: «Θέλω να πάω στον κινηματογράφο και πρέπει να κάνω δουλειά». Η θετική αλλαγή που επήλθε, έγκειται στο γεγονός πως όταν χρησιμοποιούμε το “αλλά” δημιουργείται μία σύγκρουση και, όπως υποστηρίζει ο Ροθ μια δικαιολογία, καλύτερα, για τον εαυτό μας, η οποία, ωστόσο, δεν υπάρχει πραγματικά. Όταν, όμως, χρησιμοποιούμε τη λέξη “και”, ο εγκέφαλός μας -σύμφωνα με τον καθηγητή- εξετάζει πώς μπορεί να χειριστεί και τα δύο μέρη της φράσης.

Όσον αφορά τώρα τη δεύτερη «διόρθωση», που προτείνει την περίπτωση της χρήσης του “θέλω να”, αντί του “πρέπει να” ο Ροθ εξηγεί: «Τις επόμενες φορές που λέτε “πρέπει να” στο μυαλό σας, οφείλετε να θέλετε και την αλλαγή. Αυτή η άσκηση είναι πολύ αποτελεσματική για να καταλάβουν οι άνθρωποι ότι αυτά που κάνουν στη ζωή τους -ακόμα και τα πράγματα που βρίσκουν δυσάρεστα- είναι στην πραγματικότητα αυτά που οι ίδιοι έχουν επιλέξει». Δηλαδή, μία απλή δήλωση: “θέλω να πάω στη δουλειά σήμερα” αντί “πρέπει να πάω στη δουλειά σήμερα” είναι σίγουρο πως θα επιφέρει θετικότερη ψυχική διάθεση για το πώς θα πάει κάποιος στη δουλειά του σήμερα.


Και οι δύο αυτές τροποποιήσεις βασίζονται σε ένα βασικό στοιχείο μιας στρατηγικής επίλυσης προβλημάτων που ονομάζεται «σχεδιαστική σκέψη». Όταν χρησιμοποιούμε αυτήν τη στρατηγική, προσπαθούμε, σύμφωνα με τον καθηγητή, να αμφισβητήσουμε την αυτόματη σκέψη μας και να δούμε τα γεγονότα, όπως πραγματικά είναι. Κι έτσι, όταν εκφραζόμαστε με ένα κάπως πιο διαφορετικό λεξιλόγιο, όπως στα παραπάνω παρατιθέμενα παραδείγματα, συνειδητοποιούμε ότι ένα πρόβλημα δεν είναι τόσο δύσκολο, όσο φαίνεται και πως, κατ’ επέκταση, μπορούμε να έχουμε μεγαλύτερο έλεγχο στη ζωή μας, απ’ όσο πιστεύαμε πριν.


Κλείνοντας, μπορούμε να παραθέσουμε τη στάση ζωής του ίδιου του Ροθ απέναντι στην επιτυχία και στο πώς μπορούμε να τη γευτούμε, η οποία αντικατοπτρίζεται και μέσα στις σελίδες του βιβλίου του, σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του στην ιστοσελίδα «The whiteboard Stanford d.school»: «Λοιπόν, ορίζω ως “επίτευγμα” να έχεις μια καλή ζωή, να νιώθεις καλά για τον εαυτό σου και να αισθάνεσαι ότι έχεις υπό έλεγχο τη ζωή σου, αλλά και των συνθηκών της. Έτσι, αν θέλετε να σας πω ποιος είναι επικεφαλής της ζωής σας, είστε εσείς. Εγώ, ο Μπέρνι Ροθ είμαι στο δρόμο του Μπέρνι Ροθ για την επίτευξη καλύτερων πραγμάτων στη ζωή του –κανένας άλλος. Αυτή είναι και η κύρια γραμμή του βιβλίου. Πραγματικά, γενικά, ο μόνος άνθρωπος που σας σταματάει είστε εσείς».

Τι λέτε, λοιπόν; Συμφωνείτε;

Πηνελόπη Σωτηριάδου, Δημοσιογράφος