Οι ακόλουθες πέντε πόλεις βρίσκονται στον ζωτικής σημασίας και με έντονο γεωστρατηγικό ενδιαφέρον χώρο της Μεσογείου έχοντας γίνει από το παρελθόν αντικείμενο έντονης διένεξης μεταξύ των λαών για την πολυπόθητη κατάκτησή τους. Οι διάφοροι λαοί της Ευρώπης είχαν αντιληφθεί ήδη από το μακρινό παρελθόν την μείζονα σημασία τους στους τομείς του εμπορίου, της οικονομίας, της ιστορίας και του πολιτισμού τους. Ως εκ τούτου, προσπάθησαν να τις καταλάβουν εμπλεκόμενοι σε αιματηρές μάχες και δαπανηρούς και μακροχρόνιους πολέμους.

1.Ιερουσαλήμ στη Παλαιστίνη

Η Ιερουσαλήμ ή Ιεροσόλυμα είναι μια από τις αρχαιότερες πόλεις της παγκόσμιας ιστορίας και ιδρύθηκε από τους Καναανίτες το 2000 π.Χ.. Αργότερα ο Σολομώντας έχτισε εκεί τον περίφημο ναό του για τη λατρεία του Θεού των Εβραίων, καθιστώντας την και θρησκευτικό κέντρο. Το 1947 ένα τμήμα της έγινε εβραϊκό και το άλλο έγινε αραβικό, ενώ από το 1967 και τον περίφημο πόλεμο «των 6 ημερών», η πόλη βρίσκεται υπό πλήρη ισραηλινή κατοχή.

2.Τύρος,Λίβανος


Η Τύρος είναι αρχαία πόλη του Λιβάνου και αποτέλεσε πολύ σημαντικό λιμένα των Φοινίκων. Σήμερα παραμένει μία μικρή πόλη πέριξ παλαιού λιμένα με περιορισμένη κίνηση. Το 1943 έγινε μέρος του ανεξάρτητου Λιβάνου. Η σύγχρονη πόλη διαφέρει από την αρχαία, διότι αφενός είναι χτισμένη σε χερσόνησο και όχι σε νησί και αφετέρου, διότι σήμερα το νότιο τμήμα του αρχικού νησιού της Τύρου, στο οποίο βρισκόταν και το ένα από τα δύο λιμάνια της αρχαίας πόλης, έχει καταρρεύσει και βρίσκεται κάτω από τη στάθμη της θάλασσας. Το μεγαλύτερο μέρος της αρχαίας πόλης δεν είναι κατοικημένο αλλά αντιθέτως, υφίσταται ως αρχαιολογικός χώρος, προστατευόμενος από τη Συνθήκη της Χάγης.

3.Φαγιούμ, Αίγυπτος

Είναι η ονομασία πόλης της Αιγύπτου, καθώς και της όασης που βρίσκεται κοντά της. Απέχει 85 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από το Κάιρο και αποτελεί τμήμα της αρχαίας Κροκοδειλόπολης. Ήταν ένα από τα κορυφαία θρησκευτικά κέντρα της αρχαίας Αιγύπτου, όπου λατρευόταν ο θεός Σομπέκ.. Η ονομασία της πόλης προέρχεται από το αιγυπτιακό « pA y-m», που σημαίνει λίμνη ή θάλασσα. Στα βόρεια της πόλης υπάρχουν ερείπια από την ελληνορωμαϊκή νεκρόπολη της Αρσινόης, γνωστή από τον Ηρόδοτο ως «Κροκοδείλων πόλις».

4.Λάρνακα, Κύπρος


Είναι πόλη στην νοτιοανατολική ακτή της Κύπρου. Αποτελεί τη διάδοχο πόλη του αρχαίου Κιτίου, ενός από τα σημαντικά βασίλεια της αρχαίας Κύπρου, γενέτειρα μεταξύ άλλων του αρχαίου φιλοσόφου Ζήνωνα. Άρχισε να αναπτύσσεται με γοργό ρυθμό από την ανεξαρτησία της Κύπρου (1960) και έπειτα. Μετά την τουρκική εισβολή του 1974, η ανάπτυξη της Λάρνακας υπήρξε περισσότερο ραγδαία και εντυπωσιακή. Η απώλεια, εξάλλου, του κυριότερου εμπορικού λιμανιού της Κύπρου, δηλ. της Αμμοχώστου, λόγω της τουρκικής εισβολής και κατοχής, είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική αναβάθμιση του λιμανιού της Λεμεσού και, κατά δεύτερο λόγο, εκείνου της Λάρνακας. Κοντά στην πόλη βρίσκονται οι κυριότερες αποθήκες πετρελαιοειδών της Κύπρου.

5.Αθήνα, Ελλάδα

Είναι η πρωτεύουσα της Ελλάδας από το 1834 και αποτελεί μια από τις αρχαιότερες πόλεις του κόσμου, με την καταγεγραμμένη ιστορία της να φθάνει ως το 3.200 π.Χ. Η Αρχαία Αθήνα, αρχικά οικισμός πάνω στην Ακρόπολη, εξελίχθηκε τον 6ο αιώνα π.Χ. σε μία πανίσχυρη πόλη-κράτος που αναπτύχθηκε παράλληλα με το λιμάνι της, το οποίο αρχικά ήταν το Φάληρο και αργότερα ο Πειραιάς. Υπήρξε, κατά την κλασική εποχή, κέντρο των τεχνών, της γνώσης και της φιλοσοφίας και έδρα της Ακαδημίας του Πλάτωνα. Συνιστά την γενέτειρα της δημοκρατίας. Σήμερα αποτελεί το κέντρο της οικονομικής, βιομηχανικής, πολιτικής και πολιτιστικής ζωής της Ελλάδας.

Άννα Παυλίδου, Δημοσιογράφος