Στην Ορθόδοξη Εκκλησία έχουν αναγνωρισθεί αρκετοί Άγιοι. Για να εισέλθει κάποιος Χριστιανός στο αγιολόγιο της Εκκλησίας πρέπει να είναι μέλος της , να διαθέτει ορθόδοξη πίστη, να έχει εκκλησιαστικό φρόνημα , να αγαπάει τον Θεό και τους συνανθρώπους του, να έχει επιτελέσει οσιακό βίο και να έχει κάνει κάποια θαύματα. Αυτά αποτελούν βασικά γνωρίσματα για την Αγιότητα ενός προσώπου. Βασικότατο, όμως, κριτήριο για την αναγνώριση ενός Αγίου αποτελεί η κρίση του λαού. Στη συνείδηση του λαού, ο άγιος αποτελεί ένα σωστό πρότυπο. Αποτελεί έναν άνθρωπο που μπορεί να τον συμβουλέψει και να τον καθοδηγήσει , αλλά και στο πρόσωπο του βιώνουν την αγάπη του Θεού.

agioi-1

Αν όμως κοιτάξουμε πιο προσεκτικά την καθημερινότητα μας θα μπορούσαμε να αντλήσουμε και άλλα πρότυπα. Ανθρώπους που ίσως δεν φαίνονται με την πρώτη ματιά , αλλά πρέπει να τους παρατηρήσουμε λίγο παραπάνω. Αυτοί οι άνθρωποι είτε είναι θρησκευόμενοι είτε όχι, θα μπορούσαμε να τους χαρακτηρίσουμε «Άγιους» της καθημερινότητας.

Οι γονείς είναι ένα πολύ δυνατό παράδειγμα. Άνθρωποι , οι οποίοι καθημερινά μοχθούν και δίνουν μάχη με τον χρόνο για αντεπεξέλθουν στα καθήκοντα τους. Βασική τους προτεραιότητα είναι τα παιδιά τους. Δουλεύουν ανελλιπώς για να τους προσφέρουν όλα τα βασικά αγαθά για να ζήσουν. Το πιο σημαντικό που τους προσφέρουν όμως, είναι η σωστή ανατροφή. Προσπαθούν να δώσουν αρχές και αξίες στα παιδιά τους, ώστε να δημιουργήσουν σοβαρές προσωπικότητες , οι οποίες θα αντιμετωπίζουν με σεβασμό και αγάπη τον άνθρωπο και θα νοιάζονται για την κοινωνία που ζούνε. Έτσι, μεγάλο στοίχημα για τους γονείς είναι να αποτελούν το σωστό παράδειγμα για τα παιδιά τους.

agioi-2

Φυσικά υπάρχουν και άνθρωποί είτε λόγω ηλικίας είτε προσωπικών λόγων δεν διαθέτουν οικογένεια. Είναι, όμως, άνθρωποι κοινωνικά ευαισθητοποιημένοι , οι οποίοι νοιάζονται για τον άνθρωπο και την κοινωνία που μένουν. Μέσω προσωπικής εθελοντικής εργασίας , αλλά και οικονομικής, για όσους διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα, προσπαθούν ακατάπαυστα να προσφέρουν καλύτερες προοπτικές σε συνανθρώπους τους που έχουν αντιμετωπίσει μεγάλες δυσκολίες στη ζωή τους. Προσπαθούν να τους μεταδώσουν την αγάπη, την φιλία, την συμπαράσταση, την ελπίδα και κάθε συναίσθημα που γεμίζει την ψυχή ενός ανθρώπου και του δίνει κουράγιο για να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο.

Υπάρχουν αρκετές λέξεις για να χαρακτηρίσεις έναν άνθρωπο ,ο οποίος αποτελεί ένα σωστό πρότυπο και παράδειγμα για όλους. Πιστεύω ότι η φράση «Άγιοι» της καθημερινότητας, είναι μια δυνατή φράση, η οποία μπορεί να περιγράψει σε μεγάλο βαθμό ανθρώπους που νοιάζονται και προσφέρουν. Συνήθως, τέτοιοι άνθρωποι δεν είναι αντιληπτοί από τους υπόλοιπους , αλλά και οι ίδιοι τις περισσότερες φορές δεν επιδιώκουν την προβολή τους. Αν και πρέπει να σεβαστούμε την απόφαση τους, οφείλουμε, νομίζω, να τους ευχαριστήσουμε για την προσφορά τους είτε με ένα απλό νεύμα είτε με μια μεγάλη αγκαλιά είτε προσφέροντας τους ένα μεγάλο χαμόγελο.

 

Για τον Τομέα Έρευνας:

Αλέξανδρος Τσάλιος, Δημοσιογράφος