Η UNESCO έχει αναγνωρίσει τις παρακάτω 15 πόλεις ως τις καλύτερες παγκοσμίως επειδή έχουν διατηρήσει την δημιουργικότητα και τον πολιτισμό ως μέρος της εξέλιξης τους  κάτι που γίνεται εύκολα αντιληπτό με την πρώτη ματιά.

Μόντρεαλ Καναδάς

ph_CCA-001_arch_tgl

Η UNESCO αποκαλεί το Μέντρεαλ την «πόλη των σχεδιαστών» καθώς φιλοξενείς κάπου 25.000 σχεδιαστές καθώς και το διάσημο Canadian Center of Architecture. Η πόλη επίσης, μπορεί να υπερηφανεύεται για τα πολλά πολιτιστικά της κέντρα, περιλαμβανομένων μουσείων, αίθουσες τέχνης και εκθεσιακά κέντρα.

Μπουένος Άιρες, Αργεντινή

buenos-aires-original-10795.jpg.1920x1080_default

Ένα από τα καλύτερα μέρη της Νότιας Αμερικής για τους λάτρεις του σχεδιασμού και της αρχιτεκτονικής, το Μπουένος Άιρες φιλοξενείς καταπληκτικά γλυπτά και κτήρια, αναμειγνύοντας το ύφος της Αναγέννησης, το Γοτθικό και την Αρτ Ντεκό. Η UNESCO τονίζει τον ενεργό ρόλο της κυβέρνησης στον να ενθαρρύνει πολιτιστικές εκθέσεις και δομές καθώς και την διατήρηση ιστορικών μνημείων.

Κουριμπιτά, Βραζιλία

curitiba

Αυτή η πόλη της Βραζιλία ξεπερνάει την αρχιτεκτονική σχεδίαση, προσφέροντας στους κατοίκους της και στους τουρίστες της την ευκαιρία να επισκεφτούν κάποιους από τους πιο θαυμαστούς κήπους του κόσμου.

Μπιλμπάο, Ισπανία

bilbao

Το Μπιλμπάο είναι ο τόπος καταγωγής του Μουσείου Γκουγκενχάιμ του βρίσκεται στην καρδιά της πόλης. Επίσης, είναι η πόλη όπου μία καταπληκτική αποθήκη κρασιού βρίσκεται εκεί από το 1909  που έμελλε να κατεδαφιστεί αλλά σώθηκε την τελευταία στιγμή και μετατράπηκε σε μια πολιτιστική εγκατάσταση.

Τορίνο. Ιταλία

turin

Αρχικά το «σπίτι» της Ρωμαϊκή Συγκλήτου, το Τορίνο είναι τώρα το φιλοξενεί κάποιες από τις γιγαντιαίες αυτοκινητοβιομηχανίες τις Ιταλίας τις Fiat και τις Alfa Romeo. Επιπλέον, η πόλη έχει έναν μεγάλο αριθμό αρχιτεκτονικών μνημείων τις Ευρωπαϊκής κλασικής περιόδου και φιλοξενεί κάποιες από τις πιο πρωτοποριακές εταιρείες σχεδιασμού.

Γκρατς, Αυστρία

graz

Στο Γκρατς βρίσκονται μερικά από τα πιο σπουδαία μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αυτή η πόλη έχει σταματήσει ποτέ να αναπτύσσεται μέσα στον χρόνο. Σήμερα έχει φτάσει να έχει  κοντά στις 5.000 εταιρείες σχεδίασης.

Βερολίνο, Γερμανία

berlin

Το Βερολίνο σήμερα φιλοξενεί πάνω από 2.400 εταιρείες σχεδιασμού . Οι τοπικές επιχειρήσει εστιάζουν στις πράσινες τεχνολογίες και τους σχεδιασμούς και η ίδια η τοπική αυτοδιοίκηση της πόλης προωθεί ένα υγιεινό τρόπο ζωής για της κατοίκους της.

Ελσίνκι. Φιλανδία

helsinki

Αν αγαπάς την αρχιτεκτονική το Ελσίνκι θα πρέπει να είναι στις πρώτες θέσεις στην λίστα σου στα μέρη που θα πρέπει να επισκεφτείς. Το πιο αξιοσημείωτο μέρος του χαρακτήρα της πόλης βρίσκεται στην θέληση του δήμου να εντάξει τους κατοίκους της στον δημόσιο σχεδιασμό, όπως έκανε όταν έκανε διαβουλεύσεις με τους ντόπιους σχετικά με το πώς να σχεδιάσει τις θέσεις στα δημόσια μέσα μαζικής μεταφορά.

Νταντί, Σκωτία

dundee

Μια όχι και τόσο γνωστή σκωτσέζικη πόλη, εκτός φυσικά αν είσαι σχεδιαστής. Το Νταντί είναι η νούμερο ένα πόλη στο Ηνωμένο Βασίλειο στον δημιουργικό σχεδιασμό. Το Νταντί υπήρξε η έδρα πολλών κλωστοϋφαντουργικών εταιρειών καθώς και ναυπηγείων, αλλά καθώς ο καιρός περνούσε αυτές οι βιομηχανίες έκαναν χώρο στην βιοτεχνολογία και στα ψηφιακά μέσα. Παρά την τεχνολογική ανάπτυξη η πόλη ακόμη προσπαθεί να διατηρήσει και να αναγεννήσει την παλιά παραδοσιακή της μορφή.

Σεντσέν, Κίνα

shenzshen

Ο ορίζοντας της πόλης είναι γεμάτος από τις κορυφές θεόρατων κτηρίων που «γιορτάζουν» την ιστορία του ντιζάιν που έχει αυτή η πόλη. Με την πρόσφατη μετακίνηση σχεδιαστών στην Σανγκάι και στο Χονγκ Κονγκ, η Σεντσέν φιλοξενείς πολλές επενδυτικές εταιρείες.

Σανγκάι, Κίνα

shangai

Το μεγαλύτερο σόου σχεδιαστών στην Ασία πραγματοποιείται στο Shankgai Design Show που προσελκύει  εταιρείες και σχεδιαστές από όλο τον κόσμο. Η ίδια η πόλη φιλοξενεί πάνω από 4.000 γραφεία σχεδιαστών, 239 κοινοτικά κέντρα για την τέχνη και τον πολιτισμό, 238 καλλιτεχνικά ιδρύματα , 100 μουσεία και 25 βιβλιοθήκες. Σε συνδυασμό με τον μοναδικό ορίζοντα της πόλης  γίνεται ξεκάθαρο γιατί η πόλη επιλέχθηκε από την UNESCO ως μία από τις καλύτερες του κόσμου.

Κόμπε, Ιαπωνία

kobe

Ο μοντέρνος ορίζοντας της Κόμπε δεν είναι το αποτέλεσμα μιας ταχείας ανάπτυξης αλλά μιας ανοικοδόμησης που ακολούθησε τον καταστροφικό σεισμό το 1995. Παρά τις ατυχίες του παρελθόντος, η Κομπέ είναι μια παγκοσμίου εμβέλειας πόλη της μόδας και των τεχνών που την ξεπερνά μόνο το Παρίσι.

Ναγκογιά, Ιαπωνία

nagoya

Η σύγχρονη Ναγκογιά φιλοξενεί κάποιες από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η TOYOTA, η MITSUBISHI καθώς και ανώτερα ρομποτικά κέντρα. Την ίδια ώρα διατηρεί έναν μεγάλο αριθμό εστιατορίων τοπικής κουζίνας, ένα Ιαπωνικό παραδοσιακό θέατρο και μεσαιωνικές χειροτεχνίες.

Σεούλ, Νότια Κορέα

seoul

Κεντρικό σημείο τεχνολογίας και καινοτομίας, η Νότια Κορέα φιλοξενεί μεγάλες εταιρείες όπως η Samsung και η LG. Εκτός από την τεχνολογική της ανάπτυξη η πόλη ορίζεται ως μία από τις παλαιότερες συνοικίες μέσα στην δική της silicon valley μεταμορφώνοντας της καθώς διατηρεί τις παραδοσιακές τις ρίζες.

Μπεϊζίν, Κίνα

beijin

Η πόλη του φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 μπορεί επίσης να καυχιέται για την πάνω από 3000 χρόνια ιστορία της, την καταπληκτική αρχιτεκτονική της και τις παραδοσιακές κινεζικές συνοικίες της.

Για τον Τομέα Βιογραφιών και Κουλτούρας Πολιτισμών

Σοφία Μαγουλιώτη, Υπεύθυνη Τομέα Βιογραφιών και Κουλτούρας Πολιτισμών