Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2018 επίσημα γνωστοί ως Αγώνες της 23ης Χειμερινής Ολυμπιάδας, γνωστοί και ως Πιόνγκτσανγκ 2018 είναι μια διεθνής αθλητική διοργάνωση στην πόλη Πιόνγκτσανγκ της επαρχίας Γκάνγουον, στην Νότια Κορέα.

Το εκπληκτικό pavilion των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων , θα δώσει την ευκαιρία στο κοινό να εισέλθει στο εσωτερικό του μέσω ενός σκοτεινού διαδρόμου που οδηγεί σε ένα λαμπερό κάτασπρο χώρο. “Κανάλια” έχουν σκαλιστεί στην επιφάνεια του πετρώματος, ως μέρος ενός υδάτινου installation με πολλαπλούς αισθητήρες, που δημιουργήθηκε επίσης από τον Khan! Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να αλληλεπιδρούν με τους αισθητήρες, προκαλώντας τη ρίψη 25.000 σταγονιδίων το λεπτό, τα οποία θα ρέουν, θα συγκρούονται και θα ενώνονται στα τεχνητά κανάλια και θα καταλήγουν σε μια “λίμνη” νερού.


“Θέλησα να δημιουργήσω την εντύπωση πως έχουμε ένα ‘παράθυρο’ στο διάστημα. Είναι μία εμμονή μου, να προσπαθώ να δημιουργώ εμπειρίες, ώστε να αντιληφθούμε καλύτερα το σημείο που βρισκόμαστε ως ανθρωπότητα, τοποθετώντας τους εαυτούς μας στο ‘μεγάλο κάδρο’” εξηγεί ο Asif Khan και συνεχίζει: “Ενδιαφέρομαι για αυτή την αίσθηση της εξοχότητας, όταν τραβάς την ‘κουρτίνα’ της πραγματικότητας. Είναι ένας διαφορετικός τρόπος να βιώσεις την αρχιτεκτονική”.

Ο αρχιτέκτονας βρισκόταν σε επαφές με την επιστημονική ομάδα που ανέπτυξε το Vantablack από το 2013, αφού διάβασε σε μια εφημερίδα σχετικά με τη μελέτη τους και ενώ αναζητούσε τη νέα ιδέα του για τη δημιουργία ενός κτιρίου τόσο μαύρου, όσο το ίδιο το διάστημα. Για να κατασκευάσει το “περίπτερο” των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων , ο ατσάλινος σκελετός στήθηκε στην τοποθεσία και έπειτα συνδέθηκε επιτόπου, ώστε να δημιουργηθούν οι καμπυλωτές επιφάνειές του.

Ιωάννα Μπάκα, Δημοσιογράφος