Το άκουσμα της λέξης <<Ζορμπάς >> σε καμία περίπτωση δεν μας παραπέμπει σε ακραίο καιρικό φαινόμενο. Καθώς εδώ στην Ελλάδα το έχουμε τελείως διαφορετικά στο νου μας. Για την ιστορία λοιπόν ο πολυσυζητημένος Ζορμπάς είναι ένας μεσογειακός κυκλώνας που έπληξε την χώρα μας αλλά και την Μεσόγειο πριν από λίγες βδομάδες.

Ο κυκλώνας Ζορμπάς άφησε στο πέρασμά του σοβαρότατα προβλήματα αλλά κυρίως υλικές ζημιές.Είναι ένα σπάνιο φαινόμενο κυρίως για τα ελληνικά δεδομένα αλλά όχι όμως και απίθανο.Το φαινόμενο Medicane έχει πολλά κοινά με τους τροπικούς κυκλώνες καθώς θυελλώδεις άνεμοι στροβιλίζονται γύρω από ένα «μάτι», συνοδευόμενοι από καταρρακτώδεις βροχές.Στο πέρασμά του εκτός από τις υλικές ζημιές άφησε και ένα πλήθος ερωτήσεων. Αυτό όμως που γεννά πολλά ερωτήματα πλέον ,είναι κατά πόσο είναι πιθανόν να ξανασυμβούν τέτοια φυσικά φαινόμενα στην Ελλάδα .Η απάντηση έρχεται από τους ίδιους τους ειδικούς πάνω σε τέτοια θέματα.Σύμφωνα με ειδικές εμπεριστατωμένες γνώμες η ύπαρξη τέτοιων φαινομένων μπορεί να συμβεί μία ή το πολύ δυο φορές ανά έτος σ’ όλη την Μεσόγειο.Επιπλέον το φαινόμενο του μεσογειακού κυκλώνα δεν οφείλεται απαραίτητα σε κλιματικές αλλαγές.

Πρόκειται για ένα φαινόμενο όπου τα βασικά χαρακτηριστικά για την δημιουργία του είναι ο συνδυασμός ανέμου, υγρασίας και θερμής επιφάνειας.

Τα χαρακτηριστικά αυτά σίγουρα τα συναντάμε στην Μεσόγειο και κυρίως το φθινόπωρο που η θάλασσα είναι ακόμη θερμή.Παρόλα αυτά η εμφάνιση τέτοιων φαινομένων και τέτοιας έντασης όπως του Ζορμπά για τον ελλαδικό χώρο αποτελεί σπάνια περίπτωση . Σύμφωνα με τον καθηγητή Ανδρέα Καλαντζίδη,ο κυκλώνας επηρεάζει κυρίως περιοχές με μεγάλη ένταση ανέμων .Ωστόσο έχει να κάνει και κυρίως με την πορεία του κυκλωνικού συστήματος,όπου αποστάσεις μερικών δεκάδων χιλιομέτρων μπορεί να είναι καθοριστικές για το ποιες θα είναι οι επιπτώσεις.Επίσης προσθέτει ότι οι παραθαλάσσιες περιοχές που έχουν κατά βάση ισχυρότερους ανέμους ,κύματα ,απολήξεις ποταμών και ρεμάτων είναι πιο ευαίσθητες ,άρα και πιο επιρρεπείς σε τέτοια φαινόμενα.

Αλλά από την άλλη αυτό ισχύει και για τις περιοχές που έχουν δεχτεί περισσότερη την ανθρώπινη παρέμβαση με αποτέλεσμα να έχουν αλλοιωθεί σημαντικά.Μπορούμε να πούμε λοιπόν ότι οι περιοχές που συνήθως επηρεάζονται από ένα τέτοιο καιρικό φαινόμενο εξαρτώνται σε μεγάλο ποσοστό από την επιβάρυνση των ανθρωπογενών δράσεων, από τον ιδιαίτερο γεωγραφικό ανάγλυφο της κάθε περιοχής,και την διαφορά της έντασης του φαινομένου, σε σχέση με τις συνήθεις κακοκαιρίες.Ακόμη οι επιστήμονες έχουν δώσει απαντήσεις και στο γεγονός ότι πολλοί συνδέουν αυτό το ακραίο καιρικό φαινόμενο με την κλιματική αλλαγή.Ωστόσο οι απαντήσεις που δίνονται είναι ότι τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι τώρα είναι ανεπαρκή για να συνδέσουν αυτό το φαινόμενο με τις κλιματικές αλλαγές. Όμως,οι ειδικοί ξεκαθαρίζουν, «ότι ίσως, σε κάποια χρόνια από τώρα, αν εμφανισθούν και άλλα παρόμοια φαινόμενα σε αυξημένο αριθμό και ένταση, να μπορούν να πουν κάτι με περισσότερη σιγουριά».

Πάντως, ο Ανδρέας Καζαντζίδης ξεκαθαρίζει ότι «αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και τα στοιχεία δείχνουν ότι έρχεται μέσα και από περισσότερα σε ένταση και αριθμό καιρικά φαινόμενα. Παράλληλα, αναφέρει ότι «γίνεται μεγάλη συζήτηση για το αν ο άνθρωπος είναι υπεύθυνος ή όχι για την κλιματική αλλαγή», εκτιμώντας ότι «είναι καλή η ανταλλαγή απόψεων σε αυτό το θέμα, αλλά μεταθέτει συζήτηση από το γεγονός ότι το σημαντικό δεν είναι το πόσο φταίει ο άνθρωπος, αλλά το ότι η κλιματική αλλαγή υπάρχει».
«Επομένως», συνεχίζει, «ανεξάρτητα από την αιτία, το θέμα της αντιμετώπισης των επιπτώσεων πρέπει να είναι το κύριο μέλημά μας».

Τζίνα Σαμπάνη, Δημοσιογράφος