Ανάλυση DNA υποδεικνύει πως η ηγεσία του πολιτισμού των Τσάκο, ο οποίος αναπτύχθηκε από το 800μ.Χ. έως το 1100μ.Χ. στο φαράγγι Τσάκο στο Νέο Μεξικό των ΗΠΑ, είχε μητρογραμμική καταγωγή.

Το φαράγγι Τσάκο του Νέου Μεξικού αποτελούσε κάποτε το κέντρο ανάπτυξης για έναν από τους πλέον σημαίνοντες πολιτισμούς της Νοτιοδυτικής Αμερικής. Μεταξύ του 800μ.Χ. και 1100μ.Χ. περίπου, οι κάτοικοι της περιοχής έχτισαν οικισμούς που ονομάζονται «pueblos» (μτφ. χωριά) με σπουδαία, πολυώροφα κτίρια και μεγάλες τελετουργικές πλατείες. Τα χωριά αυτά συνδέονταν με περίτεχνα οδικά δίκτυα, πολλά από τα οποία είναι ακόμα ανιχνεύσιμα.


Το μεγαλύτερο από αυτά είναι το Pueblo Bonito (μτφ. όμορφη πόλη/χωριό), το οποίο καλύπτει περισσότερα από 16 στρέμματα. Κοντά στο κέντρο αυτής της κατασκευής, η οποία αριθμεί περίπου 650 δωμάτια, υπάρχει ένας μικρός κρυφός θάλαμος προσβάσιμος μόνο μέσω μιας μικρής καταπακτής στη οροφή. Κατά τη διάρκεια ανασκαφών το 1896 ανακαλύφθηκαν εκεί οι σκελετοί 14 ατόμων και ο μυστηριώδης θάλαμος ονομάστηκε από τους αρχαιολόγους «Θάλαμος 33».


Όμως, οι σκελετοί που βρέθηκαν εκεί είχαν μία ιδιαιτερότητα. Ήταν διακοσμημένοι με χιλιάδες χάντρες και μενταγιόν και γύρω τους υπήρχαν διάφορα κεραμικά αγγεία και άλλων ειδών κοσμήματα. Τα ευρήματα αυτά οδήγησαν τους αρχαιολόγους στο συμπέρασμα πως ο θάλαμος αποτελούσε χώρο ταφής προσώπων με υψηλή ιεραρχική θέση στην κοινωνία των Τσάκο. Έτσι, γεννήθηκαν αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με την ιεραρχική δομή της κοινωνίας τους.


Πρόσφατα, σε ανάλυση DNA των οστών , ανακαλύφθηκε πως εννέα φορείς μοιράζονται το ίδιο μιτοχονδριακό DNA, το οποίο μπορεί να περάσει μόνο από τη μητέρα. Από το νουκλεϊκό DNA που διατηρήθηκε σε έξι σκελετούς, οι ερευνητές διέκριναν επίσης δύο άμεσες σχέσεις: μία μητέρα με την κόρη της και μία γιαγιά με τον εγγονό της.
«Το γεγονός ότι όλα αυτά τα άτομα βρίσκονται στην ίδια κρύπτη και έχουν το ίδιο μιτοχονδριακό DNA δείχνει ότι υπάρχει μία μητρογραμμική σύνδεση και το γεγονός ότι είναι μία περίτεχνη ταφική κρύπτη δείχνει ότι ήταν μία μητρογραμμική σύνδεση της ελίτ. Αυτό σημαίνει ότι, ενδεχομένως, η ηγεσία περνούσε από τις μητέρες στους γιούς και τις κόρες,» δήλωσε ο επικεφαλής αρχαιολόγος Douglas Kennett. Σημείωσε επίσης πως το γεγονός αυτό δε σημαίνει πως στο φαράγγι Τσάκο κυβερνούσαν μόνο γυναίκες.
Στη μητρογραμμική καταγωγή μόνο οι γυναίκες δίνουν την οικογενειακή ταυτότητα στα παιδιά τους, σε αντίθεση με την πατρογραμμική καταγωγή, η οποία ορίζεται αποκλειστικά από τον πατέρα και από τους άνδρες που συνδέονται μαζί του με σχέσεις ευθύγραμμης αιματοσυγγένειας. Στη μητρογραμμική καταγωγή τα παιδιά ενός άντρα είναι μέλη της μητρογραμμικής σειράς της συντρόφου του.
Οι αρχαιολόγοι συμπεραίνουν πως οι γυναίκες είχαν μεγάλη δύναμη και επιρροή στον πολιτισμό των Τσάκο και τα ευρήματα αυτά ανοίγουν το δρόμο για περισσότερες σημαντικές ανακαλύψεις σχετικά με αυτό τον μυστηριώδη αρχαίο πολιτισμό.

 

Για τον Τομέα Έρευνας:

Νένα Πασβάντη, Δημοσιογράφος.