Ο πόλεμος του Βιετνάμ, χώρισε την Αμερική σε δύο στρατόπεδα, καθώς υπήρχαν υποστηρικτές που επιθυμούσαν οι χώρα τους να εμπλακεί στον πόλεμο και υποστηρικτές που αρνούνταν την συμμετοχή, δηλώνοντας σθεναρά την αντίθεση τους. Την μεγάλη αυτή αντίθεση, παρουσιάζει η New York Historical Society, με τίτλο «ο πόλεμος του Βιετνάμ: 1945-1975.

Όσοι παρευρεθούν στην έκθεση θα έχουν την ευκαιρία, με την βοήθεια ψηφιακών μέσων, έργων τέχνης, φωτογραφιών, εγγράφων και βίντεο, να ενημερωθούν για την αιτία, την εξέλιξη και τις επιπτώσεις του πολέμου. Φυσικά, ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να ενημερωθεί για την συμμετοχή των ΗΠΑ στον πόλεμο και την υποστήριξη που παρείχαν στον Γαλλικό στρατό, ώστε να διατηρηθεί το αποικιοκρατικό καθεστώς στην Ινδοκίνα.

Η έκθεση, η οποία έχει ξεκινήσει από τις 4 Οκτωβρίου, φιλοξενείται στο κτίριο του οργανισμού, καταλαμβάνοντας μία έκταση 3.000τ.μ, παρέχοντας στον επισκέπτη όλα τα κατάλληλα εργαλεία για να κατανοήσει τον πόλεμο του Βιετνάμ. Η έκθεση θα ολοκληρωθεί στις 22 Απριλίου.

Λίγα Λόγια για τον Πόλεμο του Βιετνάμ

Ο πόλεμος του Βιετνάμ ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 1955. Τότε ο λαός του Βιετνάμ αποφάσισε να διεκδικήσει την αυτονομία του από την Γαλλική Επανάσταση με την βοήθεια της κομμουνιστικής Κίνας.

Η Κίνα μαζί με την Σοβιετική Ένωση χορήγησαν όπλα στους Βιετναμέζους Κομμουνιστές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν σφοδρές συγκρούσεις και να χωριστεί το Βιετνάμ σε Βόρειο και Νότιο. Τότε ξεκίνησε και η εμπλοκή των ΗΠΑ στα στρατιωτικά δρώμενα του Βιετνάμ, στηρίζοντας το νότιο τμήμα της χώρα.

Το 1960 οι κομμουνιστές που υπήρχαν στην Νότια πλευρά της χώρας ξεκίνησαν έναν αιματηρό ανταρτοπόλεμο. Έτσι, οι κομμουνιστές του Βορρά αποφάσισαν να συμμετάσχουν σταδιακά στις συγκρούσεις, δημιουργώντας τον Απελευθερωτικό Στρατό του Νότιου Βιετνάμ. Τότε, ο Κένεντι αποφάσισε να στείλει άμεσα στρατιωτική δύναμη για να αντιμετωπίσει τους κομμουνιστές.

Η κίνηση αυτή, όμως, ενεργοποίησε την Κίνα και την Σοβιετική Ένωση και συμμετείχαν πιο ενεργά στον πόλεμο, έχοντας ως σύμμαχους την Κούβα, την Βόρεια Κορέα, την Τσεχοσλοβακία και την Βουλγαρία. Αντίθετα οι ΗΠΑ, είχαν στο πλευρό τους την Νότια Κορέα, την Αυστραλία, την Ταϋλάνδη, την Νέα Ζηλανδία και το Βασίλειο του Λάος.

Εν τέλει, ο πόλεμος έληξε στις 30 Απριλίου του 1975, όταν παραδόθηκε το νότιο τμήμα του Βιετνάμ στον κομμουνιστικό Βορρά. Ο πόλεμος του Βιετνάμ ήταν από τους πιο σκληρούς και αιματηρούς. Σύμφωνα με έρευνες, οι νεκροί ανήλθαν στους 3.595.000 εκατομμύρια ανθρώπους, από τους οποίους οι 2 εκατομμύρια ήταν άμαχοι πολίτες.


Αλέξανδρος Τσάλιος
, Δημοσιογράφος