Ο διευθύνων σύμβουλος του ‘Amazon’, Jeff Bezos, ξεπέρασε τον Bill Gates και τώρα είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, με μια περιουσία που φτάνει τα 90 δισεκατομμύρια δολάρια για πρώτη φορά.

Ο μεγιστάνας ηλεκτρονικού εμπορίου, ο οποίος ήταν ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος στις αρχές του έτους, ξεπέρασε στις 27 Ιουλίου τον ιδρυτή της Microsoft, Bill Gates, κατά 500 εκατομμύρια δολάρια, μετά την άνοδο των μετοχών της Amazon (1,8%), με αποτέλεσμα ο Bezos να έχει καθαρή αξία 90,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό φυσικά ήταν αρκετό για να κερδίσει την πρωτιά από τον Gates, και μάλιστα να ξεπεράσει την κατάταξη του αμερικάνικου περιοδικού Forbes. Ωστόσο, μια απογευματινή βουτιά στην τιμή των μετοχών του Αμαζονίου προκάλεσε την «ήττα» του Bezos τοποθετώντας τον και πάλι πίσω από τον Gates, ο οποίος ήταν νούμερο1 από το 2013 στον Δείκτη ‘Bloomberg Billionaires’. Ο Bezos τελείωσε την ημέρα με αξία 88,8 δισεκατομμύρια δολάρια, ακριβώς πίσω από τα 89,8 δισεκατομμύρια δολάρια του Gates.

Το Forbes άρχισε να παρακολουθεί τους δισεκατομμυριούχους σε όλο τον κόσμο το 1987. Ο Bezos είναι πλέον ο έβδομος άνθρωπος που κατέχει τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο και ο τρίτος Αμερικανός στην κορυφή των παγκόσμιων τάξεων εκτός από τον Gates και τον διευθύνοντα σύμβουλο της ‘Berkshire Hathaway’ Warren Buffett. Ενώ ο Buffett εμφανίστηκε στην πρώτη κατάταξη των Forbes για τους 400 πλουσιότερους ανθρώπους της Αμερικής το 1982 και ο Gates εντάχθηκε τέσσερα χρόνια αργότερα, ο Bezos είναι μια νεότερη προσθήκη στην κατάταξη πλούτου του Forbes.

Προστέθηκε για πρώτη φορά στους 400 δισεκατομμυριούχους το 1998, ένα χρόνο μετά την δημοσίευση του ‘Amazon’, με περιουσία ύψους 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο Bezos κατέλαβε την τρίτη πλουσιότερη θέση στον κόσμο στη λίστα των παγκόσμιων δισεκατομμυριούχων του Forbes 2017, που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο, με περιουσία ύψους 72,8 δισ. Δολαρίων.

Ο επιχειρηματίας τεχνολογίας και δισεκατομμυριούχος ίδρυσε το ‘Amazon’ το 1994 ως κατάστημα βιβλίων στο γκαράζ του Σιάτλ, αρχικά ως βιβλιοπωλείο στο διαδίκτυο. Πλέον είναι μία από τις κορυφαίες 50 μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο με αρμοδιότητα που περιλαμβάνει ηλεκτρονικές αγορές, πρωτότυπες τηλεοπτικές σειρές και παράδοση κατόπιν παραγγελίας. Ο Bezos χρησιμοποίησε την περιουσία του για να αγοράσει το ‘The Washington Post’ το 2013 και να ξεκινήσει τη δική του εταιρεία πυραύλων και διαστημικών πτήσεων ‘Blue Origin’. Τέλος, έχει συμμετοχή σε ανταγωνιστή της Google, αφού ήταν ένας από τους πρώτους υποστηρικτές της εταιρείας αναζήτησης, καθώς και οι ‘Airbnb’ και ‘Uber’.

Δέσποινα Λούλου, Δημοσιογράφος