Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή, ο πλανήτης βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο καθώς η κλιματική αλλαγή και η άνοδο της θερμοκρασίας ακόμα και μισό βαθμό θα έχει σοβαρές επιπτώσεις.

Όπως όλα δείχνουν, ακόμα και η προσπάθεια συγκράτησης της θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα είναι πλέον εκτός στόχου. Κατά πάσα πιθανότητα η θερμοκρασία αυτή θα ξεπεραστεί περίπου το 2030, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πλημμύρες, καύσωνες, ξηρασίες και εκατομμύρια φτωχοί. Επίσης θα εξαφανιστούν κοραλλιογενείς ύφαλοι, θα λιώσουν οι πάγοι κάτι που θα ανεβάσει την στάθμη της θάλασσας δέκα εκατοστά παραπάνω και θα επηρεαστεί η καλλιέργεια προϊόντων όπως το ρύζι, το στάρι κτλ.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως υπάρχει χρόνος να δοθεί λύση στο πρόβλημα αλλά μόνο αν γίνουν ριζικές αλλαγές σε όλους τους τομείς της κοινωνίας όπως την ενέργεια, τη χρήση γης, τις πόλεις και τη βιομηχανία.

Πάνω στο θέμα έγινε έκθεση σε διεθνή συνάντηση στη Νότια Κορέα με 195 χώρες να συμμετέχουν. Εκεί υποστηρίχθηκε πως οι κυβερνήσεις και οι ιδιώτες θα χρειαστεί να κάνουν μαζικές επενδύσεις του 2,5% του παγκόσμιου Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), που θα φτάσει στα 2,4 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες. Αυτή η κίνηση θα βοηθήσει στο να περιοριστεί η θερμοκρασία του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς.

Ακόμη, πρέπει να μειωθεί η εκπομπή του διοξειδίου του άνθρακα κατά 45% μέχρι το 2030, οι ανανεώσιμες πηγές να παρέχουν το 85% της ηλιακής ενέργειας μέχρι το 2050, να μην χρησιμοποιείται καθόλου ο άνθρακας, αλλά και πολλές ακόμα ενέργειες.

Η σχετική έκθεση θα παρουσιαστεί στις κυβερνήσεις στη σύνοδο του ΟΗΕ στην Πολωνία στο τέλος του 2018.

Μαρία Γκατενασβίλι, Δημοσιογράφος