Οι ΗΠΑ θα πρέπει να αποζημιώσουν τους απόγονους των μαύρων Αμερικανών σκλάβων, εκτιμούν εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ, οι οποίοι εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι η χώρα δεν έχει ακόμη κλείσει τους λογαριασμούς της με το παρελθόν της, το οποίο έχει σηματοδοτηθεί από τη “ρατσιστική τρομοκρατία”.

ohe-1

Οι μαύροι στις ΗΠΑ διέρχονται “μια κρίση των δικαιωμάτων του ανθρώπου, εκτιμά αυτή η ομάδα εργασίας του ΟΗΕ την ώρα που το φυλετικό ζήτημα κατέχει κεντρική θέση στην αμερικανική προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές.

ohe-2

Η δυσαρέσκεια αυτή τροφοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από την ατιμωρησία της οποίας χαίρει η αστυνομία, όπως φαίνεται από τον πολλαπλασιασμό των περιπτώσεων μερικές φορές άοπλων μαύρων που φονεύονται από τις δυνάμεις της τάξης σε όλη την χώρα, αναφέρουν οι εμπειρογνώμονες αυτοί σε μια έκθεση που παρουσιάστηκε τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου στη Γενεύη, στο Συμβούλιο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

ohe-3

Οι συγκεκριμένοι φόνοι και τα ψυχικά τραύματα που αυτοί δημιουργούν, φέρνουν στο νου τις θανατώσεις που έχουν διαπραχθεί στο παρελθόν.

Για να διευθετηθούν οι βαθιές αιτίες των φυλετικών εντάσεων στις ΗΠΑ, οι ειδικοί εκτιμούν πως η χώρα οφείλει να αντιμετωπίσει την “κληρονομιά” της αποικιοκρατίας, της δουλείας, της υποδούλωσης και του φυλετικού διαχωρισμού, της φυλετικής τρομοκρατίας και των φυλετικών ανισοτήτων.

ohe-4

“Δεν υπήρξε πραγματική δέσμευση για αποζημίωση και για την αλήθεια και τη συμφιλίωση έναντι των απογόνων των Αφρικανών”, δηλώνουν οι ειδικοί.

Ο Πρόεδρος της ομάδας εργασίας, Ricardo Sunga, παρουσίασε στους δημοσιογράφους πολλές μορφές αποζημίωσης που θα μπορούσαν να υπάρξουν στις ΗΠΑ, ιδιαίτερα “στοιχεία συγνώμης” ή μια μορφή “ελάφρυνση χρέους” των απόγονων σκλάβων.

ohe-5

Σχετικά με τις ρατσιστικής χροιάς δηλώσεις του ρεπουμπλικάνου υποψήφιου Donald Trump, ο Sunga εξέφρασε ανησυχία για τους λόγους μίσους, την ξενοφοβία και την αφρικανοφοβία, που βρίσκονται σε άνοδο.

Ο Trump και η ομάδα του έχουν απορρίψει πάντως κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας κάθε κατηγορία για ρατσισμό.

Για τον Τομέα Έρευνας,

Στέλλα Ταμπάκη, Υπεύθυνη Τομέα Έρευνας – Δημοσιογράφος