Η λέξη αποδοτικότητα σε εργασιακό επίπεδο, αλλά και σε κάθε τομέα της προσωπικής ζωής του καθενός, σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με μία χώρα. Αυτή η χώρα δεν είναι άλλη από την Γερμανία. Όσοι την επισκέπτονται, συνήθως παρακολουθούν με θαυμασμό την απόδοση των Γερμανών. Όμως, η Giulia Pines και σε άρθρο της στο BBC έχει αντίθετη γνώμη για την αποδοτικότητα των Γερμανών.

Στο άρθρο της αναρωτιέται για την αποδοτικότητα των Γερμανών, διότι όταν δούλευε σε ένα μικρό ταξιδιωτικό γραφείο στο Βερολίνο, Ο κόσμος αγόραζε εισιτήρια με προορισμό το αεροδρόμιο του Βρανδεμβούργου. Αυτή η κατάσταση συνεχιζόταν για έξι χρόνια, χωρίς αντίκρισμα, καθώς μέχρι και σήμερα το αεροδρόμιο του Βρανδεμβούργου είναι υπό κατασκευή.

Σύμφωνα με την αρθρογράφο, η Γερμανική αποδοτικότητα είναι ένας μύθος που στηρίζεται στην θρησκεία, την σκέψη του διαφωτισμού, τον εθνικισμό και σε μερικούς σημαντικούς πολέμους της ιστορίας της. Από τα μέσα του 20ου αιώνα και μετά αυτός ο μύθος διατηρείται με σκοπό να αναδειχτεί ότι η Γερμανία ως χώρα μπορεί να ανεβεί ξανά στην κορυφή. Το λάθος έγκειται στο ότι ο κόσμος μπερδεύει την απόδοση, με την λέξη αφοσίωση στους κανόνες, κάτι το οποίο είναι φανερό στα προβλήματα που υπάρχουν στα δημόσια έργα της Γερμανίας.

Όταν κάποιος θέλει να μιλήσει για την Γερμανική απόδοση, στοχεύει πάντα στην Πρωσία. Ένα κράτος που εκτεινόταν στην Βόρεια Γερμανία και την Πολωνία και είχε πρωτεύουσα το Βερολίνο. Βασικό χαρακτηριστικό της ήταν η σκληρή δουλεία και η υπακοή στους νόμους σε σχέση με το Βαυαρικό βασίλειο.

Ένα στοιχείο που ενίσχυσε την αποδοτικότητα τους ήταν ο Προτεσταντισμός. Τα κείμενα του Λούθηρου, μέσα από τα οποία ο Λούθηρος προσπαθεί να ξεφύγει από τα όρια της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, δημιούργησαν πιο σκληρούς ηθικά εργαζόμενους.

Έτσι, η Πρωσία μετά την νίκη της στο Γαλλό-Πρωσικό πόλεμο, κατάφερε να ενώσει τα βασίλεια της Γερμανίας και να καθιερώσει την αποδοτικότητα ως εθνικό χαρακτηριστικό της Γερμανίας. Εν τέλει όμως, σύμφωνα με το άρθρο , ο μύθος της Γερμανικής απόδοσης έμεινε ουσιαστικά ζωντανός, διότι μετά τον Α΄ και Β΄ παγκόσμιο πόλεμο, το «οικονομικό θαύμα¨ που βίωσε η Γερμανία την δεκαετία του 50΄και του 60΄ οφειλόταν κυρίως στην αποδοτική εργασιακή τους ηθική.

Αλέξανδρος Τσάλιος, Δημοσιογράφος