Η δεκαετία του ΄90 φεύγει και αφήνει στην μνήμη μας την καταστροφή της Γιουγκοσλαβίας, τον πόλεμο που ξέσπασε, τους θανάτους και τις υλικές καταστροφές που άφησε πίσω του.

Μετά τον θάνατο του Τίτο (1980) τα πράγματα άρχισαν αισθητά να δυσκολεύουν. Η οικονομική κατάσταση που βίωνε εκείνη την εποχή η Γιουγκοσλαβία ήταν η αφορμή για να εμφανιστούν οι διάφορες εθνικιστικές διαφορές που επικρατούσαν μεταξύ των έξι δημοκρατιών που απάρτιζαν την Σοσιαλιστική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας(Σλοβενία, Κροατία, ΠΓΔΜ, Βοσνία-Ερζεγοβίνη,Σερβία,Μαυροβούνιο). Διαφορές και προβλήματα που δεν είχαν βρει μέχρι τότε πρόσφορο έδαφος εμφάνισης. Στον απολογισμό της πολεμικής αυτής σύρραξης προσμετράται και η απόσχιση του Κοσόβου, μιας αμφισβητούμενης περιοχής των Βαλκανίων στη Σερβία. Μιας περιοχής που αρκετοί την παρομοιάζουν με την δική μας αιματοβαμμένη Κύπρο.

kosifos-main-image

Οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου, οι οποίοι εφάρμοσαν πολιτική πληθυσμιακής έκρηξης με σκοπό τον πλήρη αφανισμό σερβικού στοιχείου ξεκίνησαν εξέγερση το 1980,την οποία κατέστειλε το κομουνιστικό καθεστώς.Ύστερα από αυτό οι Αλβανοί ανέπτυξαν ένα παράλληλο σύστημα.Αρνούνταν να ενσωματωθούν στη Σερβική κοινωνία.Δημιουργώντας έτσι δικά τους σχολεία, νοσοκομεία κ.α. Το 1997 οργάνωσαν παραστρατιωτικές δυνάμεις όπου άρχισαν να σκοτώνουν αδιακρίτως. Το σερβικό κράτος θέλησε να ελέγξει την κατάσταση κάτι που τελικά δεν κατάφερε και οδηγήθηκε σε πόλεμο.

Παρά τις όποιες προειδοποιήσεις των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ προς στη Σερβία για επικείμενο βομβαρδισμό της, το σερβικό κοινοβούλιο ψήφισε κατά των απαιτήσεων του ΝΑΤΟ και το επόμενο βήμα ήταν η έναρξη των βομβαρδισμών.

kosifos-2
Με πρόσχημα την επεκτατική πολιτική του Μιλόσεβιτς και τις θηριωδίες που προκάλεσε, το ΝΑΤΟ που μέχρι τότε δεν επενέβη στα φανερά τουλάχιστον, έφτασε η στιγμή που ήθελε να δώσει ένα τέλος στο όνειρο συνέχισης ενός κράτους που θα απαρτίζονταν από Σλάβους και φυσικά η δύναμη θα συγκεντρώνονταν σε πρόσωπο σερβικής καταγωγής.

Το τέλος δόθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2008 καθώς η Βουλή του Κοσσυφοπεδίου ανακοίνωσε μονομερώς την ανεξαρτησία του, κάτι που δεν έχει αποδεχθεί η Σερβία και για τον λόγο αυτό προσέφυγε στον ΟΗΕ. Το Κοσσυφοπέδιο έχει αναγνωριστεί από αρκετά κράτη αλλά όχι όμως από την Ελλάδα. Η περιοχή του Κοσόβου αποτελεί μέχρι και σήμερα ανοιχτή πληγή για την κυβέρνηση και τον λαό της Σερβίας.Διότι μέσα σε αυτόν τον πόλεμο αρκετοί εκδιώχθηκαν,βασανίστηκαν,θανατώθηκαν.Υπάρχουν και αυτοί που ακόμη έχουν χάσει την ταυτότητα ύπαρξής τους. Άλλωστε η αλήθεια για αυτό το θέμα χάνεται μέσα στην πάροδο του χρόνου. Η μόνη αλήθεια είναι αυτή που αισθάνεσαι όταν βλέπεις στα μάτια μια μάνα που έχασε το παιδί της σε κάποιο βομβαρδισμό ή τις φωτογραφίες Κοσοβάρων που αγνοούνται μέχρι και σήμερα.

Για τον Τομέα Έρευνας:

Τίνα Δελισταμάτη, Δημοσιογράφος