Ο Χάρβεϊ Γουάινστιν δεν παρευρέθηκε στη φετινή 90η τελετή των Όσκαρ, όπως ήταν αναμενόμενο, αλλά η παρουσία του κινηματογραφικού παραγωγού συνεχίζει να είναι αισθητή στο Χόλιγουντ.

Ο καλλιτέχνης του δρόμου Plastic Jesus από το Λος Άντζελες παρουσίασε στη 1 του Μάρτη ένα γλυπτό με τίτλο Casting Couch, το οποίο αναπαριστά τον Γουάινστιν σε φυσικό μέγεθος, ντυμένο με μία ρόμπα να κάθεται σε ένα χρυσαφί καναπέ κρατώντας ένα αγαλματίδιο των Όσκαρ ως πέος.
Το γλυπτό τοποθετήθηκε κοντά στον χώρο όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή των βραβείων την Κυριακή το βράδυ.

“Ενώ πολλοί πιστεύουν ότι το Casting Couch (σσ. η διαδικασία του να περνάς από το κρεβάτι ενός παραγωγού για να κερδίσει μια θέση σε ταινία) ανήκει στο παρελθόν, προφανώς συνεχίζει να είναι μέρος της κουλτούρας του Χόλιγουντ” δήλωσε ο Plastic Jesus σε ανάρτησή του στο Facebook.
“Ας ελπίσουμε ότι τώρα, υπό το φως των πρόσφατων καταγγελιών σε βάρος πολλών κορυφαίων προσωπικοτήτων του Χόλιγουντ, η βιομηχανία θα επανορθώσει” δήλωσε.

Το γλυπτό ‘Casting Couch’ δεν ήταν το μόνο, καθώς την Τετάρτη, έκαναν την εμφάνισή τους διαφημιστικές πινακίδες που σχεδιάστηκαν από τον καλλιτέχνη του δρόμου Sabo, κατηγορώντας τη βιομηχανία του θεάματος ότι αποσιώπησε στις σεξουαλικές επιθέσεις.
Ο Plastic Jesus δήλωσε ότι το γλυπτό του Γουάινστιν έγινε σε συνεργασία με τον καλλιτέχνη Joshua “Ginger” Monroe και χρειάστηκε δύο μήνες για να ολοκληρωθεί. Το κόστος καλύφθηκε από δωρεές μέσω των ιστοσελίδων τους.
Ο Plastic Jesus και ο Ginger ήταν επίσης υπεύθυνοι για τα γλυπτά αγάλματα του Ντόναλντ Τραμπ που εμφανίστηκαν σε διάφορες αμερικανικές πόλεις το 2016 πριν από την εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ.

Ο Γουάνστιν “εκδιώχθηκε” από την κοινωνία του Χόλιγουντ μετά από τις αναφορές για σεξουαλική παρενόχληση την προηγούμενη χρονιά. Η Salma Hayek, η Lupita Nyong’o, η Uma Thurman, και πολλές ακόμα γυναίκες περιέγραψαν ως ανήθικη αυτή συμπεριφορά του Γουάνστιν προς αυτές. Λίγες μέρες πριν τα Όσκαρ η Jennifer Lawrence δήλωσε σε συνέντευξή της στο CBS στην εκπομπή “60 Minutes” πως ήθελε να σκοτώσει τον Γουάνστιν όταν έμαθε για την παρενόχληση.

Μιλένα Αμπράμοβιτς, Δημοσιογράφος