Ο Τζέφρι Ευγενίδης μιλά για την κατάσταση της Ελλάδας και τη σημασία της ανοχής.

Ο Τζέφρι Ευγενίδης επισκέφτηκε την Ελλάδα καθώς θα συνομιλούσε στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με τη συγγραφέα Κάλλια Παπαδάκη. Λίγο πριν γίνει αυτή η συνάντηση, μίλησε στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) και αναφέρθηκε στην κατάσταση της κρίσης στην Ελλάδα και το πόσο σημαντικό είναι η ανοχή πλέον στον καθένα μας.

Στο δημαρχιακό μέγαρο της Αθήνας, η ομιλία του ξεκίνησε αναφορικά από τους Έλληνες παππούδες του στο Ντιτρόιτ και έπειτα συνέχισε τόσο με τη  λογοτεχνία και την πολιτική όσο και με την εξήγηση του τρόπου στησίματος των χαρακτήρων στα βιβλία του.

Λέγοντας πως τα λογοτεχνικά του έργα δεν έχουν την πολιτική ως προτεραιότητα, παραδέχτηκε όμως πως έχουν μια σημαντική θέση πάντοτε. Επισήμανε πως εκτός από πολιτικά θέματα, εξίσου κοινωνικά και οικονομικά υπάρχουν στα βιβλία του μα αυτό δεν σημαίνει πως η λογοτεχνία πρέπει να στηρίζεται στην επικαιρότητα.

Με πάτημα αυτή την έκφραση της άποψης του, πρόσθεσε ότι σαν συγγραφέας επινοεί τους χαρακτήρες των βιβλίων του κι ότι ως μεταδοτικός πολίτης των ΗΠΑ γνωρίζει πως πρέπει να επιδιώξει κάποιες πολιτικές αλλαγές αλλά όχι γράφοντας λογοτεχνία.

Σε αυτό το σημείο ένιωσε την ανάγκη εκφράσει το ότι περίμενε η κατάσταση της Αθήνας και γενικότερα της Ελλάδας να είναι πολύ χειρότερη. Οι οικονομικές δυσκολίες, προσέθεσε, είναι εμφανέστατες όπως βέβαια είναι και στη Νέα Υόρκη. Ώθησε με τα λόγια του τον καθένα να έχει μέσα του δύναμη και να αντιμετωπίσει αυτές τις δυσκολίες, λέγοντας πως άμα υπάρχει θέληση και όπως είπε προηγουμένως, δύναμη, τότε σίγουρα θα δεχτεί ο άνθρωπος ότι η Ελλάδα θα φτάσει σε ένα ανεκτό επίπεδο.

Κλείνοντας ο Τζέφρυ Ευγενίδης θύμισε πως τα σημάδια της κρίσης και η κάθε απειλή δεν κρύβονται σε καμία πόλη και σημείο. Όμως προσπάθησε να υπενθυμίσει στους ακροατές κι όχι μόνο πως μετά από κάθε ύφεση, έρχεται η άνθηση, δίνοντας παράδειγμα το Ντιτρόιτ. Την αρχή της βιομηχανικής και μεγάλης οικονομικής κρίσης και την μεγάλη ανάκαμψη του Ντιτρόιτ προφανώς.

Βάγια Χρυσού Ζέρβα, Δημοσιογράφος