Στις μεγαλουπόλεις της Ιαπωνίας είναι σύνηθες φαινόμενο το να βλέπει κάποιος τους επιβάτες ενός μέσου μαζικής μεταφοράς να κοιμούνται κατά την διάρκεια της διαδρομής. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας των γοργών ρυθμών ζωής, της έκρυθμης τεχνολογικής εξέλιξης, των υπερβολικών και παράλογων απαιτήσεων της καθημερινότητας που προφανώς δεν συνάδουν με τους ανθρώπινους ρυθμούς ζωής. Συνεπώς, οι πολίτες έχουν υιοθετήσει τον δημόσιο ύπνο ονόματι «inemuri» που προέρχεται από την σύζευξη δύο λέξεων και σημαίνει «κοιμάμαι και συγχρόνως είμαι παρών».

Σύμφωνα με την λέκτορα στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ Brigitte Steger «οι Ιάπωνες δεν κοιμούνται, πράγμα που ισχυρίζονται όλοι οι πολίτες μεταξύ τους. Αυτό όμως δεν είναι αληθές φυσικά. Αλλά ως πολιτιστικό και κοινωνικό γεγονός παρουσιάζει πολύ ενδιαφέρον. Το «inemuri» το ανακάλυψα γύρω στα τέλη της δεκαετίας του ’80, όταν και εγκαταστάθηκα για πρώτη φορά στην Ιαπωνία. Εκείνη την εποχή η χώρα βρισκόταν στην μέγιστη ακμή της και είχε γίνει γνωστή ως η «Οικονομία της Φούσκας» λόγω της ξαφνικής και απροσδόκητα οικονομικής και χρηματιστηριακής της ανάπτυξης. Οι εργαζόμενοι βρίσκονταν σε πυρετώδεις ρυθμούς, προσπαθώντας να συνδυάσουν τον προγραμματισμό των ραντεβού τους και τις συναντήσεις του ελεύθερου χρόνου τους. Αυτό τους οδηγούσε στην παραμέληση του ύπνου τους. Παρατηρούσα αναρίθμητους ανθρώπους να λαγοκοιμούνται στα μετρό κατά την διάρκεια της καθημερινής μου μετακίνησης. Κάποιοι μάλιστα κοιμόντουσαν όρθιοι χωρίς κανένας ξύπνιος από το πλήθος ν’ απορεί γι’ αυτό».

Έτσι λοιπόν οι Ιάπωνες υιοθέτησαν το «inemuri» κατά το οποίο κάποιος βρίσκεται σε ένα ενδιάμεσο επίπεδο ύπνου, ο οποίος δεν είναι ελαφρύς αλλά ούτε και βαθύς σε σημείο που κάποιος να αποκόπτεται συνειδητά από το μέρος που βρίσκεται και χωρίς να χάνει την επαφή με το περιβάλλον και τους γύρω του (κάτι που ομοιάζει αρκετά προς την ονειροπόληση). Αυτό σημαίνει ότι κάποιος μπορεί γρήγορα να επανέλθει στην πραγματικότητα και να μπορέσει να συνεχίσει τις υποχρεώσεις που διέκοψε για να ανταποκριθεί πιο αποτελεσματικά στις κοινωνικές απαιτήσεις.

Το «inemuri» αποτελεί μια πολύ σημαντική πηγή πληροφοριών σχετικά με διάφορες πλευρές του ιαπωνικού πολιτισμού, όπως η αντίληψη ότι το να κοιμάται κάποιος μαζί με άλλα τέκνα στον ίδιο χώρο, τουλάχιστον όσο αυτά είναι στην σχολική ηλικία, θα συμβάλλει ενεργά στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησής τους και θα τα βοηθήσει να γίνουν ώριμοι και ανεξάρτητοι ενήλικες. Σε αυτό τους βοηθά υποσυνείδητα και το γεγονός ότι δεν προετοιμάζονται ειδικά για τον ύπνο και δεν φορούν πιτζάμες, όπως στο σπίτι. Επομένως, οι άνθρωποι αισθάνονται πιο άνετα με την ιδέα του δημόσιου ύπνου, δεδομένου ότι στην Ιαπωνία είναι υψηλά τα επίπεδα δημόσιας ασφάλειας ,χωρίς να εμφανίζονται έντονα κρούσματα εγκληματικότητας (πχ. κλοπές και ληστείες). Κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να το διανοηθεί κάποιος στην Ελλάδα.

Οι Ιάπωνες σαν λαός είθισται να στερούνται ώρες ύπνου καθώς επιθυμούν να δείχνουν αφοσιωμένοι και σκληρά εργαζόμενοι. Ο δε ιαπωνικός λαός είναι πιο ανεκτικός στο να αφήνει τους ανθρώπους να κοιμούνται κατά την διάρκεια επαγγελματικών συσκέψεων, σχολικών τάξεων, επιστημονικών διαλέξεων αλλά και άλλων κοινωνικών events. Ακόμη μέχρι και οι πολιτικοί είθισται να κοιμούνται κατά την διάρκεια των συνεδριάσεων. Όσο παράδοξο κι αν φαίνεται για εμάς, με βάση την ιαπωνική αντίληψη, ένας άνθρωπος που κοιμάται στη δουλειά του συμβολίζει έναν άνθρωπο σκληρά εργαζόμενο, πεισματάρη που προτίθεται να θυσιάσει τον ύπνο του προκειμένου να διεκπεραιώσει τις επαγγελματικές του υποχρεώσεις.

Τέλος, τα τελευταία χρόνια, οι ιαπωνικές εταιρίες έχουν κατασκευάσει ειδικούς χώρους που προορίζονται ειδικά για τον ύπνο που λειτουργεί ως διάλειμμα κατά την διάρκεια της απαιτητικής καθημερινότητας. Σύμφωνα με την δημοσκόπηση του Εθνικού Ιδρύματος Ύπνου των ΗΠΑ, οι εργαζόμενοι στην Ιαπωνία κοιμούνται κατά μέσο όρο μόλις 6 ώρες κάθε 22 λεπτά κατά την διάρκεια της νυκτερινής εργασίας, πολύ λιγότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Άννα Παυλίδου, Δημοσιογράφος