«[…] Σιγά σιγά, μες στο κατακαλόκαιρο, το φως αφανίζει την Ελλάδα. Χωνεύει τα νησιά, εξουδετερώνει τις θάλασσες, αχρηστεύει τους ουρανούς. Μήτε που βλέπεις πια βουνά, μήτε δέντρα, μήτε πολιτείες, μήτε χώμα και νερό. Άφαντα όλα. Πιωμένος φως – μονάχα μια σκιά μαύρη – ο άνθρωπος. Μια σκιά που μεγαλώνει, δυσανάλογα προστατευμένη από την ίδια του τη θυσία […] Κι όμως, το ίδιο αυτό φως, το αστραφταβόλο, το καταιγιστικό, που αναιρεί την Ελλάδα μες στα μεσημέρια, την αποκαθιστά πάλι το ηλιοβασίλεμα κάτω από τα φαντασμαγορικά πυροτεχνήματα του δειλινού και αργότερα κάτω από την τρυφερή παρουσία της Σελήνης. Τότε ξαναβρίσκει τον εαυτό της η Ελλάδα. Ξαναγίνεται αυτό που πραγματικά είναι. Ξαναπαίρνει στους χάρτες τη θέση που της αξίζει. Θέλω να πω τη θέση των ονείρων», Οδυσσέας Ελύτης.

Ο πολυβραβευμένος νομπελίστας δε θα μπορούσε να πει τίποτε λιγότερο για την πατρίδα που λάτρευε κι εξυμνούσε. Μέσα από τα ποιήματα του, μας αποδεικνύει πως το ελληνικό καλοκαίρι είναι ξεχωριστό. Άλλωστε ποια άλλη χώρα έχει βραβευτεί με γαλάζιες σημαίες για 497 ακτές, 14 μαρίνες και 6 τουριστικά σκάφη το 2020; Δεν υπάρχουν πολλοί λόγοι για να ταξιδέψεις σε άλλη χώρα προκειμένου να απολαύσεις τον ήλιο και τα καθαρά νερά της θάλασσας. Οι Έλληνες είναι αρκετά τυχεροί διότι μένουν σε μία από τις ομορφότερες χώρες, όπως και με τα περισσότερα νησιά. Δεν είναι μόνο η Μύκονος και η Σαντορίνη που έχουν ωραίες παραλίες, υπάρχουν πολλά νησιά που αξίζει να επισκεφθεί κάποιος. Ας μη ξεχνάμε ότι υπάρχουν και τα νησιά του βορειοανατολικού αιγαίου.

Ένα πρόσωπο λοιπόν που αγαπήθηκε από τον κόσμο, αφού δείχνει τις περιβαλλοντικές του ευαισθησίες και τη λατρεία του για τον ελληνικό τόπο, ταξιδεύει σε ελληνικά νησιά. Πρόκειται για τον Χρήστο Βασιλειάδη, ο οποίος έγινε γνωστός μέσω του μελλοντικού του ταξιδιού στον Βόρειο Πόλο, όπου θα εκπροσωπήσει τη χώρα. Πέραν της ελληνικής σημαίας, θα ταξιδέψει και με την ποντιακή.

Μαζί με τη σύντροφό του, τη Φλώρα, ταξίδεψαν στην Αλόννησο, στη Σκιάθο και στη Σκόπελο. Τι καλύτερο από το να επισκέπτεται κάποιος νησιά.. Και όπως δήλωσε και ο ίδιος, θα ταξιδέψει και σε άλλα ελληνικά νησιά ώστε να εξερευνήσει τους ελληνικούς καλοκαιρινούς θησαυρούς. Ας μη ξεχνάμε πως είναι άνθρωπος της περιπέτειας και δε μπορεί να σταματήσει να ανακαλύπτει νέα πράματα. Περίεργος για το άγνωστο, που οι περισσότεροι το φοβούνται, αλλά εδώ θα ταξιδέψει στον Βόρειο Πόλο, στην αναρρίχηση σε ψηλά βουνά ή στις περιπλανήσεις σε άγνωστους ελληνικούς προορισμούς θα κολλήσει; Γιατί όμως ξεκίνησε το καλοκαιρινό του ταξίδι από αυτά τα νησιά; Η απάντηση είναι εύκολη.

Η Σκόπελος είναι ένα από τα ομορφότερα νησιά της Ελλάδας και ίσως το πιο πράσινο της Μεσογείου. Κερδίζει κάθε επισκέπτη με τις παραλίες, τις κατάφυτες πλαγιές που φτάνουν ως τη θάλασσα, τα μονοπάτια που απλώνονται από τη μια άκρη στην άλλη ανάμεσα σε ελαιόδεντρα, πεύκα και οπωροφόρα. Οι αρχαιολογικοί χώροι, τα μοναστήρια και οι εκκλησιές είναι πολλά και προκαλούν κι αυτά το ενδιαφέρον. Ένα must του νησιού είναι τα Σεντούκια. Πρόκειται για αρχαίους λαξευτούς τάφους στο βουνό Καρυά, πάνω από το μοναστήρι του Αγίου Ευσταθίου. Η θέα είναι απίστευτη, καθώς μπορεί κάποιος να δει την Αλόννησο, τη Σκιάθο και το Πήλιο, ενώ όταν ο καιρός το επιτρέπει, διακρίνονται η Χαλκιδική και ο Όλυμπος.

Σκιάθος.. Το νησί που το επισκέπτονται οι περισσότεροι απόφοιτοι λυκείου. Πράσινο παντού, καθαρές παραλίες, καλές τιμές, άρτια τουριστική δομή, ποικίλα μαγαζιά και εύκολη πρόσβαση είναι μερικά από αυτά που διαθέτει. Πόλο έλξης αποτελεί η αμφιθεατρικά χτισμένη Χώρα με τα λευκά σπίτια με τις κόκκινες κεραμοσκεπές. Ας μη ξεχνάμε ότι εκεί βρίσκεται το σπίτι του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη που λειτουργεί τώρα ως μουσείο. Βρίσκεται κοντά στο λιμάνι και δίνει την ευκαιρία να δείτε έπιπλα και προσωπικά αντικείμενα του μεγάλου Έλληνα λογοτέχνη.

Οι Σποράδες είναι ένα από τα πιο φημισμένα νησιωτικά συμπλέγματα. Όμως η Αλόννησος δεν είναι και τόσο δημοφιλής. Μπορεί να μην έχει τρελή νυχτερινή διασκέδαση, αλλά υπάρχουν μπαράκια που συνάδουν με την εικόνα του νησιού. Εκεί θα πάει κάποιος για να επισκεφθεί και να απολαύσει τις πολλές ήσυχες και καθαρές παραλίες. Η πλούσια βλάστηση του νησιού με το ηλιοβασίλεμα προσφέρουν στιγμές γαλήνης και για τους πιο ρομαντικούς, στιγμές έρωτα κι ευτυχίας. Επίσης, βόρεια και ανατολικά της Αλοννήσου απλώνεται ένας αριθμός από ακατοίκητα μικρότερα νησιά και βραχονησίδες, με πιο γνωστά την Περιστέρα, τους Δύο Αδελφούς και την Κυρα-Παναγιά.

Μαρία Γερμαντζίδου, Δημοσιογράφος