” Οι αξιωματικοί δεν ζητούν χάρη. Χάρη ζητούν όσοι έχουν αφεντικά. Εγώ δεν έχω αφεντικά, είμαι ελεύθερος. Τις ιδέες μου δεν μπορεί να τις φυλακίσει κανένας. Μόνο το φθαρτό κορμί μου. Στην Ελλάδα ουδεμία πατριωτική πράξις παραμένει ατιμώρητος”

– Στρατηγός Νικόλαος Ντερτιλής

Γιος του αντιστρατήγου Βασιλείου Ντερτιλή, ο Νικόλαος Ντερτιλής γεννήθηκε το 1921.

Στην κατοχή, αξιωματικός του Στρατού, μετέχει ενεργά στην εθνικά αντίσταση, συλλαμβάνεται και κρατείται από τους Γερμανούς στο Χαϊδάρι. Δραπετεύει και εντάσσεται στις εθνικές αντιστασιακές οργανώσεις.

Από το 1946, παίρνει μέρος σε πολλές μάχες του ανταρτοπολέμου, υπηρετώντας στις Ειδικές Δυνάμεις του Στρατού.

Το 1950 γίνεται εκπαιδευτής στη Σχολή Ευελπίδων και λίγο αργότερα μεταβαίνει εθελοντικά με το Εκστρατευτικό Σώμα στην Κορέα, όπου παρασημοφορείται για την ανδρεία του.

Το 1964, ενώ οι Τούρκοι έχουν αρχίσει να δημιουργούν προβλήματα στην Κύπρο, μεταβαίνει εθελοντικά στο νησί και οργανώνει τις Ειδικές Μονάδες της ΕΛΔΥΚ.
Στην κρίσιμη μάχη της Μασούρας και ενώ οι Τούρκοι απειλούν να βομβαρδίσουν το νησί, ο Ντερτιλής επιτίθεται, υπό τις διαταγές του Γρίβα, “εφ’όπλου λόγχης” και με την ιαχή “Αέρα” σε ένα οχυρωμένο από Τουρκοκύπριους και Τούρκους χωριό, καταπάνω στα τουρκικά πολυβόλα και σκορπίζοντας το θάνατο.

Ο Γρίβας, υποψιαζόμενος τουρκικά αντίποινα, του ζητά από τον ασύρματο να παύσει την επίθεση. Ο Ντερτιλής εκνευρισμένος πυροβολεί τον ασύρματο! Η επίθεση συνεχίζεται και στην περιοχή δεν μένει ούτε τούρκικο ρουθούνι …

Μια μέρα μετά τον θάνατο του Διγενή και μια πριν τον θάνατο του Ιωάννη Μεταξά, ο Στρατηγός Νικόλαος Ντερτιλής αφήνει την τελευταία του πνοή στο Νοσοκομείο “Ερυθρός Σταυρός”, στην ηλικία των 92 ετών. Ένας στρατιωτικός – πρότυπο εκείνης της παλιάς εποχής. Τότε που τα γαλόνια σήμαιναν ανδρεία, τόλμη, αίμα, δύναμη, αγάπη για την πατρίδα … Τότε που τα παράσημα στα έδιναν οι μάχες και το στενό κορτάρισμα με τον θάνατο κι όχι τα αλισβερίσια με τους εκάστοτε Υπουργούς Εθνικής Αμύνης.

Σε μια σύντομη συνέντευξή του στον Στέφανο Χίο, ο Στρατηγός ανέφερε : ” Τους φτύνω όπως είδες και τους περιφρονώ. Τους έχω γραμμένους κάτω από τις μπότες μου τις παλαιές. Από το 1974, μέχρι σήμερα, το δήλωσα εγγράφως ότι όλες οι κυβερνήσεις που σχηματίστηκαν είναι παράνομες και δεν δέχομαι τις αποφάσεις τους. Χίλιες φορές περισσότερο θα έκανα ό,τι έκανα. Εγώ δεν είμαι οπαδός της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας. Καθόλου. Τα πολιτικά κόμματα τα θεωρώ καταστροφή της πατρίδας. Οι Έλληνες δεν διοικούνται με αυτές τις φαυλότητες. Τα κόμματα δεν έχουν άλλο σκοπό παρά πώς θα πάρει την καρέκλα ο ένας από τον άλλο. Τα άλλα δεν τους ενδιαφέρουνε. Κατάλαβες; Το Δημόσιο χρήμα. Εγώ να υποβάλλω χάρη; Καλύτερα να πεθάνω 151 φορές. Εγώ μένω στη φυλακή για μια τιμή. Εγώ τα σέβομαι τα γαλόνια μου”.

Όταν ο δημοσιογράφος του είπε πως είναι γενναία η συμπεριφορά του, εκείνος απάντησε : “Δεν είναι μόνο σε αυτό το ζήτημα αλλά σε όλη την ιστορία μου. Σε όλη την ιστορία μου είναι αυτό. Στον πόλεμο και την ειρήνη. Αλλά άκουσε κύριε Χίο. Ένα πράγμα θα σου πω. Δεν είμαι πολιτικός, στρατιώτης παλαιός είμαι. Υπάρχει διαφορά, να το προσέξετε αυτό. Τα γαλόνια μας εμείς τα σεβόμεθα. Ποτέ και σε καμία περίπτωση δεν μετάνιωσα. Ούτε λογοδοτώ σε κανένα, ούτε μετάνιωσα για τις πράξεις μου και το σπουδαιότερο, δεν ζητάω από κανέναν συγγνώμη. ”
Στην ερώτηση του Χίου πώς περνάει στη φυλακή και σε τι ελπίζει, δηλώνει : ” Μα εγώ είμαι στρατιώτης, δεν με νοιάζει. Η δική μου αποστολή είναι η εξής : να πεθάνω ως Στρατιώτης. Κι αυτό θα πει να πεθάνω στη φυλακή. Εάν υπογράψω χαρτί για την χάρη είναι σα να ζητάω συγγνώμη κι εγώ συγγνώμη δεν ζητάω. Κατάλαβες;”

Κι εδώ που τα λέμε, από ποιους να ζητούσες συγγνώμη Στρατηγέ; Από όλα αυτά τα βολεμένα, καλοαναθρεμμένα κολλεγιόπαιδο που δεν έχουν σκίσει ούτε βρεγμένη εφημερίδα στη ζωή τους; Από εκείνα τα “ηρωικά παλικάρια” που έβαλαν ό,τι βίσμα είχαν και δεν είχαν για να υπηρετήσουν τη στρατιωτική τους θητεία από το σπίτι τους;

Στις 28 Γενάρη του 2013 η Σημαία της Πατρίδος που τόσο αγάπησες, μάτωσε. Μάτωσε όπως μάτωσες κι εσύ για εκείνη … Και στην κηδεία σου, τα παράσημά σου που μέχρι τέλους τίμησες, μίλησαν από μόνα τους …

Δόξα και Τιμή στο Νίκο Ντερτιλή!

Υ.Γ. : Να σημειωθεί ότι ο Νικόλαος Ντερτιλής, έχοντας επιδείξει τεράστια ανδρεία και τόλμη, είχε τιμηθεί με Πολεμικούς Σταυρούς. Ο πολεμικός Σταυρός είναι η ύψιστη διάκριση στη μάχη και όσοι τον έπαιρναν δεν μπορούσαν να καταδικαστούν εις θάνατον και να εκτελεστούν. Γι’ αυτό και ο τότε “εθνάρχης” μετέτρεψε την ποινή του σε ισόβια και όχι γιατί η δημοκρατία τους ήταν μεγαλόψυχη.

Πηγή :
Εφημερίδα “Στόχος”
Google

ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΕ ΧΑΡΑ ΓΕΝΤΣΙΔΟΥ