Η Νίσυρος αποτελεί κομμάτι των Δωδεκανήσων και βρίσκεται στο νότιο Αιγαίο. Ανήκει στην ομάδα των αρχαίων Νοτίων Σποράδων και γεωγραφικά είναι τοποθετημένη βορειοδυτικά της Ρόδου, ανάμεσα στην Κω, την Τήλο και την Αστυπάλαια. Έχει έκταση περίπου 41 τετραγωνικά χιλιόμετρα και συνολικό μήκος ακτών περίπου 24 χιλιόμετρα. Ο πληθυσμός της το 1950 αριθμούσε 2.516 κατοίκους, όμως κατά την τελευταία απογραφή (2011), ο αριθμός έφτανε μόλις τους 987 κατοίκους. Πρωτεύουσα του νησιού είναι το Μανδράκι. Άλλα χωριά της Νισύρου είναι ο Εμπορειός, οι Πάλοι, τα Νικειά και τα Λουτρά.

Σύμφωνα με τη μυθολογία η Νίσυρος γεννήθηκε κατά την Γιγαντομαχία. Η μητέρα όλων, η Γη, έστρεψε τους Γίγαντες ενάντια στους θεούς του Ολύμπου. Οι θεοί κυνήγησαν τους Γίγαντες κι αυτοί υποχώρησαν φοβισμένοι. Ο Ποσειδώνας είχε εντολή από τον Δία να κατατροπώσει τον Γίγαντα Πολυβώτη, ο οποίος προσπάθησε να διασχίσει το Αιγαίο για να σωθεί. Ο Ποσειδώνας όμως τον πρόλαβε κοντά στην Κω, έκοψε ένα κομμάτι από το νησί με την τρίαινά του, το πέταξε πάνω στον Γίγαντα και τον καταπλάκωσε.

13441806_673340122825049_1246062369_o

Το κομμάτι αυτό λοιπόν έγινε η Νίσυρος. Το νησί είναι το νεότερο από τα ηφαιστειακά κέντρα της Ελλάδας και μαζί με τα Μέθανα, τη Μήλο και τη Σαντορίνη συμπεριλαμβάνεται στα ενεργά ηφαίστεια της χώρας μας. Οι πρώτες υποθαλάσσιες εκρήξεις έλαβαν χώρα πριν 150.000 χρόνια, ενώ η κύρια δραστηριότητα συνέβη 40 με 10 χιλιάδες χρόνια πριν. Σήμερα λαμβάνουν χώρα υδροθερμικές εκρήξεις. Το μεγαλύτερο μέρος του είναι ορεινό, ηφαιστειογενές και πολύ εύφορο. Αποτελείται από ηφαιστειακά πετρώματα, με εξάρσεις όγκων που δημιουργήθηκαν από παλαιές δράσεις του ηφαιστείου. Τα παλαιότερα πετρώματα έχουν ηλικία 160.000 ετών ενώ τα νεότερα (προϊστορικά) 15.000 ετών και βρίσκονται παντού στο νησί. Τα διάφορα είδη πετρωμάτων (βασάλτες, ανδεσίτες, δακίτες, ρυόλιθοι) έχουν χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή κτισμάτων όπως το Παλαιόκαστρο και το Καμπαναριό του Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου έξω από τα Νικειά.

Η τελευταία έκρηξη του ηφαιστείου έλαβε χώρα το 1888 και σήμερα στο νησί υπάρχουν ενεργές φουμαρόλες, δηλαδή ηφαιστειογενείς περιοχές από τις οποίες εξέρχονται υδρατμοί και διάφορα άλλα αέρια ηφαιστειακής προέλευσης. Λόγω της ηφαιστειακής δραστηριότητας στη Νίσυρο υπάρχουν θερμές πηγές με θερμοκρασία από 30 μέχρι 60 °C, εκ των οποίων οι κυριότερες είναι στα Λουτρά και τους Πάλους. Οι εκρήξεις του ηφαιστείου έδωσαν στο νησί το προϊόν που του προσφέρει τα περισσότερα έσοδα, την ελαφρόπετρα. Αρκετοί κάτοικοι στο νησάκι Γυαλί, που απέχει 3 μίλια από την Νίσυρο, ασχολούνται με την εκμετάλλευσή της ενώ οι λοιπές ασχολίες των κατοίκων είναι η γεωργία, η αλιεία και ο τουρισμός.

13457692_673340326158362_512891053_n

Εκτός από τα ηφαιστειογενή βουνά που καταλαμβάνουν μεγάλες εκτάσεις στο νησί, στο κέντρο της νήσου υπάρχει μια καλντέρα διαμέτρου 4 χιλιομέτρων. Δημιουργήθηκε εξαιτίας δύο εκρήξεων του ηφαιστείου, πριν από 25.000 και 15.000 χρόνια αντίστοιχα κι από τον πυθμένα μέχρι την επιφάνεια της . Μέσα στην καλντέρα βρίσκεται ο μεγαλύτερος υδροθερμικός κρατήρας στον κόσμο, ο Στέφανος, ο οποίος έχει διάμετρο 300 μέτρα κι αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του νησιού. Συνολικά η Νίσυρος έχει 5 κρατήρες και είναι όλοι επισκέψιμοι.

Ένα επίσης σπουδαίο αξιοθέατο του νησιού είναι το Ηφαιστειολογικό Μουσείο, το μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα, αλλά και στην ανατολική Μεσόγειο. Στεγάζεται στο πρώην δημοτικό σχολείο των Νικειών, είναι υπερσύγχρονο, διαδραστικό και λειτουργεί όλο το χρόνο. Ο επισκέπτης μπορεί να δει πλήρη στοιχεία όχι μόνο για το συγκεκριμένο ηφαίστειο και το νησί, αλλά για τα ηφαίστεια της Ελλάδας γενικότερα καθώς και ηφαιστειακά πετρώματα με ασυνήθιστα ονόματα και χρώματα. Ιδιαίτερο αξιοθέατο αποτελεί το Παλαιόκαστρο με την αρχαία ακρόπολη της Νισύρου και τα σκουρόχρωμα κυκλώπεια τείχη της.

13445973_673340196158375_1630116581_o

Η Νίσυρος δεν διαθέτει πολλές παραλίες. Οι πιο κοντινές στο Μανδράκι είναι η παραλία Χοχλάκοι που είναι προσβάσιμη με μονοπάτι, η παραλία του Αγίου Σάββα μέσα στον οικισμό και τα Λουτρά που απέχουν περίπου 1,5 χιλιόμετρο από την πρωτεύουσα. Ο επισκέπτης μπορεί να συναντήσει κι άλλες παραλίες στους Πάλους και στις Λυές. Στο νησί υπάρχει και η γνωστή παραλία της Παχιάς Άμμου, η οποία απέχει περίπου 10 λεπτά από το Μανδράκι με αυτοκίνητο, ενώ με τα πόδια είναι μια απόσταση περίπου 15 λεπτών. Υπάρχουν όμως διάφοροι μικροί όρμοι σε όλη την έκταση της νήσου στους οποίους ο καθένας μπορεί να σταματήσει για να κάνει το μπάνιο του. Μεγάλο μέρος της ακτογραμμής δεν είναι προσβάσιμο από την ξηρά, αλλά όποιος διαθέτει κάποιο σκάφος μπορεί να επισκεφτεί και τις απομονωμένες αυτές παραλίες.

Για τον Τομέα Περιηγήσεων

Ιωάννα Μοσχίδου, Δημοσιογράφος