Το Νησί του Πάσχα, Ράπα Νούι στην ομώνυμη τοπική γλώσσα, είναι νησί της Πολυνησίας που βρίσκεται στον Ειρηνικό ωκεανό και είναι επαρχία της Χιλής. Πλέον θεωρείται το πιο απομονωμένο νησί στον κόσμο, με έκταση 163,6 τ.χλμ. και πληθυσμό περίπου 2.270 κατοίκους, ενώ το 1995 η UNESCO χαρακτήρισε την περιοχή ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. To νησί ονομάστηκε έτσι από τον πρώτο Ευρωπαίο επισκέπτη που καταγράφηκε ποτέ στο νησι, τον Ολλανδό εξερευνητή Jacob Roggeveen, ο οποίος το βρήκε τυχαία,την Κυριακή του Πάσχα το 1722, καθώς έψαχνε το νησί του Davis.Το ισπανικό επίσημο όνομα που έχει σήμερα το νησί, Isla de Pascuaτο, επίσης σημαίνει, νησί του Πάσχα.

easter-island-1

Από γεωλογικής άποψης, το νησί παρουσιάζει ενδιαφέρον διότι το έδαφός του νησιού είναι ηφαιστειογενές, προερχόμενο από τα τρία τοπικά ηφαίστεια. Οι ακτές του είναι απόκρημνες, ενώ υπάρχουν στο νησί πολλά σπήλαια, στα οποία έχουν βρεθεί ξύλινα μικροαντικείμενα, εικόνες και ένα είδος ιερογλυφικής γραφής πάνω σε ξύλο. Το νησί του Πάσχα δημιουργήθηκε, στα προηγούμενα 700 χιλιάδες χρόνια από τρεις διαφορετικές ηφαιστειακές δράσεις, που είχαν ως αποτέλεσμα το σχηματισμό τριών διακριτών κρατήρων.

Ένα χαρακτηριστικό του νησιού είναι η πικοιλία από αγάλματα.Είναι ασαφές το γιατί οι κάτοικοι του νησιού κατασκεύαζαν αγάλματα σε τέτοιο μεγάλο βαθμό. Το πως κατασκευάζονταν όμως είναι σχεδόν γνωστό. Κάθε άγαλμα φτιαχνότανε στο λατομείο. Η μαλακή ηφαιστειακή τέφρα ήταν τέλειο υλικό για τη γλυπτική αγαλμάτων. Χρησιμοποιούσαν μία σκληρότερη ηφαιστειακή πέτρα, για να σκαλίσουν το άγαλμα στον βράχο. Τελικά όταν ένα άγαλμα ολοκληρωνόταν, αποκόπτονταν από τον βράχο και το μετακινούσαν προσεκτικά χρησιμοποιώντας τους γιγαντιαίους κορμούς των φοινίκων για να τα κυλούνε στο έδαφος. Στοιχείο της δυσκολίας της μετακίνησης των αγαλμάτων, είναι τα κατά μήκος των αρχαίων μονοπατιών σπασμένα και εγκαταλελειμμένα αγάλματα. Σύμφωνα με τους σημερινούς κατοίκους του νησιού, σχετικά με την ονομασία των αγαλμάτων, στην γλώσσα τους τα ονομάζουν “mata kita rane”. Το μυστήριο της υπόθεσης, είναι οτι υπάρχουν ομοιότητες με την ελληνική φράση, “Μάτια κοιτάνε ουρανό “.Δηλαδή “Τα μάτια που κοιτάνε τον ουρανό”…

Για τον Τομέα Περιηγήσεων:

Μαρία Καμαρίδου, Υπεύθυνη Τομέα Περιηγήσεων – Δημοσιογράφος