Η ταινία του σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή στοχεύει στο να μας υπενθυμίσει τη «μεγάλη αλλά και ελκυστική προσωπικότητα του Νίκου Καζαντζάκη αλλά και τους τόπους που έζησε, αγάπησε και τον γοήτευσαν».

«Είναι μια υπαρξιακή αναζήτηση του συγγραφέα ο οποίος, ταξιδεύοντας σε όλο το κόσμο, διεκδικεί βιωματικά να κατανοήσει τον Χριστό, τον Βούδα, τον Λένιν, για να καταλήξει, μέσω του Οδυσσέα, στην Κρητική Ματιά,» ανέφερε ο Γιάννης Σμαραγδής σχετικά με την ταινία.

Το νέο trailer μας δίνει μία γεύση από την αριστουργηματική ομορφιά της Ελληνικής γης, απαθανατισμένης σε σκηνές της ταινίας, σε συνδυασμό με απαγγελία κειμένου του σπουδαίου Έλληνα συγγραφέα, Νίκου Καζαντζάκη: «Μια από τις πιο μεγάλες χαρές που μπορεί ν’ αξιωθεί ο άνθρωπος στον κόσμο τούτο είναι να ‘ναι άνοιξη, να φυσάει αλαφρό αγεράκι και ν’ αρμενίζεις στο Αιγαίο˙ δεν μπόρεσα ποτέ να φανταστώ πως γίνεται να ‘ναι αλλιώς ο Παράδεισος[…]»

Η πρεμιέρα της ταινίας για το κοινό έχει ως τελική ημερομηνία την 23η Νοεμβρίου 2017 και ο σκηνοθέτης σημειώνει πως εκτός από φόρος τιμής στον Νίκο Καζαντζάκη είναι και στον Στάθη Ψάλτη, ο οποίος, κατά τραγική ειρωνεία, «έφυγε» μετά τα γυρίσματά της, με αποτέλεσμα να μη τη δει ποτέ ολοκληρωμένη.

Για να παρουσιάσει η ταινία τη ζωή του μεγάλου συγγραφέα έπρεπε να ακολουθήσει τα λόγια του ιδίου, ο οποίος έλεγε πως η ζωή του ορίζεται από τα ταξίδια και τα όνειρά του. Έτσι, τα γυρίσματα, που διήρκησαν έξι μήνες, έλαβαν χώρα στην Κρήτη, την Αθήνα, την Αίγινα, τη Νότια Γαλλία, το Βερολίνο και τη Βιέννη.

Τον Νίκο Καζαντζάκη υποδύεται ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος και τη σύντροφό του Ελένη η Μαρίνα Καλογήρου. Τον Νίκο Καζαντζάκη σε νεαρή ηλικία υποδύεται ο οκτάχρονος Αλέξανδρος Καμπαξής και σε ώριμη ηλικία ο Στέφανος Ληναίος.

Τους πρωταγωνιστές πλαισιώνουν πολλοί ακόμα σπουδαίοι ηθοποιοί. Τον πατέρα του Καζαντζάκη υποδύεται ο Αργύρης Ξάφης και τη μητέρα του η Μαρία Σκουλά. Ο Νίκος Καρδώνης ενσαρκώνει τον Άγγελο Σικελιανό και η Αμαλία Αρσένη υποδύεται τη σύζυγό του Εύα. Την Ίτκα υποδύεται η Γιούλικα Σκαφιδά, τον Ζιλ Ντασέν ο Αλέξανδρος Κολλάτος, τη Μελίνα Μερκούρη η Ζέτα Δούκα, το Δρ. Χαϊλμάγιερ ο Andrian Frieling, την «Καλή Μάγισσα» η Anthoula Katsimatides και τον Δρ. Στέκελ ο Νίκος Μαρινάκος.

Μέρος στην ταινία παίρνει επίσης η Όλγα Δαμάνη, η Έρση Μαλικένζου, ο Πάνος Σκουρολιάκος, ο Τάκης Παπαματθαίου, ο Λουδοβίκος των Ανωγείων, Γεώργιος Δραμουντάνης, ο Θοδωρής Αθερίδης και, φυσικά, ο Στάθης Ψάλτης, ο οποίος υποδύεται τον Ηγούμενο της Μονής Σινά.

Βασικοί συντελεστές της ταινίας είναι ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Γιάννης Σμαραγδής, οι παραγωγοί Ελένη Σμαραγδή και Αλέξανδρος Σμαραγδής, ο Γάλλος συμπαραγωγός Vincent Michaud, ο διευθυντής φωτογραφίας Άρις Σταύρου, ο μουσικοσυνθέτης Μίνως Μάτσας, ο ενδυματολόγος/σκηνογράφος Γιώργος Πάτσας, η μοντέζ Στέλλα Φιλιπποπούλου, ο ηχολήπτης Άρης Αθανασόπουλος.

Νένα Πασβάντη, Δημοσιογράφος