Το νέο έργο του Pablo Picasso με όνομα “Femme au beret et a la robe quadrillee (Marie-Therese Walter)” (Η Γυναίκα με μπερέ και καρό φόρεμα) εμφανίζεται για πρώτη φορά στην αγορά για δημόσια πώληση από το τμήμα Ιμπρεσιονιστικής και Μοντέρνας Τέχνης του Οίκου Σόθμπις. Η αξία αυτού του σπάνιου έργου αντιστοιχεί σε 50 εκατομμύρια δολάρια.

Πρόκειται για έναν ιδιαίτερο πίνακα καθώς αντιπροσωπεύει μία από τις μούσες του Πικάσο, την Marie-Thérèse Walter. Στον συγκεκριμένο απεικονίζεται μια γυναίκα που φορά έναν μπορντό μπερέ και ένα καρό φόρεμα στις αποχρώσεις του άσπρου και του κόκκινου. Ο Πικάσο μας παρουσιάζει απότομες κυβιστικές γωνίες, ένα βαθύ ανάγλυφο χρώμα και μαύρα περιγράμματα. Όλα αυτά τα στοιχεία του πίνακα μας αποκαλύπτουν μια έντονη ψυχολογική ένταση και έναν συναισθηματικό φορτισμό που έζησε ο καλλιτέχνης κατά τη διάρκεια της ζωής του.

O επικεφαλής του Τμήματος Ιμπρεσιονιστικής και Μοντέρνας Τέχνης στο Λονδίνο, Τζέιμς Μακί αναφέρει ότι το έργο του Πικάσο ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 1937 αφού πρώτα είχε τελειοποιήσει τα δύο παγκοσμίως γνωστά δημιουργήματα του, Guernica και The Weeping Woman.

Η δημοπρασία θα διεξαχθεί στις 28 Φεβρουαρίου στο Λονδίνο αλλά έχει ήδη ξεκινήσει να εκτίθεται και σε άλλα μέρη όπως στην Τάπεϊ από 6 έως 7 Φεβρουαρίου, την Νέα Υόρκη 12 και 14 Φεβρουαρίου μέχρι να καταλήξει στο Λονδίνο από 22 έως 28 Φεβρουαρίου.
Δήμητρα Τάγκα, Δημοσιογράφος

Δήμητρα Τάγκα, Δημοσιογράφος