Απο έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής  σε σχολικό πληθυσμό για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών προκείπτει πως ενώ τα νέα παιδιά στην Ελλάδα πλέον,αρχίζουν να συνειδητοποιούν την επικινδυνότητα της χρήσης ουσιών και της κατανάλωσης αλκοόλ,  μπαίνουν όμως στο επικίνδυνο «μονοπάτι» του τζόγου.

Παρόλα αυτά, τα ευρήματα είναι ενθαρρυντικά, καθώς σύμφωνα με τους ερευνητές υπάρχει καθοδική τάση σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, τόσο για το κάπνισμα όσο και για την κατανάλωση αλκοόλ ενώ, δείχνει να ανακόπτεται η διάδοση της χρήσης «ναρκωτικών».

Σε υψηλά επίπεδα παραμένει ωστόσο η χρήση ουσιών, νομίμων ή παράνομων, από μια μερίδα εφήβων.

Συγκεκριμένα τα ευρήματα της έρευνας έδειξαν πως το 20% των μαθητών ηλικίας 13-19 ετών έχει καπνίσει μέσα στον τελευταίο μήνα  και το 14% είναι συστηματικοί καπνιστές.

Ακόμη δύο στους 5 δεκαεξάχρονους έχουν καπνίσει έστω και μία φορά, ενώ όπως διαπίστωσαν οι ειδικοί τα παιδιά αυτά κάπνισαν το πρώτο του τσιγάρο σε ηλικία 13 ετών ή και νωρίτερα.

Επίσης 1 στους 5 δεκαεξάχρονους έχει χρησιμοποιήσει ηλεκτρονικό τσιγάρο έστω και μία φορά.

Στο αλκοόλ τα ποσοστά αυξάνονται δραματικά καθώς  το 61% των μαθητών ηλικίας 13-19 ήπιαν μέσα στον τελευταίο  ενώ το 11% ήπιε με συχνότητα πάνω από 2 φορές την εβδομάδα.

Αξιοσημείωτη αναφορικά  με το αλκοόλ είναι η διαπίστωση πως αυξάνεται η κατανάλωσή του κατα πολύ όσο αυξάνεται και η ηλικία.

Επιπλέον, το 9,7% των εφήβων απάντησε ότι οδήγησε μηχανή ή αυτοκίνητο υπό την επήρεια αλκοόλ και ένα ποσοστό 0,9% ενεπλάκη σε ατύχημα.

Μεγάλο είναι το ποσοστό και στον εθισμό στο διαδίκτυο καθώς το 68% είναι στο διαδίκτυο κάθε μέρα όλη την εβδομάδα ενώ το 23,9%  ανέφερε ότι χρησιμοποιεί το διαδίκτυο τουλάχιστον 4 ώρες καθημερινά από Δευτέρα – Πέμπτη ενώ από Παρασκευή – Κυριακή το 17,6% για 6 ώρες.

Τα κορίτσια είναι σε υψηλότερα ποσοστά χρήστριες από ότι τα αγόρια ενώ, όταν οι έφηβοι ρωτήθηκαν τι βλέπουν στο διαδίκτυο απάντησαν σε συντριπτικό ποσοστό ότι είναι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε μικρότερα ποσοστά, ότι κατεβάζουν μουσική και προγράμματα, βλέπουν ταινίες ή αναζητούν πληροφορίες για τη μελέτη τους ή ότι κάνουν απλά σερφάρισμα.

Τέλος σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας αναδεικνύεται πως ο τζόγος έχει εισβάλλει για τα καλά στην ζωή των εφήβων καθώς το 14,6% παίζει ή στοιχηματίζει χρήματα τουλάχιστον 2 φορές το μήνα.

Το ποσοστό των αγοριών είναι δεκαπλάσιο από ότι των κοριτσιών καθώς, ανέρχεται στο 26,9% όταν τα κορίτσια είναι στο 2,6%.

Από την αξιολόγηση των απαντήσεων, με την ειδική κλίμακα που χρησιμοποίησαν οι ερευνητές, διαπιστώθηκε ότι, 1 στους 12 κινδυνεύει να πάθει παθολογική εξάρτηση με τον τζόγο ενώ, το 2,9% θα μπορούσε ήδη να θεωρηθεί «παθολογικά εξαρτώμενος» από αυτών.

Για τον ΕΟΕ,

Έμιλυ Τσενάι, δημοσιογράφος