Εργαστήρι μετάλλου και λατομείο ασβεστόλιθου βρέθηκαν στην θέση Κοκκινόκρεμος, στην Πύλα, βορειανατολικά της πόλης της Λάρνακας.

Πρόκειται για ένα προϊστορικό εργαστήρι και λατομείο που βρέθηκαν σ’έναν οικισμό μικρής διάρκειας ζωής σύμφωνα με το Τμήμα Αρχαιοτήτων (ΤΑ) Κύπρου- φαινόμενο στην ιστορία του νησιού κατά την Ύστερη Εποχή του Χαλκού. Το Τμήμα Αρχαιοτήτων δήλωσε: «Ο χώρος διήρκεσε για μια γενιά μέχρι την εγκατάλειψή του τον πρώιμο 12ο αιώνα πΧ και προσφέρει πληροφορίες σε σχέση με την κρίσιμη περίοδο του τέλους του 13ου και των αρχών του 12ου αιώνα πΧ.»

Οι ανασκαφές στο σημείο έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό αλλά φέτος συνεχίστηκαν στο δυτικό και ανατολικό τμήμα του πλατώματος με σκοπό να κατανοηθεί καλύτερα το σχέδιο, η οργάνωση και ο τομέας εξειδίκευσης του οικισμού. Τις ανασκαφές και την επίβλεψη τους έχει αναλάβει η διεύθυνση του Γιόακιμ Μπρέτσναϊντερ του Πανεπιστημίου της Γάνδης, του Γιαν Ντρίσεν του Πανεπιστημίου της Λέουβεν και της Αθανασίας Κάντα από τη Μεσογειακή Αρχαιολογική Εταιρεία.

Ευρήματα του εργαστηρίου είναι δωμάτια, αργαλειός, ένας λάκκος, μεταλλεύματα, χάλκινα αντικείμενα και το λατομείο ασβεστόλιθου χρονολογείται είτε στην εποχή του χαλκού ή ανήκει στους ιστορικούς χρόνους.

Δήμητρα Τάγκα, Δημοσιογράφος