Ανιχνεύθηκαν 72 ραδιοσήματα (Fast Radio Bursts-FRB) από άγνωστη πηγή που βρίσκεται σε μακρινό γαλαξία σε απόσταση περίπου τριών δισεκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη. Επικεφαλείς ερευνητές του προγράμματος αναζήτησης εξωγήινης νοημοσύνης «Breakthrough Listen» είναι υπεύθυνοι γι αυτήν την ανακάλυψη στις ΗΠΑ με τη βοήθεια ενός συστήματος τεχνητής νοημοσύνης.

Τα συγκεκριμένα σήματα είναι γρήγοροι φωτεινοί παλμοί ραδιοακτινοβολίας με διάρκεια κάποιων χιλιοστών του δευτερολέπτου. Η πηγή είναι ακόμη απροσδιόριστη. Οι πιο πολλοί ραδιοπαλμοί FRB θεωρούνται μεμονωμένοι και προέρχονται από πηγές που δεν επαναλαμβάνονται. Ωστόσο, η πηγή FRB 121102 έχει χαρακτηριστεί ως ξεχωριστή, επειδή είναι η μόνη που έχει στείλει διαδοχικά ραδιοσήματα, μια συμπεριφορά η οποία έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των αστρονόμων.

Το 2017 είχαν ανακαλυφθεί άλλα 21 FRB αλλά με την ανάλυση των περσινών παρατηρήσεων τους οδηγήθηκαν στα 72 ραδιοσήματα που ήταν κρυμμένα μέσα στον όγκο των δεδομένων που προκύπτουν από τις παρατηρήσεις.

Αυτή η ανακάλυψη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό αστροφυσικής «Astrophysical Journal» με κύριο συμπέρασμα τον συνολικό αριθμό σημάτων FRB (300) που προκύπτει από την μέτρηση της πρώτης φοράς από τους αστρονόμους.

Δήμητρα Τάγκα, Δημοσιογράφος