Τα κινητά μας σε λίγο θα φτιάχνουν και φρουτοσαλάτες αλλά κάτι θα παραμένει ενοχλητικό ακόμα και τότε: η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ενέργειας με αποτέλεσμα τη συνεχή ανάγκη επαναφόρτισης. Τώρα τελευταία ακούσαμε κάποια καλά νέα από το περιοδικό τεχνολογίας Thrillist που ελπίζουμε να βελτιώσουν την κατάσταση. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο έντυπο, κάποιοι ερευνητές έχουν κατασκευάσει ένα ειδικό υλικό το οποίο ονομάζεται ”μαγνητοηλεκτρικά πολυφερικό”, το οποίο προσφέρει δυνατότητες τόσο στους περιβαλλοντολόγους όσο και στους κατασκευαστές τεχνολογίας. Η νέα τεχνολογία θα επιτρέπει στους υπολογιστές να λειτουργούν χρησιμοποιώντας γρήγορες ”ενέσεις” ηλεκτρισμού παρά μια συνεχή ροή, όπως οι συσκευές που βασίζονται σε ημιαγωγούς και που χρησιμοποιούμε σήμερα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι υπολογιστές και τα κινητά θα απαιτούν 100 φορές λιγότερη ενέργεια για να ”τρέξουν” και η διάρκειά τους θα είναι μεγαλύτερη, μέχρι την επόμενη επαναφόρτιση.

Ώσπου να έρθει εκείνη η άγια ώρα μπορούμε να δούμε μερικούς τρόπους συντήρησης και καλής λειτουργίας των συσκευών μας: Κάθε μπαταρία κινητού μπορεί να επαναφορτιστεί για ένα συγκεκριμένο αριθμό ή αλλιώς έχει ένα συγκεκριμένο αριθμό κύκλων φόρτισης, που ορίζεται από τον κατασκευαστή της. Ένας πλήρης κύκλος φόρτισης είναι η χρήση και η πλήρης επαναφόρτιση του 100% της χωρητικότητας μιας μπαταρίας, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει μία και μοναδική φόρτιση. Για παράδειγμα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τη μισή ενέργεια του κινητού σου και μετά να το φορτίσεις πλήρως. Και το ίδιο την επόμενη μέρα. Αυτό μετράει σαν έναν κύκλο φόρτισης και όχι δύο. Κάθε φορά που ολοκληρώνεις έναν κύκλο φόρτισης, η χωρητικότητα της μπαταρίας μειώνεται ελάχιστα. Ωστόσο, μπορείς να φορτίσεις πολλές φορές το κινητό σου μέχρι η χωρητικότητα της μπαταρίας τους να μειωθεί σημαντικά. Όπως και με όλες τις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες, κάποια στιγμή θα πρέπει να αντικαταστήσεις την μπαταρία.

Η χωρητικότητα της μπαταρίας πέφτει με το χρόνο ανάλογα με τον αριθμό των κύκλων φόρτισης που έχουν πραγματοποιηθεί. Παλιά οι ειδικοί συνιστούσαν να αποφορτίζουμε τη μπαταρία (νικελίου) όσο γίνεται περισσότερο, πριν την επαναφορτίσουμε. Πλέον όμως, με την έλευση των μπαταριών λιθίου, αυτό έχει καταργηθεί. Σε πειράματα που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκε ότι μια μπαταρία λιθίου που ξεφορτίζεται πλήρως πριν επαναφορτιστεί, χρειάζεται 300-500 κύκλους φόρτισης για να πέσει στο 70% της αρχικής της χωρητικότητας. Η ίδια μπαταρία, αν επαναφορτίζεται όταν είναι στο 50%, χρειάζεται 1200-1500 πλήρεις κύκλους για να πέσει αντίστοιχα. Δηλαδή 3 με 4 φορές μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Για μέγιστη διάρκειας ζωής της μπαταρίας λοιπον, φορτίζετε την πιο συχνά, ιδανικά απο το 40% και μέχρι το 80%. Παρ’ όλα αυτά, οι ειδικοί συνιστούν μια πλήρη αποφόρτιση-φόρτιση την πρώτη φορά που θα χρησιμοποιηθεί η μπαταρία ή αν δεν έχει λειτουργήσει για καιρό. Καθώς η μπαταρία παλιώνει καλό ειναι να κάνουμε την ίδια διαδικασία μια φορά καθε 2 μήνες, καθώς αυτό βοηθάει το τηλέφωνο να επαναυπολογίσει τη χωρητικότητα και να υπολογίζει με ακρίβεια την ένδειξη της μπαταρίας στην οθόνη.

Επιπλέον στις μπαταρίες δεν αρέσει η ζέστη. Όλοι οι κατασκευαστές προειδοποιούν οτι η παρατεταμένη χρήση του κινητού σε περιβάλλον ανω των 40oC μπορεί να επιφέρει ανεπανόρθωτες βλάβες, κάτι που πρέπει να προσέχουμε εμείς στην Ελλάδα, ειδικά το καλοκαίρι. Γενικά θερμοκρασίες άνω των 30oC θεωρούνται αυξημένες για τις μπαταρίες. Το κρύο επίσης μπορεί να ρίξει την διάρκεια μιας μπαταρίας αλλά οι επιπτώσεις είναι προσωρινές. Όταν τα μόρια της μπαταρίας ζεσταθούν, η χωρητικότητα της μπαταρίας επανέρχεται στα κανονικά επίπεδα. Βλαβεροί επίσης είναι και ορισμένοι φορτιστές όπως οι ασύρματοι που αναπτύσσουν υψηλές θερμοκρασίες ή ταχυφορτιστές που πιέζουν την μπαταρία κατα τη φόρτιση.

Επίσης μπορούμε να ρυθμίσουμε το κινητό μας ανάλογα με τη χρήση του. Ένας χρήσιμος τρόπος να προστατέψετε τη διάρκεια της μπαταρίας είναι να κλείνουμε λειτουργίες του τηλεφώνου που δε χρειάζονται τη δεδομένη στιγμή οπως GPS, Wi-fi, δόνηση ή 3G. Πρόσθετες ενέργειες είναι η μείωση φωτεινότητας της οθόνης, η απενεργοποίηση της τοποθεσίας και των ειδοποιήσεων για email, Twitter και Facebook.

Και κάτι τελευταίο: Επειδή τα smartphones είναι μηχανές, δεν σημαίνει πως δεν χρειάζονται κάποια διαλλείματα. Ειδικοί της Apple συστήνουν να απενεργοποιούμε τα κινητά μας κάποιες ώρες για τουλάχιστον μια φόρα την εβδομάδα, για να επεκταθεί η ζωή της μπαταρίας μας. Επίσης, τα smartphones χρειάζονται επανεκκίνηση τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, το οποίο θα βοηθήσει και στην απόδοση της συσκευής. Αν και δεν συστήνεται, οι φορτιστές χωρίς μάρκα είναι κατάλληλοι για την επαναφόρτιση του κινητού και δεν θα έχουν σημαντική επίδραση στη διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Αυτό που πρέπει να αποφεύγουμε όμως είναι οι φορτιστές-μαϊμούδες, δηλαδή οι απομιμήσεις. Αν δε χρησιμοποιήσετε τη μπαταρία σας για μεγάλο διάστημα, αποθηκεύστε τη σε δροσερό μέρος, στο 40% της φόρτισης.

Λευτέρης Γκιουλέκας, Δημοσιογράφος