Ερευνητές εντόπισαν σε μουσείο του Τόκιο ένα κείμενο εφημερίδας κάτω από την επιφάνεια ενός πίνακα του Πικάσο. Η ανακάλυψη αυτή έγινε με τη βοήθεια της τεχνολογίας της υπέρυθρης απεικόνισης.

Πρόκειται για ένα δείγμα που επιβεβαιώνει τη δημιουργία του έργου με τίτλο «Maternite au bord de la mer». Το έργο απεικονίζει μια μητέρα που βρίσκεται στην ακτή και έχει αγκαλιά το παιδί της.

Ο ερευνητής της Εθνικής Πινακοθήκης της Ουάσιγκτον, Τζον Ντιλέινι που πραγματοποίησε την έρευνα μαζί με την Κέικο Ιμάι, διευθύντρια του μουσείου Pola ανέφερε: «Προσανατoλίσαμε την κάμερα της υπέρυθρης απεικόνισης στο πρόσωπο της μητέρας και προς μεγάλη μου έκπληξη είδα αμέσως να φαίνεται ένα κείμενο εφημερίδας». Ο πίνακας θα βρίσκεται στο μουσείο μέχρι και τον Αύγουστο. Το μουσείο Ορσέ στο Παρίσι θα δανειστεί τον πίνακα από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Ιανουάριο 2019.

Επειδή κρίθηκε αναγκαίο να βρεθεί η προέλευση του κειμένου, οι ερευνητές αναζήτησαν τα αρχεία της γαλλικής λογοτεχνικής, καλλιτεχνικής και πολιτικής εφημερίδας “Le Journal”, της οποίας ο Πικάσο (1881-1973) ήταν αναγνώστης. Η αναζήτηση είχε ως αποτέλεσμα να βρεθεί το ίδιο κείμενο σε φύλλο της εφημερίδας με ημερομηνία 18 Ιανουαρίου 1902.

Ο λόγος ύπαρξης του κειμένου στον πίνακα παραμένει ακόμη αβέβαιος. Οι ερευνητές όμως δεν σταμάτησαν μόνο εκεί. Η τεχνολογία που χρησιμοποίησαν τους βοήθησε να εντοπίσουν και κάτι ακόμη στον πίνακα. Διακρίνεται ένα έπιπλο πάνω στο οποίο κάθεται μια γυναικεία παρουσία και δίπλα της έχει ένα ποτήρι αψέντι.

Δήμητρα Τάγκα, Δημοσιογράφος