Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων ανακάλυψαν μέσω των εργασιών αποκατάστασης του μνημείου της Επισκοπής που ξεκίνησε από το 2017 έναν τάφο επιφανούς γυναίκας στην Επισκοπή Σικίνου.

Πιο αναλυτικά, το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε: «Ο πλούτος των κοσμημάτων που φορούσε η γυναίκα προδίδει ότι ήταν επιφανές πρόσωπο του κοινωνίας της Σικίνου. Από τον τάφο περισυνελέγησαν χρυσά περικάρπια, δακτυλίδια, περιδέραιο, μια πόρπη με ανάγλυφο καμέο, μαζί με γυάλινα και μεταλλικά αγγεία, άλλα μικροευρήματα καθώς και οργανικά σπαράγματα της ενδυμασίας της νεκρής. Ειδικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η συσχέτιση, με άγνωστο μέχρι σήμερα, ταφικό επίγραμμα από το μνημείο που παραδίδει το γυναικείο όνομα «Νεικώ».»

Ο τάφος ήταν τοποθετημένος σε κρυφό σημείο των υπογείων του μνημείου με σκοπό να μην γίνει αντιληπτό ούτε από τους τυμβωρύχους. Η γυναίκα αποτελούσε μέλος της κοινωνίας της Σικίνου και αυτό επιβεβαιώνεται από τα πολλά και μεγάλης αξίας κοσμήματα που φορούσε όπως ανακοίνωσε και το υπουργείο Πολιτισμού.

Δήμητρα Τάγκα, Δημοσιογράφος