Στο παρόν άρθρο θα αναφέρουμε, όπως σας υποσχεθήκαμε τις εν ενεργεία αποστολές της κορυφαίας αυτή τη στιγμή, διαστημικής υπηρεσίας , στον κόσμο τη ΝΑΣΑ.

  1. ACE( Advanced Composition Explorer). Εκτοξεύτηκε στις 25 Αυγούστου 1997 από το Kennedy Space Center στη Florida. Πρόκειται για ένα ειδικό διαστημικό σκάφος, με στόχο την μελέτη των σωματιδίων που ΄βομβαρδίζουν΄ τη γη ερχόμενα από τον ήλιο αλλά και εντός και εκτός του γαλαξία. Σύμφωνα με τους επιστήμονες η μελέτη αυτών των ενεργειακών σωματιδίων θα μας οδηγήσει στην κατανόηση του σχηματισμού του ηλιακού μας συστήματος όπως και των εμπλεκόμενων αστροφυσικών διαδικασιών. Το ACE φέρει 6 επαναστατικούς αισθητήρες και 3 συστήματα monitors που αμφότερα καταφέρνουν να συλλέξουν 10 έως 1000 φορές περισσότερη σωματιδιακή ενέργεια από πειράματα προηγούμενων ετών.

  1. AIM( Aeronomy of ice in mesosphere) Είναι η πρώτη παγκόσμιας κλάσης δορυφορική αποστολή, αφοσιωμένη να παρατηρήσει και εν συνεχεία να μελετήσει τα παγωμένα σύννεφα της μεσόσφαιρας. Τα εν λόγω σύννεφα, γνωστά και ως NLCs , σχηματίζονται από κρυστάλλους νερού στην μεσαία κλίμακα της ατμόσφαιρας της γης και είναι ορατά από μερικά μόνο σημεία της γης τα μεσάνυκτα. Το 2007 επιτεύχθηκε η πρώτη μεγάλης κλίμακας παρατήρηση των NLCs. Παρά την αυξημένη μελέτη, τα τελευταία χρόνια, πάνω στα NLCs , γνωρίζουμε ελάχιστα για αυτό το φαινόμενο. Από τις 25 Απριλίου του 2007 που εκτοξεύτηκε στο διάστημα επιτεύχθηκε σημαντική πρόοδος πάνω στους βασικούς επιστημονικούς σκοπούς αυτής της αποστολής που δεν είναι άλλοι από την απάντηση στα ερωτήματα γιατί σχηματίζονται τα σύννεφα αυτά αλλά και γιατί αλλάζουν σχήμα και μέγεθος ανά εποχή.
  2. Curiocity Ένα κινητό εργαστήριο, σχεδιασμένο και κατασκευασμένο από το Mars Science Laboratory της NASA ειδικά για δύσβατες και αφιλόξενες επιφάνειες πλανητών όπως αυτή του Άρη. Φέρει εξοπλισμό προσγείωσης ακριβείας για να ανταποκριθεί στις αντιξοότητες της αποστολής. Τους πρώτους 23 μήνες υπηρεσίας του στην επιφάνεια του Άρη το Curiocity ανέλυσε δεκάδες δείγματα από βράχους ή από το έδαφος. Το Curiocity εξερευνεί σε πολύ μεγαλύτερη εμβέλεια , ενώ ο εξοπλισμός που φέρει είναι 10 φορές μεγαλύτερος από οποιοδήποτε παρόμοιο όχημα προηγούμενων ετών.
  3. MESSENGER Δορυφορική αποστολή η οποία αποσκοπεί στην διερεύνηση του Ερμή. Κατανοώντας τον πλανήτη και τον τρόπο με τον οποίο σχηματίστηκε θα κάνουμε ένα βήμα μπροστά στην κατανόηση παρόμοιων πλανητών. Το MESSENGER μπήκε για πρώτη φορά σε τροχιά γύρω από τον Ερμή στις 18 Μαρτίου του 2011.
  4. CALIPSO Δορυφόρος ο οποίος κινείται σε τροχιά γύρω από τη γη. Στόχος του η κατανόηση του ρόλου που παίζουν τα σύννεφα και τα ατμοσφαιρικά σωματίδια στον γήινο καιρό αλλά και την ποιότητα του ανέμου.

 

Συνεχίζεται……

ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΕ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΟΠΟΥΛΟΣ