Η Nasa παραχώρησε πρόσφατα συνέντευξη Τύπου για να παρουσιάσει στο ευρύ κοινό τα νέα στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα του Curiosity στον Άρη. Το ρόβερ με το όνομα Curiosity προσεδαφίστηκε στον Άρη το 2012 και έκτοτε εργάζεται σκληρά για να στέλνει πληροφορίες στη Γη, με εξαίρεση ένα χρονικό διάστημα από τον Οκτώβριο του 2016 και ύστερα, που αντιμετώπισε μηχανικές βλάβες.

Το κυριότερο επίτευγμα έως τώρα είναι η ανακάλυψη οργανικών μορίων στο υπέδαφος. Τα μόρια υδρογονανθράκων που έχουν ταυτοποιηθεί, για τους χημικούς αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την ύπαρξη ζωής. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι όπου υπάρχουν οργανικά μόρια υπάρχει και ζωή. Αυτή η ανακάλυψη μας δίνει σοβαρές ενδείξεις ότι πιθανόν να υπήρχε κάποτε σε αυτό τον πλανήτη ζωή, με τη μορφή μικροοργανισμών. Τα δείγματα που αναλύονται περιέχουν μια ποικιλία μορίων, όπως μόρια προπανίου και διμελοσουλφίδιο. Τα σουλφίδια που έχουν εντοπιστεί στην επιφάνεια του πλανήτη εγείρουν πολλά ερωτήματα στους επιστήμονες, όπως το εάν τα οργανικά αυτά μόρια είναι κομμάτι από κάτι μεγαλύτερο, όπως η κηροζίνη, και αντιστάθηκαν με κάποιο τρόπο στις αλλαγές των εκατομμυρίων ετών.

Τα σουλφίδια συμβάλλουν στην οξείδωση και στην ένωση απλών μορίων, ώστε να σχηματιστούν πιο σύνθετα. Τα οργανικά μόρια μπορεί να οφείλουν την ύπαρξή τους σε βιολογικά αίτια, όπως είναι οι μικροοργανισμοί, σε γεωλογικά αίτια ή λόγω πτώσης μετεωρίτη.

Μια ακόμα σπουδαία ανακάλυψη είναι η ύπαρξη μεθανίου στην ατμόσφαιρα. Επίσης, εξίσου σημαντικό είναι ότι η συγκέντρωση του μεθανίου παρουσιάζει αυξομειώσεις ακολουθώντας μια συγκεκριμένη καμπύλη που δείχνει εποχικότητα. Το μεθάνιο στη Γη οφείλει την ύπαρξή του σε μικροοργανισμούς. Η προέλευσή του όμως στον «κόκκινο πλανήτη» δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα. Μπορεί να οφείλεται σε βιολογία ή στη χημεία των βράχων του και στα μόρια νερού που αλληλεπιδρούν με συγκεκριμένα μόρια. Ίσως υπάρχουν ενεργά βακτήρια στο υπέδαφος και οι δραστηριότητές τους να επηρεάζουν το μεθάνιο της ατμόσφαιρας. Δεν παύει ωστόσο να αποτελεί ένδειξη για την πιθανή ύπαρξη ζωής. Η αποδεδειγμένη πλέον ύπαρξη οργανικών μορίων και μεθανίου αυξάνει τις πιθανότητες ύπαρξης κάποιας μορφής ζωής, πιθανότατα στο πολύ μακρινό παρελθόν.

Τα νέα ευρήματα δίνουν κίνητρο να συνεχιστούν οι έρευνες σε μεγαλύτερο βάθος . Επίσης σιγά σιγά αρχίζουν να ερμηνεύονται κάποια φαινόμενα που μέχρι τώρα είχαν τραβήξει το ενδιαφέρον των επιστημόνων, χωρίς ωστόσο να μπορούν να δώσουν εξηγήσεις. Παλαιότερα, έβλεπαν σπίθες στην επιφάνεια του Άρη. Τώρα που γνωρίζουμε για την ύπαρξη του μεθανίου στην ατμόσφαιρα, μπορούμε να ερμηνεύσουμε το φαινόμενο. Η υψηλή θερμοκρασία προκαλεί αντιδράσεις με τον άνθρακα που δίνουν κάποιες φορές αυτό το οπτικό αποτέλεσμα. Η εποχικότητα της συγκέντρωσης του μεθανίου προκαλεί αντιδράσεις που έχουν ως αποτέλεσμα εσωτερικές δονήσεις, οι οποίες με τη σειρά τους μπορούν να οδηγήσουν και άλλα χημικά μόρια να απεγκλωβιστούν για να βγουν προς τα έξω.

Αυτά τα ευρήματα μας δείχνουν ότι έχουμε πολλά ακόμα να ανακαλύψουμε και πολλούς γρίφους να επιλύσουμε. Το Curiosity συνεχίζει την έρευνά του και προσπαθεί να σκάβει όλο και πιο βαθιά στα πετρώματα του πλανήτη. Η ανάλυση των δειγμάτων απαιτεί μεγάλη προσπάθεια και απασχολεί μεγάλη ομάδα επιστημόνων με εξειδίκευση, όπως χημικούς, μηχανολόγους και προγραμματιστές λογισμικού.

Ιωάννα Παπαμιχαήλ, Δημοσιογράφος