Κάθε ένα από τα γνωστά μνημεία του κόσμου κρύβουν ένα μυστικό που περιμένει να ειπωθεί, μια ιστορία που δεν είναι ευρέως διαδεδομένη, άγνωστες πτυχές των κατασκευών τους, νέα εύρηματα που φέρνουν στο φως ανακαλύψεις για την ιστορία τους. Προσφέρουν νέες γνώσεις, πάμε να διεισδύσουμε σε μερικά από αυτά τα μυστικά για να δούμε πόσα τελικά γνωρίζουμε για τα πιο διάσημα μνημεία του κόσμου;

1) Ταζ Μαζάλ

1

Στο διάσημο παλάτι του αυτοκράτορα Mughal Shah Jahan, οι κήποι είναι ευθυγραμισμένοι με το θερινό και χειμερινό ηλιοστάσιο, αυτή η ανακάλυψη έγινε την περασμένη χρονιά. Η δύση και η ανατολή του ηλίου κατά των δύο ηλιοσταστίων, ευθυγραμίζονται απόλυτα με τις 4 γωνίες του κήπου, που είναι κοντα στον κεντρικό τρούλο. Η Amelia Carolina Sparavigna, που έκανε την ανάκαλυψη δήλωσε: «Το συγκρότημα του Ταζ Μαχάλ έχει έναν άξονα Βορρά-Νότου. Όταν μια αρχιτεκτονική δομή ευθυγραμμίζεται με αυτόν τον τρόπο, ευθυγραμμίζεται με την προβολή στο οριζόντιο επίπεδο του άξονα ‘axis mundi’, του άξονα γύρω από τον οποίο περιστρέφεται ο κόσμος. Ωστόσο, οι αρχιτέκτονες θα μπορούσαν να έχουν χρησιμοποιήσει κι άλλα στοιχεία, που να ευθυγραμμίζονται με την κατεύθυνση του ηλιοβασιλέματος ή της ανατολής του Ηλίου». Ενώ μια άλλη ιστορία υποστηρίζει πως ο ίδιος ο αυτοκράτορας διέταξε να κοπούν τα χεριά των χτιστών, μόλις ολοκληρώθηκε το έργο για να μην ξανά χτίσουν κάτι τόσο όμορφο.

2) Big Ben

2

“Το Καμπαναριό του Παλατιού του Γουεστμίστερ”,αυτή ήταν μέχρι το 2012 η επίσημη ονομασία της Βρετανικής Βουλής που τώρα ονομάζεται “Ο Πύργος Ελίζαμπεθ”. Το όνομα του Big Ben δεν αναφέρεται σε ολόκληρο το κτίριο παρά μόνο στη μεγάλη καμπάνα στο εσωτερικό του, που μέχρι και σήμερα κανείς δεν γνωρίζει από ποιον έλαβε το όνομα του η εσωτερική καμπάνα του ρολογιού.Μια θεωρία αναφέρει ότι πήρε το παρατσούκλι από έναν εργάτη, που εργαζόταν στο χυτήριο όπου κατασκευάστηκε. Μια άλλη θεωρία προτείνει ότι πήρε το όνομά της από τον Benjamin Count, έναν πρωταθλητή πυγμαχίας βαρέων βαρών.

3) Σινικό Τείχος

3

Ένα από τα μεγαλύτερης αντοχής αρχιτεκτονικά κοσμήματα είναι το Σινικό Τείχος που αντέχει στον πέρασμα του χρόνου. Χτίστηκε πριν 600 χρόνια αρχικά από λάσπη και πέτρες, ενώ σύμφωνα με τον καθηγήτη Μπινγιάν Ζανγκ, του Πανεπιστημίου της πόλης Hangzhou το υλικό που το έκανε άφθαρτο στον χρόνο είναι ένα μίγμα κολλώδους πάστας ρυζιού, αναμεμειγμένο με ασβέστη. Το οποίο δημιούργησε ένα είδος γύψου ώστε να δέσουν καλύτερα οι λίθοι μεταξύ τους. Το Τείχος εκτείνεται σε μήκος περίπου 8.852 χιλιομέτρων, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες ένα τμήμα 3 χιλιομέτρων του ολοκληρώθηκε μέσα σε 600 μέρες από 3.000 άντρες.

4) Άνγκοτ Βατ

4

Πρόσφατες αρχαιολογικές ανασκαφές ανέδειξαν πως κοντά στο διάσημο ναό της Καμπότζης βρισκόταν μια αρχαία πόλη που παραμένει θάμμενη στο μεγαλύτερο μέρος της. Βρέθηκαν οκτώ πύργοι, κρυφές ζωγραφιές, αλλά και θεμέλια ολόκληρων μεσαιωνικών πόλεων, που βρίσκονται θαμμένες κάτω από το τροπικό δάσος που περιβάλει το ναό. Επιστήμονες σάρωσαν με λέιζερ την ευρύτερη περιοχή επιβεβαιώνοντας την ύπαρξη μιας τεράστιας χαμηλής πυκνότητας αστικής περιφέρειας, που επεκτείνεται πέρα από το ναό.

5) Πύργος του Άιφελ

5

Ο σχεδιαστής του γνωστού πύργου Γκουστάβ Άιφελ, στην κορυφή του πυργού σχεδίασε και κατασκευάστηκε ένα διαμέρισμα για τον εαυτό του. Το διαμέρισμα είχε μια κουζίνα, μπάνιο, δύο υπνοδωμάτια, σαλόνι και φυσικά την πιο όμορφη θέα σε όλο το Παρίσι. Δεχόταν συχνά επισκέψεις, εκεί υποδέχτηκε και τον Τόμας Έντισον για μια πολύωρη συζήτηση. Σήμερα λειτουργεί ως μουσείο, με κέρινες μορφές του Άιφελ και του Έντισον.

6) Γέφυρα Golden Gate

6

Η Γέφυρα Γκόλντεν Γκέιτ είναι η πιο διάσημη γέφυρα στον κόσμο αφού σε όλες τις ταινίες του Holywood καταστρέφεται. Για την κατασκευή της χρειάστηκε να δώσει έγκριση το Αμερικάνικο Πολεμικό Ναυτικό, το όποιο διήρκησε πολύ καιρό. Όταν τελικά δόθηκε η έγκριση, το Ναυτικό ήθελε να βαφτεί με μαύρες και κίτρινες ρίγες, για να είναι ορατή σε ομίχλη. Τελικά, ο αρχιτέκτονας της γέφυρας, ο Irving Morrow, έπεισε το Ναυτικό να το βάψουν ένα σκούρο πορτοκαλί χρώμα. Αυτό το χρώμα το έκανε ορατό σε οποιοδήποτε καιρό, αλλά και του πρόσφερε ελκυστική εμφάνιση.

7) Άγαλμα της Ελευθερίας

7

Το δώρο των Γάλλων για την 100η επέτειο επανάστασης των Ηνωμένων Πολιτειών συμβολίζοντας την ελευθερία. Το άγαλμα έχει διάσταση μέσης 10,5 μέτρα και το συνολικό του βάρος αγγίζει τους 225 τόνοι. Το ύψος του, χωρίς τη βάση, είναι 46 μέτρα. Τα σανδάλια του αγάλματος, έχουν μήκος 7,5 μέτρα, ενώ στο στέμμα υπάρχουν 25 παράθυρα και 7 καρφιά, τα οποία συμβολίζουν τις 7 θάλασσες. Στα πόδια του αγάλματος υπάρχει μια σπασμένη αλύσιδα που συμβολίζει αυτό που αναφέρει και το όνομα του την ελευθερία, την δημοκρατιά και την απαγόρευση της σκλαβιάς.

 

Από τον Τομέα Περιηγήσεων:

Γιώτα Γιδαροπούλου, Δημοσιογράφος