Γνωρίζετε ποιο είναι το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο; Αν όχι… σήμερα θα μάθετε!

Ο τίτλος του μεγαλύτερου κτιρίου έχει “κατοχυρωθεί” από τον ουρανοξύστη Burj Khalifa, με ύψος 828 μέτρα.

 

 

 

 

 

 

 

 

Το Μπουρτζ Χαλίφα είναι ουρανοξύστης στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και είναι γνωστό και ως Μπουρτζ Ντουμπάι.

Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ

Η κατασκευή του ξεκίνησε στις 21 Σεπτεμβρίου 2004 και ολοκληρώθηκε ύστερα από πέντε χρόνια εντατικών εργασιών στις 1 Οκτωβρίου 2009. Ενώ, αν, πάλι, αναρωτηθήκατε πόσο μπορεί να κόστισε όλη αυτή η κατασκευή… η απάντηση είναι μία: 1,2 δις ευρώ.

Είναι τεράστιο κτίριο και όπως καταλαβαίνετε διαθέτει πάμπολλους ορόφους, 160 στον αριθμό, όπου και οι πιο πολλοί προορίζονται για γραφεία και διαμερίσματα. 

 

 

 

 

 

ΟΝΟΜΑΣΙΑ

Το κτίριο, σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι και μια ημέρα πριν τα εγκαίνια ονομαζόταν Μπουρτζ Ντουμπάι, αλλά τελευταία στιγμή μετονομάστηκε σε Μπουρτζ Χαλίφα προς τιμή του σεΐχη του Άμπου Ντάμπι και πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Χαλίφα Μπιν Ζαγέντ Αλ Ναχγιάν.

 

 

 

 

 

ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΘΕΑΜΑ!

Στον εξωτερικό χώρο του Μπουρτζ Χαλίφα βρίσκεται η τεχνητή λίμνη, στην οποία υπάρχει ένα σιντριβάνι, που η κατασκευή του κόστισε 217 εκατομμύρια δολάρια. Το σιντριβάνι με το όνομα Dubai Fountain περιλαμβάνει 6.600 φώτα και 50 προβολείς, έχει μήκος 275 μέτρα και εκτοξεύει νερό σε ύψος 150 μέτρων. Τα νερά από τα σιντριβάνια λικνίζονται κυριολεκτικά στους ήχους της αραβικής μουσικής, ενώ την ίδια στιγμή βλέπεις το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο το Burj Khalifa που είναι δίπλα ακριβώς.

 

 

 

 

 

 

Σημειώνεται μάλιστα, ότι ο ουρανοξύστης κατέχει το ρεκόρ του ψηλότερου κτιρίου στον κόσμο, με ύψος 828 μέτρα. Άραγε, θα υπάρξει μεγαλύτερο κτίριο, το οποίο θα καταφέρει να «κλέψει» την δόξα από το Μπουρτζ Χαλίφα; Ο χρόνος θα δείξει…

Τέλος, έχει το γρηγορότερο ασανσέρ στον κόσμο, το οποίο κινείται με ταχύτητα 63 χλμ/ώρα!

Για τον Τομέα Τηλεόρασης:

Μαρία Σεϊταρίδου, Αρχισυντάκτρια – Δημοσιογράφος.