Υπάρχει άνθρωπος που να έχει επισκεφθεί την Νέα Υόρκη και να μην έχει κάνει μια στάση στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης; Υπάρχει άνθρωπος που να στάθηκε απέναντι από ένα αυθεντικό έργο τέχνης και να μην ένιωσε δέος;

Το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (Museum of Modern Art ή MoMA) κατέχει σήμερα μία από τις σημαντικότερες συλλογές έργων μοντέρνας τέχνης στον κόσμο, με έργα των σπουδαιότερων σύγχρονων καλλιτεχνών, όπως του Πάμπλο Πικάσσο, του Ανρί Ματίς, του Βίνσεντ βαν Γκογκ, του Σεζάν, του Νταλί και του Τζάκσον Πόλοκ.Το Μουσείο ΜοΜa περιλαμβάνει μια συλλογή από μοντέρνα και σύγχρονη τέχνη, συμπεριλαμβάνωντας έργα από αρχεκτονική, σχέδιο, ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία, εκτυπώσεις, εικονογραφημένα βιβλία, βιβλία καλλιτεχνών, κινηματογράφο και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης.

Για πρώτη φορά λειτούργησε για το κοινό στις 7 Νοεμβρίου του 1929 ενώ τότε στεγαζόταν στο κτίριο Heckscher καταλαμβάνοντας συνολικά έξι αίθουσες. Η ιδέα για το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης αναπτύχθηκε κατά κύριο λόγο από την Abby Aldrich Rockefeller (σύζυγος του John D. Rockefeller, Jr.) μαζί με δύο φίλες της, την Lillie Π Bliss και την Mary Quinn Sullivan, οι οποίες μάλιστα έγιναν γνωστές ως «Ladies», «the daring ladies» και «the adamantine ladies».

Δέκα χρόνια αργότερα, οι αρχιτέκτονες Φίλιπ Γκούντγουιν (Philip L. Goodwin) και Έντουαρντ Στόουν (Edward Durell Stone) σχεδίασαν ένα κτίριο ειδικά για τις ανάγκες του μουσείου που αποτέλεσε και την πρώτη μόνιμη εστία του. Το 2002 ο αρχιτέκτονας Γιοσίο Τανιγκούτσι (Yoshio Taniguchi) σχεδίασε το νεότερο κτίριο που στεγάζει σήμερα το μουσείο και το οποίο εγκαινιάστηκε στις 20 Νοεμβρίου του 2004. Στη σημερινή του μορφή, το μουσείο αποτελείται από έξι ορόφους και καταλαμβάνει συνολικά 58 000 μ².

mouseio-monternas-texnis-1

Η ιστορία του

Όταν ο γιος της Abby Rockefeller, Nelson, επιλέχθηκε το 1939, από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος να γίνει πρόεδρος, στην ηλικία των τριάντα, έγινε ο κύριος εμπνευστής και χρηματοδότης της δημοσιότητας, εξαγορών και μετέπειτα της επέκτασης σε νέα κεντρικά γραφεία στην 53η οδό. Ο αδελφός του, ο David Rockefeller, εντάχθηκε επίσης στο διοικητικό συμβούλιο του μουσείου το 1948 και ανέλαβε την προεδρία, όταν ο Νέλσον εξελέγη Κυβερνήτης της Νέας Υόρκης το 1958.

Στη συνέχεια, ο David, προσέλαβε τον εξαίσιο αρχιτέκτονα Philip Johnson να σχεδιάσει ξανά το κήπο του μουσείου, τον οποίο ονομάτισε προς τιμή της μητέρας του ως «Abby Aldrich Rockefeller Sculpture Garden». Αυτός και η οικογένεια Rockefeller, σε γενικές γραμμές έχουν διατηρήσει μια στενή σχέση με το μουσείο καθόλη την ιστορία του. Τόσο ο David Rockefeller όσο και η Sharon Percy Rockefeller (σύζυγος του γερουσιαστή Jay Rockefeller), διοικούν ως σήμερα το συμβούλιο.

mouseio-monternas-texnis-2

Η καινοτομία του

Το MoMA προσφέρει φέτος στο κοινό ένα σπάνιο δώρο. Οι 3.538 εκθέσεις του από το 1929 μέχρι σήμερα είναι online, ένα αρχείο – δώρο σε φιλότεχνους, φιλοπερίεργους, που μέχρι σήμερα ήταν προσβάσιμο μόνο από τους μελετητές. Μετά από χρόνια σχεδιασμού και ψηφιοποίησης, περίπλοκες ιστορίες δικαιωμάτων, χιλιάδες σημειώσεις και φωτογραφίες, ιστορικές λεπτομέρειες, το αρχείο είναι έτοιμο σε ένα μεγάλο μέρος του και διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του μουσείου, έτσι ώστε οι επισκέπτες να κάνουν ένα ταξίδι στο χρόνο και στην ιστορία της τέχνης.

Πιο συγκεκριμένα το ψηφιακό αρχείο περιλαμβάνει σήμερα σχεδόν 33.000 φωτογραφίες εκθέσεων, περισσότερες από όσες έχουν ανέβει ποτέ στο διαδίκτυο, μαζί με τις σελίδες, 800, εκτός κυκλοφορίας καταλόγων και έγγραφα που σχετίζονται με περισσότερες από 3.500 εκθέσεις από το 1929 έως το 1989. Το έργο υποστηρίζεται από το ίδρυμα Leon Levy και εμπλουτίζεται συνεχώς. Ο Πικάσο είναι το όνομα που φιγουράρει στις περισσότερες εκθέσεις,με τα έργα του να έχουν συμπεριληφθεί σε περισσότερες από 320 εκθέσεις!

mouseio-monternas-texnis-3

Επισκεφθείτε τα μυθικά έργα του MoMa, εδώ.

Από τον Τομέα Βιογραφιών & Κουλτούρας Πολιτισμών:

Μαίρη Αυδίκου, Δημοσιογραφός